Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano je uz zvuke violine, održano prvo otvaranje boce mladog vina – Portugizac Selection.

Bila je ovo ujedno prilika da vinari udruženo najave svoj nastup na nadolazećim tradicionalnim manifestacijama. Ovo je prva takva svečana i promotivna aktivnost udruge Portugizac Plešivica, a ove će se godine njihova vina moći kupiti i degustirati tijekom nadolazeće manifestacije “Kesteni i portugizec” koja se tradicionalno održava 17. i 18. listopada na Bundeku.

Očekujemo ih i na Danima hrane i tradicijskih proizvoda u organizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji će se održati od 24. do 25. listopada na glavnom zagrebačkom Trgu u sklopu kojeg će se udruga Portugizac Plešivica predstaviti s Festivalom portugisca.

-Pozivamo sve ljubitelje mladog vina i domaćih tradicionalnih proizvoda da nam se pridruže tijekom nadolazećih manifestacija i uživaju u jeseni – najavio je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica, istaknuvši da su prošle godine pokrenuli pilot projekt zajedničke proizvodnje Portugisca Selection kako bi se na tržištu istaknuli s prepoznatljivim proizvodom s ondašnjih najboljih amfiteatara.

Prisutne je pozdravila i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja je istaknula da je ovo bila specifična godina po svemu, ali posebna po odličnom Portugiscu Selection – pitkom, mladom vinu koje se odlično sljubljuje s kestenjem, sirevima te jelima od mesa i divljači. Stoga u njemu u jesen treba uživati.

Josip Kraljičković, pročelnik odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, osvrnuo se na osnivanje robne marke i prve početke promocije Portugisca Plešivica. –Prošlo je 20 godina od prve promocije Portugizac Plešivica, robne marke vina Zagrebačke županije. Čestitam udruzi i proizvođačima što su izdržali i što i danas na ovako dostojanstven način promoviramo Portugizac Plešivica. Čestitam organizatorima i želim im puno uspjeha, posebice našim vinarima u prodaji vina. Zagrebačka županija kao i svih ovih godina do sada, ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i vinogradarstva te promociju vina i vinara. To će nastaviti i ubuduće i zato živjeli uz Portugizac Plešivica!-

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, osvrnuo se na dobre primjere prakse udruživanja vinara uz mogućnost povećanja količine i kvalitete te modernizaciju vinograda i vinarija, za što su im na raspolaganju značajna sredstva nacionalnog proračuna te EU sredstva.

Među visokim uzvanicima i brojnim medijima na događaju su prisustvovali brojni uzvanici i gosti, a za poseban dojam zalsužna je Antonella Malis operna sopranistica koja je tom prigodom prisutne počastila i elegantnom glazbenom poslasticom.

https://www.facebook.com/turistickeprice/videos/3017118078556579

Prema predaji, portugizac se na brežuljcima Plešivice njeguje od početka 19. stoljeća. Portugizac je suho vino, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma i prepoznatljive svježine ali ima i potencijal za odležavanje u bocama. Mlado vino može se kupiti već za 30 kuna. Kao ambasadorica Udruge s veseljem sam vam prenijela ovu lijepu vinsku, ali i turističku priču. Nadam se kako ćete uživati u ovom vinu kao što smo mi uživali u prezentaciji, a s veseljem se nadamo i novim sličnim susretima.

Fotografije: Vedrana Orlović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.