Večeras kod Kule Lotrščak: S Purgericom po priče u noć uoči svete Lucije

Jedan od posebnih datuma koji je iznimno bogat pučkim običajima, dan je svete Lucije koji se obilježava 13. prosinca, a baš danas u 19 sati u večer uoči svete Lucije, Purgerica – lokalni turistički vodič u Zagrebu, daruje zanimljivom besplatnom tematskom turom i vodi vas gradom kroz priče baš o ovoj posebnoj noći i sutrašnjem danu. 

Besplatna tematska tura pod nazivom “Na Lucijinu noć” na rasporedu je večeras, 12. prosinca u 19 sati s polaskom kod Kule Lotrščak. Tijekom ture moći ćete poslušati o nekim od najljepših pučkih običaja na Lucijino, kako zagrebačkih, turopoljskih i zagorskih, tako i onih s našeg Jadrana. Zagrijte maštu pričama o starim tradicijama uoči svete Lucije.

Kako su vjerovali naši slavenski preci, ovo je noć kad godina ide svome kraju, noći su vrlo mračne, a potreba za imitiranjem onog toplog ognja s neba, zvanog sunce, nikada nije bila veća. Od magijskih običaja ili rituala imitiranja vatre, do pučke meteorologije, u ova se dva dana sredine prosinca, skriva toliko krasnih priča iz starine u kojima svatko može pronaći jednu posebnu iskru simbolike, a možda i njome pokušati dozvati skrivenu ljubav ili osigurati dobar posao za svoju kuću u nadolazećoj godini. 

Tematska tura traje 1 sat i 30 minuta, a s obzirom kako se očekuje vedra i prohladna večer, Pugerica preporuča da se toplo i slojevito odjenete. Tko želi otkriti kako uz pomoć vode, vatre, pšenice i drva prizvati zdravlje, uspjeh u kovačnici, a i konačnici i ljubav, dobrodošao je da se pridruži tematskoj šetnji, ali uz obaveznu rezervaciju mjesta. 

Rezervacije je potrebno potvrditi, a sve informacije potražite na LINKU. Španciranti svih dobnih skupina su dobrodošli na turu, kao i oni s 4 šape, navodi Purgerica.

Fotografije: Nevena Kurteš Martinović 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.