Tijekom Noći knjige istražite zagrebačku književnost na sasvim nov način

Noć knjige prilika je za ljubitelje knjige – i one koji će to tek postati – da urone u književnost i dožive je na jedinstven način. Organizatori ove manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Tijekom trajanja Noći knjige, kroz suradnju Turističke zajednice grada Zagreba i poznatih zagrebačkih pripovjedačica Josipe Šiklić – Purgerice, Ive Sille i Gornjogradskih coprnica, Zagrepčane i sve koji se ovih dana nađu u Zagrebu očekuju čak četiri besplatne fantastične tematske ture inspirirane knjigama, književnošću i književnicima.

Pripovjedačica Josipa Šiklić – Purgerica 22. travnja u 20 sati vodi tematsku turu pod nazivom Gdje je zbrisala Grička vještica? Naime, jedne se večeri u Zagrebu dogodilo nešto vrlo neobično – sa stranica romana pisanog perom najhrabrije i najvještije naše pripovjedačice, Marije Jurić Zagorke, zbrisao je jedan od glavnih ženskih likova. I baš poput svoje autorice, taj je lik odlučio zgrabiti svoju slobodu. Pridružite se odbjegloj kontesi Neri i zaljubite se u Zagreb ispričan glasom vatrene, vragolaste, moderne kontese iz 18. st. Rezervacije su obavezne, broj mjesta na turi je ograničen. Mjesto okupljanja je u Tkalčičevoj ulici, kod Zagorkina kipa.

Noć vatre, viteza i zmaja naziv je zanimljive ture kojom će Purgerica 23. travnja u 19:30 povesti građane u magičnu Jurjevsku noć kada se plešu zadnja vještičja kola. Ponesite osmijeh, nesputanu maštu i otkrijte vidljive i nevidljive simbole jedne vatre, jednog viteza i jednog zmaja koje skriva Gornji grad i njegovi parkovi, kule i lugovi. Turu čine čitane, govorene, pripovijedane i recitirane priče, dozvane iz davnih vremena u čast nekim od naših najboljih pisaca i sakupljača narodne baštine i tradicije, počevši od Ivane Brlić-Mažuranić, pa do suvremenih autora kao što su to Zdenko Bašić i njegove legende o neobičnim bićima, vilama i mogutima. Mjesto okupljanja je na Kamenitim vratima, kod kipa sv. Jurja. Rezervacije su obavezne, broj mjesta na turi je ograničen.

Iva Silla će 24. travnja od 18:30 do 20:30 turom Književni klub tajnog Zagreba upoznati sudionike s pričama o književnicima i njihovim likovima. U povodu Noći knjige sakupljene su sve te priče, pronađene neke nove i prvi put je cijela tura posvećena isključivo njima. Možda već znate da su priče iz tajnog Zagreba pomalo uvrnute – a ova vas tura sigurno neće razočarati! Bit će tu mračnih misli naših književnika, zlosretnih sudbina, neuzvraćenih ljubavi, ali i mnogo simpatičnih anegdota. Pridružite se šetnji, prođite ispod prozora naših pisaca i ponovo se inspirirajte njihovim vječnim riječima.Bit će tu sumračnih misli, zlosretnih sudbina, neuzvraćenih ljubavi, nedostižnih muza, neponovljive mašte i mnogo simpatičnih dogodovština. Mjesto okupljanja je kod kipa Petrice Kerempuha na Opatovini. Tura je besplatna za posjetitelje, ali potrebna je prijava na info@secret-zagreb.com jer je broj sudionika ograničen.

25. travnja od 19:00 do 20:30 Gornjogradske će coprnice svojom turom oživjeti duh Zagreba iz vremena Marije Jurić Zagorke. Već više od stoljeća Zagorkina ”Grička vještica” budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. Kroz igrane dramske scene Coprnice će vam prezentirati povijest grada kroz manje poznato povijesno gradivo, te poput pravih nekromantica oživjeti trenutke u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale. Mjesto okupljanja za turu Iz Zagorkina pera je Zagorkin kip u Tkalčićevoj ulici.

S početkom ovogodišnje Noći knjige kreće i prodajna akcija Knjiga svima i svuda, u sklopu koje će cijene knjiga biti snižene do čak 70% za starija izdanja i do 20% za ona novijeg datuma. OVDJE možete provjeriti koji su se nakladnici i knjižare uključili u akciju, te u periodu od 23. do 30. travnja ugrabiti naslove po akcijskim cijenama.

A modno osviještene ljubitelje knjige i književnosti možda će zanimati kako su u prodaji i tematske majice. Zavire li u Lumer Shop, moći će izabrati nešto iz knjiškog modnog asortimana, a kupnjom će učiniti dobro, jer sredstava od prodaje idu Udruzi MoSt.

Naslovna fotografija: nocknjige.hr, grafičko oblikovanje: Boris Kuk

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.