Sve manje bijelih roda u Lonjskom polju

Park prirode Lonjsko polje za posjetitelje se otvara u ponedjeljak 11. svibnja. Tada će svi zaljubljenici u ptice moći provjeriti što se događa i u Europskom selu roda, Čigoču. Naime u Lonjskom polju trenutno je 71 aktivno gnijezdo bijele rode, što znači kako je populacija i dalje u opadanju. U Čigoču je aktivnih 20 gnijezda, a toliko ih je bilo i prošle godine.

Gledajući povijesna kretanja u zadnjih oko 40 godina broj aktivnih gnijezda u Čigoču smanjio se gotovo za trećinu, a manji broj gnijezda bilježi se i na cijelom području Parka prirode Lonjsko polje. Uoči svjetskog dana ptica selica, koji će se ove godine obilježiti u subotu 9. svibnja, djelatnici PP Lonjsko polje, objavili su kako očuvanju populacije bijele rode treba pridonijeti čovjek.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Kroz višegodišnji monitoring primijetili smo kako je smanjenje broja roda koje dolaze na gniježđenje, proporcionalno padu broja stanovnika. U selima diljem Posavine dominira staro stanovništvo, mladi se iseljavaju, poljoprivreda se napušta, a površine koje su se nekada obrađivale, zarastaju, pa s njima nestaju i mali kanali te bare. To za rode znači manje hrane”, rekla je Valerija Hima, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Bijele rode gnijezde se na krovovima kuća i električnim stupovima u selima, gdje im je hrana lako dostupna i tu se osjećaju sigurno. U zadržavanju roda u Lonjskom polju, stručnjaci Parka, uz potporu njemačke zaklada EuroNatur, rade na revitalizaciji hranilišta za rode. Čiste zarasle kanale i pašnjake, a u suradnji s HEP-om na krovovima kuća i električnim stupovima postavljaju podloške za rodina gnijezda, te izoliraju žice i električne stupove. Napori daju rezultate, ali za dugoročan opstanak bijele rode, strogo zaštićene životinjske vrste u Hrvatskoj, s tim se ne smije stati.

Djelatnici PP Lonjsko polje sada znatiželjno promatraju gnijezda i pitaju se koliko će ptića iz njih izviriti. Ima godina kada iz gotovo svakog gnijezda proviruje samo jedna glavica, a ima godina i kada su gnijezda puna ptića.

A kakva će ova godina biti za populaciju bijele rode u Čigoču i Lonjskom polju uskoro ćete moći provjeriti i sami. Još jednom podsjećamo kako će Park prirode Lonjsko polje svoja vrata za sve posjetitelje otvoriti 11. svibnja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.