Tunuara – ribarska fešta koja se ravna po punom mjesecu

“Kualjske ribarske noći – Tunuara” jedna je od najpoznatijih i najvećih ribarska fešta u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i na Jadranu. Manifestacija je od 2003. do danas – uz potporu turističkih ustanova – postala jedno od najprepoznatljivijih tradicijskih događanja na našim otocima. Nazvana je po posebnoj vrsti ribarske mreže – tunari – koju je izumio Jedan ribar upravo iz mjesta Kali i po tome postao poznat diljem svijeta.

Kali i njegovi ljudi od davnina su duboko vezani za ribe i ribanje, a razvojem turizma i turističke ponude oni su spojili i jedno i drugo obogativši tako cjelokupnu turističku ponudu mjesta. Još 1968. godine želja je bila organizirati turističku manifestaciju s predznakom ribarstva koja će pomoći mjestu da bude prepoznato na turističkoj karti. Od samog početka najveća atrakcija fešte bio je defile brodova, a prve godine sudjelovala je flota od 36 brodova. Danas je “Kualjska ribarska noć – Tunuara” neizostavan ljetni događaj i svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Ovo je događanje od prve godine zamišljeno kao turistička manifestacija koja će u Kali privući i goste koji će planirati svoj odmor baš u vrijeme njezina održavanja, ali i brojne posjetitelje u dane fešte kako bi svi osjetili iskonsko ribarsko otočno mjesto u kojem svaka kuća ima ili je imala ribara.

Datum održavanja manifestacije različit je svake godine, jer se ona planira u vrijeme punog mjeseca, odnosno kad ribari ne love. Razlog tome je što mjesto Kali broji oko 1.600 stanovnika, a od toga ih je sigurno četvrtina profesionalnih ribara, s nekoliko desetaka velikih ribarskih brodova plivarica i tunolovaca. A posebnosti ove fešte – poput veslanja, demonstracija vještina i najvažnije, defilea ribarskih brodova – nije moguće organizirati kada nema ribara.

Cijeli je program događanja popraćeno glazbom i – naravno – tamošnjim ukusnim ribljim specijalitetima. Stoga dođite i doživite ovo jedinstveno ribarsko selo pod punim mjesecom!

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.