TOP 10 najvećih svjetskih otoka: Australija, Grenland, Nova Gvineja, Borneo, Madagaskar…

Na našem planetu ima mnogo velikih otoka, mnogi od njih su države, neki čak i kontinenti. Tako je, primjerice, Australija tehnički otok jer nije povezana ni s jednim drugim kopnom, ali ju se češće promatra kao kontinentalnu kopnenu masu.

Australija, pustinja
Foto: Tommy Pequinot / Unsplash

Slijedi 10 najvećih odabranih na temelju kopnene mase:

Grenland

Sa 166.086 četvornih kilometara površine, Grenland je tri puta veći od Teksasa. Dio je Danske, iako o lokalnim poslovima brigu vode lokalne vlasti.

Njegovo stanovništvo uglavnom sačinjavaju Inuiti. Veći dio prekriven je ledenjacima, a ljudi uglavnom žive na obali te preživaju u poprilično teškim uvjetima.

Sjeverna Amerika - Nacionalni park Sjeveroistočni Grenland
Foto: Annie Spratt / Unsplash

Nova Gvineja

Ovaj otok prostire se u jugozapadnom dijelu Tihog oceana na 800 tisuća četvornih kilometara, a od Australije je odvojen plitkim Torresovim prolazom.

Nova Gvineja politički se dijeli na indonezijske pokrajine Papua i Papua Barat u zapadnom dijelu otoka i na samostalnu državu Papua Nova Gvineja u istočnom dijelu. Otok je dug oko 2400 i širok do 800 kilometara.

Nova Gvineja, pleme Papua Nova Gvineja
Foto: Bob Brewer / Unsplash

Kao rezultat obilnih i čestih padalina, greben Fly-Digul u Novoj Gvineji i granična gorja, među najvlažnijim su mjestima na Zemlji – i neka od najslabije naseljenih.

Borneo

Na ovom ogromnom otoku površine gotovo 700 tisuća četvornih kilometara smještene su tri države: Malezija, Indonezija i Sultanat Brunej.

Prekriven je gustom prašumom te se može pohvaliti izuzetno bogatom florom i faunom, uključujući čudovišni cvijet – Rafflesia arnoldii – najveći do sada poznati na svijetu.

Izvor fotografije: Booking.com

Neke od najspektakularnijih šuma uključene su u veliki broj nacionalnih parkova na otoku, što je odličan povod za posjet.

Madagaskar

Površine oko 587 tisuća četvornih kilometara, Madagaskar je još jedan od ogromnih svjetskih otoka.

Madagaskar
Foto: gemmmm / Unsplash

Smješten samo 250 milja od obale Afrike, dom je doista jedinstvenih divljih životinja – uključujući oko 800 vrsta leptira i gotovo 40 vrsta lemura. Činjenica je kako su zapravo sve vrste lemura porijeklom s Madagaskara, prenosi Britannica.

Baffin

Najveći kanadski otok, površine veće od 500 tisuća četvornih kilometara, smješten je u sjevernom kanadskom teritoriju Nunavut. Ime je dobio po Williamu Baffinu, engleskom moreplovcu iz 17. stoljeća. Ovdje je naseljeno samo nekoliko obalnih sela.

Baffin, ledeni brijeg, led
Foto: Huw Edwards / Unsplash

Najveće naselje Iqaluit ujedno je i glavni grad saveznog teritorija Nunavut, a smješteno je na južnoj obali otoka u neposrednoj blizini Frobisherova zaljeva.

Sumatra

Sumatra je najzapadniji otok indonezijskog arhipelaga. Njegova zapadna obala leži u Indijskom oceanu, a sjeveroistočni dio otoka omeđuje Malacca tjesnac, povijesno važan brodski i trgovački put.

Površinom oko 443 tisuće četvornih kilometara, drugi je po veličini od Velikog Sundskog otočja Malajskog arhipelaga. Tri nacionalna parka Sumatre – Mount Leuser, Kerinci Seblat i Bukit Barisan Selatan – zajednički su proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom 2004.

Sumatra
Foto: Irfannur Diah / Unsplash

Kava s ovog otoka jedna je od najpoznatijih na svijetu te jedna od najzdravijih planinskih kava. Karakterizira ju puna aroma, nježna kiselost i začinska, zemljana nota.

Honshu

Najveći od četiri glavna japanska otoka, Honshu, dom je najviše planine u zemlji – Fuji – te najvećeg jezera – Biwa. Fuji (japanski Fuji-san) vulkanska je planina visoka 3776 metara u njegovom središnjem dijelu. Površina otoka iznosi gotovo 228 tisuća četvornih kilometara.

Fuji, Fujigoko, Japan
Foto: Simon Shim / Unsplash

Honshu je izložen čestim potresima, a najgorim koji ga je pogodio smatra se onaj u Kantou 1923. godine, kada su uništeni Tokio, Yokohama i okolica. Unatoč tome, međutim, isplati ga se posjetiti, ponajprije zbog prirodnih ljepota.

Ovdje treba svakako izdvojiti Nacionalni park Chubusangaku. Riječ je o parku okruženom šumama sa pregršt rustikalnih mostova, potoka i staza.

Honshu je s ostalim većim japanskim otocima (Hokkaido, Kyushu i Shikoku) povezan tunelima i mostovima. Tri nova mostovska sustava povezuju preko unutarnjeg mora Honshu i Shikoku.

Honshu, Japan
Foto: Milind Shah / Unsplash

Najveći gradovi su: Tokyo – glavni grad Japana, Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Kyoto, Akita, Sendai, Fukushima, Niigata i Hiroshima.

Viktorijin otok

Smješten u kanadskom arktičkom arhipelagu, ovaj prostor ističe se time što je ovdje smješten najveći svjetski otok unutar otoka unutar otoka. Da, dobro ste pročitali, upravo je takvo stvarno stanje.

Naime, na otoku je jezero na kojem je također otok, ali i na tom otoku postoji jezero Ferguson s manjim otokom. To nije jedinstven slučaj na svijetu jer se sličan niz otoka i jezera nalazi i na vulkanskom otoku Taal na Filipinima, ali su filipinski otoci i jezera mnogo manji.

Viktorijin otok, polarni medvjed, snijeg, led
Foto: Annie Spratt / Unsplash

Viktorijin otok (Victoria Island) je kanadski arktički otok smješten u saveznim teritorijima Sjeverozapadni teritoriji i Nunavut. Njegova površina iznosi oko 217 tisuća četvornih kilometara što ga čini drugim najvećim otokom u Kanadi.

Velika Britanija

Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Britanija, Engleska… Terminologija koja se odnosi na prostor današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske prilično je složena. Velika Britanija danas je prvenstveno geografski pojam, a odnosi se na veliki otok istočno od Irske.

York, Engleska, England
Foto: Cajeo Zhang / Unsplash

Na prostoru veličine 209.331 četvornih kilometara smještene su Engleska, Škotska i Wales.

U Britansko pak otočje spadaju Velika Britanija, cijela Irska kao otok te nekoliko manjih otoka poput Isle of Man, Šetlandskog otočja, otočja Orkney, Angleseyja i drugih. Iako su bliži Francuskoj, Kanalski otoci (Channel Islands) tradicionalno se također smatraju dijelom Britanskog otočja.

Velika Britanija, obala, more
Foto: Iryna Marienko / Unsplash

Spomenimo i kako je Irska otok smješten zapadno od Velike Britanije. Na njemu se danas nalaze dvije države: Sjeverna Irska (dio Ujedinjenog Kraljevstva) i Republika Irska.

Ellesmere

Ellesmere je kanadski otok u Američko-arktičkom arhipelagu, sjeverozapadno od Grenlanda, a obuhvaća 196.236 četvornih kilometara. Cape Columbia na otoku najsjevernija je točka Kanade, a najviši vrh je Barbeau – ujedno i najviši u Američko-arktičkom arhipelagu.

Ellesmere
Foto: Jason Hillier / Unsplash

Otok je bez vegetacije, većim dijelom pokriven ledenim pokrovom. Na istočnoj i zapadnoj obali uljepšavaju ga mnogobrojni fjordovi, dok je u sjevernom dijelu smješten nacionalni park Quttinirpaaq.

Uglavnom je nenaseljen, ali ima nekoliko manjih naselja: Grise Fiord i Alert, meteorološka (Eureka) i vojna (Alert) postaja. Otkrio ga je William Baffin 1616. no ime je dobio po Francisu Egertonu, prvom grofu od Ellesmerea. Vjeruje se da su ga još u 10. stoljeću posjetili Vikinzi.

Australija

Od sedam kontinenata, Australija je najmanja, sa 7.692.202 četvornih kilometara. Međutim, ako ju promatramo kao otok, tada je najveći na svijetu.

Australija, Uluru
Foto: Meg Jerrard / Unsplash

Foto: Unsplash, Booking.com
Naslovna fotografija: Meg Jerrard / Unsplash
Izvor: Britannica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.