Tradicija i brzina obilježit će travanj u Zagorju

spot_img

Zeleni ‘bregi’, vinogradi, dvorci, muzeji, odlična hrana, prekrasna priroda i opuštanje sastojci su koji čine recept savršeno provedenog odmora koje nudi u “zeleno Zagorje”. 

Tome dodajmo i mnogobrojne sadržaje i događanja kojih je sve više s dolaskom proljeća. Zagorje će tako u travnju ponuditi zanimljive sadržaje za svoje posjetitelje. Na svoje će doći i ljubitelji tradicije, ali i zaljubljenici u vrhunske vozače i brzine.

Babičini kolači

Petnaesta po redu manifestacija Babičini kolači održat će se 22. travnja 2023. godine u Krapini. Iz Krapine je naime prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak s kolačem “Svečana martinjska pita”.

“Babičini kolači”, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom se promiču vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku lentu natječe se 30 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

Ove godine babice će se natjecati pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom “Izvorno zagorsko”. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izložene kolače pripremljene na tradicionalan način prema originalnoj recepturi zagorskih babica možete kušati na samoj manifestaciji “Babičini kolači” u Krapini te se ujedno upoznati s bogatom ponudom zagorskih OPG-ova.

Posjetitelji manifestacije ostvaruju 50% popusta na individualne ulaznice za Muzej krapinskih neandertalaca. Popust se ostvaruje preuzimanjem “ticketa” na info pultu ispred sportske dvorane Srednje škole Krapina. Popust je moguće iskoristiti u subotu, 22. travnja 2023. godine, od 10 do 17 sati.

Croatia Rally 2023.

Croatia Rally treću će godinu uzastopce ugostiti ponajbolje vozače današnjice koji će prikupljati bodove tijekom četiri dana, od četvrtka 20. do nedjelje 23. travnja.

Kroz Krapinsko-zagorsku županiju vozit će se finalnog, četvrtoga dana. Po dva brzinca vozit će se između Zagorskih Sela i Kumrovca. Upravo su pitoreskni zagorski bregi odlučili pobjednike na prva dva izdanja WRC Croatia Rallyja, a publika je proglasila tzv. Power Stage u Kumrovcu prijelomnim trenutkom sezone 2021.

Dvorci kontinentalne Hrvatske postali su svojevrsni zaštitni znak ovog natjecanja. Uz nezaobilazni Dvor Veliki Tabor neposredno uz trasu natjecanja nalazi se i Dvorac Gjalski kraj Zaboka.

Ulaznice za oktanski spektakl potražite ovdje gdje su i sve potrebne informacije o satnici natjecanja i zemljovidima brzinskih ispita. I ove godine dostupna je Croatia Rally aplikacija za pametne uređaje pomoću koje je moguća navigacija do brzinskih ispita, praćenje rezultata, kupovina ulaznica, pronalaženje smještaja i eno-gastronomske ponude te svih relevantnih podataka potrebnih za neometano uživanje u najvećem sportskom događaju organiziranom u Hrvatskoj.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.