Top odredišta svijeta za održiva putovanja u 2022.

Misija je Booking.com-a olakšati svima da istraže svijet te također olakšati svima pronalazak održivih opcija za putovanje, pa je stoga na platformi nedavno predstavljena oznaka ‘Održivi objekt’. Ova oznaka nagrađuje važan trud koji smještajni objekti diljem svijeta ulažu kako bi zaštitili planet te pozitivno doprinijeli lokalnim zajednicama. Uz filtar ‘Održivi objekt‘ ova oznaka pomaže putnicima da od početka planiranja lakše pronađu objekte koji su ekološki osviješteni te korisnicima pruža konzistentan način da prepoznaju široku ponudu održivih smještajnih objekata diljem svijeta.

Booking.com nedavno je objavio svoje Izvješće o održivim putovanjima za 2022. godinu te je prikupio popis odredišta diljem svijeta s najvećim postotkom objekata u sklopu Programa održivih putovanja na platformi*. Od popularnih gradova do zadivljujućih parkova prirode i odredišta koja se trude svjesno poduzeti nešto kad je riječ o broju putnika koja ih posjećuju, 79% putnika iz Hrvatske je izjavilo kako su im održiva putovanja važna** mogu posvuda pronaći nadahnuće – bez obzira na to kamo bi ih njihov osjećaj za pustolovinu i istraživanje mogao odvesti.

Hoedspruit, Južna Afrika

Slikoviti gradić Hoedspruit smješten je ispod veličanstvene planine Northern Drakensberg te je okružen najvećim rezervatom na svijetu u privatnom vlasništvu. Grad se nalazi u srcu biosfere Kruger to Canyons, koju priznaje i UNESCO i u kojoj lokalna zajednica sudjeluje u nekoliko inicijativa vezanih za recikliranje i očuvanje okoliša. Tu je i tržnica Lekker Farmer‘s Market, na kojoj se prodaju lokalni proizvodi s ciljem pružanja podrške okolnom području. Ovo mjesto poznato je i kao jedno od najboljih odredišta za safari u Južnoj Africi, a posjetitelji se mogu uživjeti u prekrasno okruženje dok s udaljenosti promatraju nevjerojatan divlji životinjski svijet u prirodnom okruženju. Kako bi se divili trudu koji stanovnici grada ulažu u zaštitu životinja, posjetitelji mogu provesti vrijeme u Centru za rehabilitaciju divljih životinja Moholoholo te Centru za ugrožene vrste Hoedspruit, a također im mogu pomoći u vidu donacije.

Gdje boraviti: Elegantni kamp Bundox Safari Lodge, smješten u malom prirodnom rezervatu u blizini Nacionalnog parka Kruger, nudi safari šatore i kućice sa slamnatim krovom. Objekt je okružen bogatim zelenilom, a sadrži vanjski bazen u kojem se gosti mogu rashladiti te vidikovac s kojeg se mogu diviti slikovitom okolišu. Ovaj održivi objekt dio prihoda ulaže u pomaganje zajednici te u projekte održivosti koji pomažu s očuvanjem ovog područja. Objekt također nudi informacije o ekosustavima, nasljeđu i kulturi ovog područja.

Stockholm, Švedska

Stockholm je grad koji se prostire na 14 otoka i smatra se jednim od najviše ekološki osviještenih gradova u Europi. Također se smatra međunarodnim uzorom kad je riječ o uvođenju rješenja s ciljem borbe protiv klimatskih promjena jer je uveo nekoliko mjera kako bi ostvario neto pozitivan učinak. Ova švedska metropola koristi se obnovljivim izvorima energije te reciklira 99% gradskog otpada. Vodovodna voda u gradu također je među najčišćima i najukusnijima na svijetu, pa nema potrebe da kupujete vodu u boci. S obzirom na to da je grad relativno malen, postoje brojne opcije za održivo razgledavanje, pa se tako možete služiti izvrsnim javnim prijevozom ili obići neke znamenitosti koje su u blizini jedna druge pješice. U gradu je dostupan i program najma bicikla u sklopu kojeg je moguće unajmiti jedan od više od 1000 bicikala koji su raštrkani po Stockholmu. Posjetitelji grad mogu istražiti i s vode: večernji obilazak grada kajakom nudi jedinstveno iskustvo vožnje kajakom kroz plovne putove Stockholma i uživanje u arhitekturi i znamenitostima, a na kraju i uživanje u tradicionalnom švedskom obroku.

Gdje boraviti: Velik broj smještajnih objekata u Stockholmu posjeduje certifikat održivosti neke vanjske certifikacijske kuće. Među njima je i objekt Downtown Camper by Scandic, koji posjeduje oznaku Nordic Swan Ecolabel te je također dio Programa održivih putovanja Booking.com-a. Ako tražite ekološki osviješten objekt, dobro je znati da se ovaj hotel koristi 100% obnovljivim izvorima energije te energetski učinkovitim LED osvjetljenjem. Objekt je smješten na kratkoj pješačkoj udaljenosti od glavnog željezničkog kolodvora u Stockholmu te nudi najam bicikla za goste koji žele istražiti grad održivije, baš poput lokalnih stanovnika. 

Arusha, Tanzanija

Arusha se nalazi na pola puta između Caira i Cape Towna, a poznata je kao glavni grad Tanzanije kad je riječ o safariju te je izvrsno stajalište za zagrijane penjače na putu do Kilimandžara. Grad se nalazi ispod neaktivnog vulkana Mount Meru te ga je lako istražiti pješice. Arusha je također poznata po ekološkim inicijativama, kao što su inicijativa za sadnju drveća, volonterski programi za održivo poljodjelstvo te projekt pročišćavanja vode koji mogu podržati i posjetitelji ovog područja. Ovaj istočnoafrički grad također je poznat po svom čuvenom tornju sa satom i brojnim drugim kulturno-turističkim programima, među kojima je i obilazak kulturološkog naselja i muzeja Olpopongi Maasai, u kojemu posjetitelji mogu uživo doživjeti lokalnu kulturu Maasai naroda. Ovo je idealan način da naučite više o lokalnoj zajednici i povežete se s njom, što je savršeno za 71% hrvatskih putnika koji kažu da na putovanju žele autentična iskustva koja predstavljaju lokalnu kulturu**.

Gdje boraviti: U šarenom objektu Banana Farm Eco Hostel vlada topla atmosfera. U objektu se koriste samo 100% obnovljivi izvori energije, a smješten je na kratkoj udaljenosti od živahne tržnice u Arushi, gdje posjetitelji mogu kušati lokalne specijalitete. Nakon dana provedenog u istraživanju i upijanju živahne kulture u gradu, gosti se mogu opustiti na terasi u vrtu, okruženoj prirodom, te promatrati zvijezde dok se griju uz vatru.

Merzouga, Maroko

Merzouga je šarmantno maleno naselje u jugoistočnom Maroku, a nalazi se u blizini zapanjujuće pustinje Erg Chebbi, poznate po čarobnim pješčanim dinama i raznolikim divljim biljnim i životinjskim svijetom. Posjetitelji mogu pješačiti do obližnjih drevnih naselja Berbera, koja i dalje služe kao oaze u nepreglednoj pustinji te u kojima se posjetitelji mogu uživjeti u lokalnu povijest i kulturu. Ranoranioce u zoru čeka fantastičan pogled na izlazak sunca u pustinji, a oni koji se odluče na dvosatni obilazak dina u pustinji Erg Chebbi u zalazak sunca doživjet će jednako uzvišeno iskustvo dok gledaju kako se boje sumraka stapaju s dramatičnim krajolikom tijekom zalaska sunca. Maroko je vodeće odredište kad je riječ o ekološkim inicijativama, a osmislio je i model održivog razvoja te ima cilj da do 2050. godine koristi samo 100% obnovljive izvore energije.

Gdje boraviti: Kamp Ali & Sara’s Desert Palace nalazi se među dinama pustinje Erg Chebbi, izvan Merzouge. Šareni šatori tradicionalno su uređeni lokalnim rukotvorinama, što doprinosi autentičnom osjećaju i odražava lokalnu kulturu. Ovaj objekt dio je Programa održivih putovanja te organizira obilaske i aktivnosti koje vode lokalni vodiči i lokalne tvrtke, a svoj prostor nudi lokalnim umjetnicima za nastupe i zabavljanje gostiju.

Puerto Iguazú, Argentina

Puerto Iguazú smješten je na međi Brazila, Paragvaja i Argentine, a ondje se nalazi i veličanstveni Nacionalni park Iguazú – lokalitet s UNESCO-ova popisa Svjetske baštine koji je izglasan za jedno od Sedam svjetskih čuda prirode. Među 275 slapova najpoznatiji je i najzapanjujući polukružni slap Devil‘s Throat, koji je visok više od 82 m i nalazi se u samom središtu ovog nacionalnog parka. Putnici koji žele istražiti okolicu uz što manji utjecaj na okoliš, ovaj bogati okoliš moguće je istražiti pješačenjem po jednoj od mnogih staza, a u ponudi je i ekološki vlak koji prolazi kroz džunglu. Posjetitelji mogu promatrati divlji životinjski svijet u okolnoj tropskoj šumi, u kojoj se nalazi više od 1000 različitih životinjskih i biljnih vrsta te koja je dio većeg ekosustava koji se proteže većinom Latinske Amerike. Kako bi pomogao očuvati bioraznolikost te zaštititi park i lokalnu zajednicu, sektor ugostiteljstva pokrenuo je nekoliko inicijativa, uključujući skupljanje smeća i čišćenje ulica kako bi se osiguralo da broj turista ne utječe izravno na područje ni na lokalne stanovnike.

Gdje boraviti: Luksuzni hotel Gran Meliá Iguazú nalazi se u samom Nacionalnom parku Iguazú, a nudi sobe s pogledom na slapove i džunglu. Gosti se s privatnog balkona mogu diviti tropskom okruženju ili se opustiti uz infinity bazen s pogledom na vrt. U skladu s inicijativama održivosti grada Puerto Iguazú, ovaj hotel gostima nudi informacije o lokalnim ekosustavima, nasljeđu, kulturi, ponašanju posjetitelja te važnim inicijativama odredišta koje su vezane za recikliranje i zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda.

Boracay, Filipini

Boracay je idilično odredište na tropskom otoku, savršeno za fantastične fotke za Instagram. Ovo odredište ima čak 17 prelijepih plaža i uvala, što uključuje i plažu White Beach, dugu 4 km. Posjetitelje stoga čekaju velike površine čistog pijeska i mora za surfanje, kiteboarding i ronjenje s maskom i disaljkom ili jednostavno opuštanje i uživanje u sunčanju. No u Boracayu nije sve uvijek bilo tako bajno – u prošlosti su na otoku donijeli tešku odluku zatvoriti ga za posjetitelje na šest mjeseci zbog negativnog utjecaja nastalog zbog prevelikog broja turista. Nakon što su mještani promijenili prioritete i dozvolili ekosustavu na otoku da počne s oporavkom, Boracay sada na održiv način ponovno prima turiste, čiji je broj ograničen dnevnim limitom. Na otoku su također implementirane brojne održive ekoturističke prakse, što uključuje ponudu električnih tricikala, te se kao glavni izvor energije koristi sunčeva energija, sve s ciljem osiguravanja duge i zdrave budućnosti.

Gdje boraviti: Objekt La Banca House nalazi se na čuvenoj plaži White Beach u Boracayu, na samo nekoliko koraka od poznatog tirkiznog mora, a okružen je palmama. Ovaj održivi resort također nastoji očuvati budućnost ovog odredišta tako što neutralizira dio svog ugljičnog otiska, pokušava smanjiti bacanje hrane te zabranjuje korištenje plastičnih proizvoda.

Villa de Leyva, Kolumbija

Šarmantni grad Villa de Leyva nalazi se sjeveroistočno od glavnog grada Kolumbije, Bogote, a poznat je po svojoj bogatoj povijesti i tradicionalnim bijelim građevinama. U srcu grada smještena je zapanjujuća Plaza Mayor, trg na kojem se nalaze gradska vijećnica, muzeji, hoteli i prolazi s trgovinama koje posjetitelji mogu istražiti te u njima također podržati rad lokalnih obrtnika. Posjetitelji bi trebali odabrati putovanje u vrijeme godišnjeg festivala drveća, Festival del Árbol, koji se održava u listopadu te slavi prirodna čuda koja se nalaze u gradu. Ova proslava domorodnih biljaka iz regije uključuje razne aktivnosti, od predavanja o zaštiti prirode i održivom turizmu do nastupa lokalnih glazbenika.

Gdje boraviti: Hotel Alma smješten je u prirodi, izvan grada Villa de Leyva, a može se pohvaliti nevjerojatnim panoramskim pogledima na zeleni kolumbijski krajolik, u kojemu gosti mogu uživati iz vlastite viseće mreže. Ovaj objekt ima oznaku „Održivi objekt“ na Booking.com-u te koristi 100% obnovljivu energiju, nudi najam bicikla kako bi gosti mogli istražiti okolicu te preporučuje obilaske i aktivnosti koje organiziraju lokalni vodiči i tvrtke.

Amsterdam, Nizozemska

S obzirom na toplu i ugodnu atmosferu, povijesne kuće uz kanale, udobne kafiće i male butik trgovine, nije ni čudo da je ovaj nizozemski glavni grad toliko popularan među putnicima. Iako se Amsterdam godinama mučio s nečim što bi neki u pogledu turizma opisali kao „previše nečega dobroga“, lokalne vlasti aktivno rade na tome da se pozabave tim problemom, a to čine tako da potiču posjetitelje da istražuju lokacije i izvan krcatog centra i ozloglašene crvene četvrti. U gradu se nadaju da će usmjeravanjem putnika u druge šarmantne četvrti postići ravnomjerniju raspodjelu pozitivnih socio-ekonomskih pogodnosti turizma na sve četvrti. Kad je riječ o državnoj razini, nizozemska vlada nagrađuje inicijative održivosti, naplaćuje porez na onečišćenje, ulaže u održivu mobilnost te potiče na korištenje javnog prijevoza i bicikala. Amsterdam također predano radi na smanjenju emisije CO2 te je mjesto sa sve popularnijom veganskom i vegetarijanskom kulinarskom scenom, što posjetiteljima i lokalnom stanovništvu s posebnim prehrambenim potrebama olakšava pronalazak obroka.

Gdje boraviti: Objekt Bed and Breakfast Boat nudi jedinstven smještaj u kući na brodu, smještenom u kanalu Zeeburgerdijk. Ovaj objekt smješten je u raznolikoj četvrti Indische Buurt, u kojoj se nalazi široka ponuda divnih restorana i lokalnih tržnica koje posjetitelji mogu istražiti. Ova kuća na brodu na Booking.com-u ima oznaku „Održivi objekt“ te koristi 100% obnovljive izvore energije, ne koristi jednokratne plastične proizvode, gostima nudi mogućnost najma bicikla te im preporučuje obilaske i aktivnosti koje vode lokalni vodiči i tvrtke, a sve s ciljem pružanja podrške zajednici.

Toronto, Kanada

Glavni grad Ontarija te najveći grad u Kanadi poznat je po glazbenim nastupima uživo, poznatim muzejima i galerijama, čuvenom tornju CN Tower i nevjerojatnom panoramskom pogledu, a također je savršeno odredište za one koji žele putovati na odgovorniji način. Toronto je zbilja čaroban i moderan, a najbolje ga je otkriti obilaskom s lokalnim vodičem kako biste se maknuli s turističkih staza i otkrili lokalne tržnice i hipsterske lokacije. Ekološki osviješteni grad Toronto odlučio se pozabaviti klimatskim promjenama tako što aktivno podržava korištenje električnih vozila i nudi poticaje za neutralizaciju ugljičnog otiska, a 2009. godine donio je uredbu Green Roof Bylaw, prema kojoj zgrade na krovu moraju imati zelenu površinu za uzgoj povrća. Budući da Toronto sad ima nevjerojatne uzgajivače voća i povrća te se tik uz grad nalaze brojne farme, mnogi su najpopularniji restorani u gradu prihvatili način nabavke hrane direktno s farme, pri čemu posjetitelji mogu uživati u ukusnoj hrani koja se uzgaja lokalno.

Gdje boraviti: Objekt Sheraton Centre Toronto Hotel smješten je u centru te nudi prelijepo uređene vrtove koji okružuju slap na dvije etaže te nude mirnu lokaciju na kojoj se posjetitelji mogu opustiti nakon istraživanja grada. Ovaj hotel ima mnogo zelenih površina, trudi se smanjiti bacanje hrane, ima toalete i tuševe koji učinkovitije troše vodu te dio prihoda ulaže u projekte u lokalnoj zajednici. Stoga nije čudo da je ovaj objekt vlasnik certifikata Green Key Global Eco-Rating te Booking.com-ove oznake „Održivi objekt“.

Rishikesh, Indija

Rishikesh je prelijep grad u podnožju Himalaje, točno na rijeci Ganges, a okružen je rijekama tekućicama i veličanstvenim planinama. Ovo je uistinu izvrsno i umirujuće mjesto za odmor za dušu, na kojem gosti mogu prigrliti tu atmosferu sudjelovanjem u wellness aktivnostima kao što su liječenje zvukom. Ovo odredište poznato je diljem svijeta kao odredište za jogu, meditaciju i pješačenje, a u gradu su također poduzeli nekoliko mjera s ciljem održivosti, kao što su zakon o obaveznom vegetarijanstvu te aktivno poticanje vegetarijanske i veganske prehrane s ciljem očuvanja okoliša. Rikše, jedna od glavnih opcija za prijevoz u gradu, sadrže motore s komprimiranim prirodnim plinom s ciljem smanjenja onečišćenja, a lokalni umjetnici stvaraju umjetničke instalacije s jednokratnim plastičnim proizvodima.

Gdje boraviti: Objekt goSTOPS Rishikesh Lakshman Jhula ima pogled na Ganges i na kratkoj je pješačkoj udaljenosti od lokacije Patanjali International Yoga Foundation, a nudi zabavan i ugodan smještaj za posjetitelje. Ovaj održivi objekt nudi zajednički lounge prostor i prostor na krovu za goste te većinom nudi organsku hranu, koristi 100% obnovljive izvore energije te gostima daje informacije o lokalnim ekosustavima, povijesti, kulturi i ponašanju posjetitelja.

*Odredišta su odabrana među 200 top odredišta odabranih prema broju objekata s oznakom „Održivi objekt“ te su poredani po najvećem udjelu ukupnog broja objekata s oznakom.

** Ovo neovisno istraživanje proveo je Booking.com na uzorku od 30.314 ispitanika iz 32 zemlje i teritorija (1000 iz SAD-a, 958 iz Kanade, 1009 iz Meksika, 1001 iz Kolumbije, 1003 iz Brazila, 1017 iz Argentine, 1000 iz Australije, 486 iz Novog Zelanda, 998 iz Španjolske, 1003 iz Italije, 996 iz Francuske, 495 iz Švicarske, 980 iz Ujedinjenog Kraljevstva, 998 iz Njemačke, 1014 iz Nizozemske, 991 iz Belgije, 985 iz Danske, 984 iz Švedske, 964 iz Hrvatske, 976 iz Rusije, 1008 iz Izraela, 1002 iz Indije, 1004 iz Kine, 925 iz Hong Konga, 1006 iz Tajlanda, 988 iz Singapura, 1002 iz Tajvana, 1004 iz Vijetnama, 1004 iz Južne Koreje, 1003 iz Japana, 1006 iz Južne Afrike i 504 iz Kenije). Za sudjelovanje u anketi ispitanici su morali imati barem 18 godina, a uvjet je bio i to da su putovali barem jednom u posljednjih 12 mjeseci, da planiraju putovanje u 2022. te da su pri planiranju putovanja glavni donositelji odluka ili su uključeni u donošenje odluka. Anketa je provedena online u veljači 2022.

Izvor i foto: Booking.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.