Sveta Barbara zaštitnica rudara – znate li koji je najmlađi grad u Istri?

SVETA BARBARA ZAŠTITNICA RUDARA

Danas je blagdan svete Barbare s kojim su povezani neki adventski običaji. Sveta Barbara je pučka svetica i pomoćnica u nevolji. Zaštitnica je rudara, arhitekata, ljevača i topnika, vjernici je zazivaju u situacijama opasnim po život. Svetica je mučeničku smrt za svoju vjeru podnijela 306. godine. Relikvije su joj prenesene najprije u Carigrad, a potom u Veneciju.

Za moj poluotok Istru je nekada bio posebno značajan blagdan, zbog rudarskog kraja središnje Istre. Mnoge obitelji, pa tako i moji preci, nono-djed, barbeti-stričevi, zrman-bratić su svoje obitelji othranili težačkim životom rudara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Moja nona-baka je svog muža, sina, budila zorom i ispratila ih sa pripremljenom “buricom” – marendom u zdjeli “to go”, kako bi danas rekli, na “kurjeru – kovarku” – autobus za rudnik, kova je na istarskom dijalektu rudnik.

Radili su u kovama , rudnicima Labinštine, u Labinu, Raši i Potpićnu. Žene, majke, sestre rudara su se zagovarale Svetoj Barbari, da im se njihovi najdraži živi vrate kućama.

Ulazili su u tamu, uz lampion, svjetiljku koja im je osvjetljavala put u rudniku i svaki dan je bio neizvjesnost. Ljudi su morali imati vjeru i nadu, a ovaj kratki blog posvećujem u znak zahvalnosti što je sve moje pretke Sveta Barbara sačuvala od najgoreg ishoda .

Raša je najmlađi grad u Istri, rudarski, a do njega ćete doći stazom svete Barbare.

Staza počinje razgledom staroga grada Labina, te prekrasnih građevina sačuvanih iz doba Venecije: prelijepa gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i Battiala-Lazzarini (Narodni muzej). Narodni muzej Labin oduševljava jedinstvenim modelom rudnika u ovom dijelu Europe, koji vas vraća u prošlost.

Staza prolazi pokraj “Karlote”, kamenoloma i jednoga okna rudnika koji vam nagovješćuje dolazak u rudarski grad.

RAŠA DJELUJE NESTVARNO, POPUT SCENOGRAFIJE U FILMU

U Raši, nekadašnjem rudarskom gradiću 1939. podignuta je crkva Svetoj Barbari, zaštitnici rudara, koja ima oblik izvrnutog vagoneta, a zvonik je u obliku lampiona, rudarske lampe.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Raša je sagrađena 1937. godine prema projektu arhitekta Pulitzera Finalija, kao moderan grad osmišljen za potrebe rudara i njihovih obitelji sa svim potrebnim sadržajima, školom, bolnicom, kinom te već spomenutom crkvom posvećenoj zaštitnici rudara sv. Barbari.

Iako je danas rudarska aktivnost na području Labinštine ugašena, tragove  rudarske povijesti naći ćete u crkvi sv. Barbare u kojoj je smještena zanimljiva rudarska zbirka.

Do ponovnoga pješačenja pozdravlja se rudarskim pozdravom: Sretno!

Danas su nekadašnji rudnici postali muzeji rudarske baštine, koje preporučujem posjetiti sa djecom, jer mogu vidjeti kako su njihovi pranonići, pradjedovi, preci radili i othranjivali obitelj. Da nije njihovog mučnog rada bilo, danas mi ne bismo postojali. Važno je sačuvati sjećanje, očuvati tradiciju i baštinu, u znak poštovanja naših predaka.

U nekim našim krajevima na današnji dan stavlja se žito u tanjuriće, koje proklija, zazeleni se te postaje božićni ures u kućama i crkvama. Drugdje opet siju pšenicu tek na blagdan sv. Lucije, devet dana kasnije.

LEGENDA O SVETOJ BARBARI

Tako je sveta Barbara jedna od adventskih glasnica koja nam naviješta Božić, dan u koji je procvao najljepši cvijet na stablu čovječanstva, Isus Krist. To je već naviješteno u Starom zavjetu od proroka Izaije: “Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korijena” (Iz 11,1).

I sveta Barbara divan je cvijet koji je procvao na stablu kršćanstva. Legenda pripovijeda da je bila kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom u gradu Nikomediji u Maloj Aziji. Otac ju je htio udati za bogatog prosca. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj i, prije nego je otišao na jedno dulje putovanje, zatvorio ju je u neki toranj s dva prozora. Možda i zato da ne bi došla pod utjecaj kršćanstva. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Otac je pobjesnio od gnjeva i predao sudu, gdje je u njegovoj nazočnosti bila podvrgnuta mučenju i ubijena.

U spomen mojim precima, mojoj mami i zahvala svima koji su za nas radili i živjeli.💜

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.