Svi žele Lederhosen – autentične bavarske kožne hlače hit su svakog Oktoberfesta! Cijena? Prava sitnica!

Vrijeme je Oktoberfesta i svaki muškarac koji se želi osjećati kao pravi Bavarac, tada oblači lederhosen – kratke hlače ili hlače do koljena s naramenicama i vezom – izrađene od kože.

Tradicionalne lederhosen rađene su ručno od štavljene jelenje kože što ih čini mekima i laganima, te izuzetno trajnima.

Oktoberfest je pred vratima, no jesu li Nijemci doista među najvećim 'pivopijama'?
Foto: Pixabay

Ovaj komad odjeće prvotno nije bio tradicionalna nošnja, već radna odjeća. Nijemci su stoljećima zbog čvrstoće i drugih kvaliteta kožu koristili za izradu raznih odjevnih predmeta, često za obuću.

Za cijenu se ne pita

Klaus Bensmann je krojač koji 38 godina ručno izrađuje kožne hlače. Mnogi Bavarci nemaju ništa protiv dobro platiti za Bensmannove lederhosen koje znaju koštati od 1500 do 1800 eura. Bensmann (64), izrađuje kožne hlače u svojoj radionici u Bad Hindelangu, malom bavarskom selu u podnožju Alpa blizu austrijske granice.

Ako želite lederhose na vrijeme za Oktoberfest, morate doći kod mene barem pola godine ranije, zimi, da mogu sve izmjeriti, prionuti na posao i završiti na vrijeme, rekao je krojač za Associated Press.

Oktoberfest je pred vratima, no jesu li Nijemci doista među najvećim 'pivopijama'?
Foto: Pixabay

Bensmann je stara škola. Jelenju kožu nabavlja od lovaca u regiji te ju osobno nosi u štavionicu u istočnu Njemačku gdje se tretira salom od bakalara i haringe, te boja po njegovoj želji. Kod njega se mogu naručiti različiti krojeve bavarskih tradicionalnih hlača.

Zaljubio se u rad s kožom

Za ovaj se poziv odlučio nakon što je sa suprugom proveo godinu dana u Kanadi. Navodi kako ga je tamošnji stari lovac naučio domorodačkoj metodi obrade jelenove kože. Godina provedena u Kanadi bila je za njegaključno iskustvo, naglasio je i dodao da je tada shvatio kako je rad s kožom ono čime se u životu želi baviti.

Vratio se u Njemačku i krenuo u potragu za tradicionalnim kožarom koji bi ga mogao poučiti zanatu. Našao ga je u Bad Hindelangu gdje Bensmann i danas živi. No umjesto da radi kao kožar, odlučio je postati krojač te je 1985. otvorio svoju trgovinu i radionicu Leder Bensmann.

True Facts About Lederhosen

Kožne hlače ne izlaze iz mode

Bavarcima je trebalo neko vrijeme da prihvate autsajdera – iz udaljenog mjesta poput Muensterlanda – kao svog, govori uz smijeh. Vrijeme je pokazalo kako mu mještani dovoljno vjeruju da im izrađuje lederhose.

Bensmann ne želi otkriti koliko kožnih hlača godišnje proizvede, ali rado otkriva koliko košta jedan par: jednostavne lederhosen za svakodnevnu upotrebu kreću se od oko 1000 eura. Cijena bogato izvezenih za prilike poput Oktoberfesta, kreće se od 1500 do 1800 eura.

Lederhosen je u posljednjih 10-ak godina doživio preporod, govori Bensmann te dodaje kako taj odjevni premet zapravo nikada nije izašao iz mode, barem ne u Bavarskoj.

Lederhosen autentične su bavarske kožne hlače koje muškarci vole nositi za vrijeme Oktoberfesta
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay, Unsplash
Izvor: Insider

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.