Svjetski dan turizma na Cresu u znaku kulture i umjetnosti

Povodom Svjetskog dana turizma Turistička zajednica Grada Cresa organizira prigodan program koji će u fokus staviti kulturu i umjetnost uz razgled creskog  starog grada, ali i posjet renesansnim palačama Arsan i Moise. Kako bi posjetitelji sa sobom, uz lijepe uspomene, ponijeli i lokalni suvenir program će završiti uvijek atraktivnom radionicom filcanja creske vune.

Svjetski dan turizma Cres

Diljem svijeta 27. rujna obilježava se dan turizma kako bi se promicala svijest o važnosti turizma, ali i njegovih društvenih, kulturoloških, ekonomskih i ostalih vrijednosti. Ove godine se u obilježavanje Svjetskog dana turizma uključio i otok Cres kroz zanimljiv program koji će se održati 27. rujna, a sastoji se od vođene ture, posjeta renesansnim palačama i sudjelovanja na radionici filcanja.

U vođenoj turi koja započinje u 10 sati ispred Gradske lože posjetitelji će imati priliku posjetiti brojne kulturne znamenitosti, saznati više o bogatoj povijesti i prekrasnom creskom starom gradu, ali i razgledati dvije renesansne palače.

Svjetski dan turizma Cres

Vođena šetnja će ih prvo dovesti u najstariju cresku palaču, gotičko-renesansnu palaču “Arsan”, u kojoj je danas dom Creskog muzeja. Palača Arsan najvažniji je primjer stambene arhitekture prijelaza 15. na 16. stoljeće na zapadnom Kvarneru te je zaštićeno kulturno dobro, a izgradio ju je Antonio Marcello-Petris. U Creskom muzeju postavljena je vrlo atraktivna izložba slika “Kvarnerski motivi” kojoj je autor lokalni umjetnik Josip Pope.

izložba pope

Upoznavanje grada Cresa nastavit će se posjetom Palači Moise, renesansnoj  palači staroj 500 godina smještenoj unutar stare jezgre grada Cresa te jednoj od najvećih patricijskih renesansnih gradskih palača u Republici Hrvatskoj. Ovom palačom, koja je i zaštićeno kulturno dobro, danas upravlja Sveučilište u Rijeci te je dom brojnih istraživačkih i obrazovnih aktivnosti, ali i edukativnih i kulturnih programa za javnost. U palači je postavljena i zanimljiva izložba Bojane Vuksanović pod nazivom “Living Water”.

liwing water

Kako bi, osim uspomena, posjetitelji sa sobom ponijeli i lokalni suvenir ovaj zanimljiv program obilježavanja Svjetskog dana turizma završit će u creskoj Ruti, koja već više od dva desetljeća uspješno iskorištava odbačeno vuneno bogatstvo po otočnim gromačama te popularizira rad s vunom, a sve u skladu s održivim razvojem otoka Cresa. Posjetitelji će tako imati priliku u vođenoj radionici isfilcati svoj suvenir od creske vune te ga ponijeti kao uspomenu na ovaj prekrasan otok, ali i naučiti više o održivom razvoju otoka Cresa kojem je u fokusu zeleno, inovativno, lokalno i autentično.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Cresa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.