Istražimo mjesta za kupanje na Ugljanu – otoku netaknute prirode i duge tradicije maslinarstva

Otok Ugljan nalazi se u zadarskom arhipelagu, sjeverozapadno od otoka Pašmana i jugoistočno od otoka Rivanj i Sestrunj. Ugljan je ujedno najbliži otok gradu Zadru od kojeg ga dijeli samo nekoliko nautičkih milja. Administrativno središte je u mjestu Preko koje je, kako mu i samo ime nalaže, smješteno točno nasuprot Zadra. Iz trajektne luke možete se uputiti prema centru mjesta ili krenuti u istraživanje drugih mjesta na otoku kao što su: Kali, Kukljica, Poljana, Sutomišćica, Lukoran i Ugljan.

Kamo god se prvo uputili kad stignete na otok, jedno je sigurno, obuzet će vas taj čisti, poseban miris raznovrsnog mediteranskog raslinja, stopit ćete se s iskonskom prirodom koja okružuje otok, a netaknuta divljina i mirne uvale pružit će vam pravo osvježenje o kakvom maštate.

Ugljan je otok koji je generacijama vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, s čak 2000 godina tradicije u maslinarstvu koje na otoku živi i danas pa vam toplo preporučamo da kušate maslinovo ulje izuzetne kvalitete i arome s Ugljana, a možete ponijeti i pokoju bočicu svojim bližnjima kao suvenir.

Kamo na kupanje ako ljetujete na Ugljanu?

Plaža Južna luka

Plažu ćete pronaći lako jer je smještena u dugačkoj uvali, a odmah ćete primijetiti zlaćani pijesak koji se presijava na toplom suncu, kao i glatke kamene gromade koje izviru iz mora i čine ovu plažu prepoznatljivom.

Dodatni savjet: Ako želite kreirati najljepše fotografije, uputite se na ovu plažu u zalazak sunca. Kamene gromade i zlaćani pijesak bit će izvrsna kulisa za fantastične panorame.

Zahvaljujući borovoj šumi koja ju okružuje, imat ćete dovoljno hladovine, a premda plaža ne pruža nikakve dodatne sadržaje, vrlo je popularna i vrvi posjetiteljima u ljetnim mjesecima.

Uvala Čeprljanda

Ovo mjestašce na Ugljanu ime je dobilo, smatra se, po biljci koju domaće stanovništvo naziva ”Čeprlj”. Biljka cvjeta u proljeće, a karakteriziraju je dugi tanki listovi sa mesnatim izdankom.

Ondje se nalazi betonirana plaža s morskim dnom koje je dijelom pješčano, a dijelom kamenito. Vrlo lako ćete pronaći i hladovinu, osigurani ste kabinom za presvlačenje i tušem, a u blizini se nalazi i ugostiteljski objekt.

Ova plaža pogodna je za djecu, a u neposrednoj blizini plaže naići ćete i na dječje igralište.

Uvala Batalaža

Uvala Batalaža proteže se od Zmorašnjeg do Južnjeg mula. Plaža je uz more šljunkovita i idealna je za cjelodnevno ljenčarenje i opuštanje uz more. Okružena je bogatom prirodom i kristalno čistim morem, a poznata je po mirnom ambijentu.

Ako želite mirniju plažu za intimniji, romantični odmor, uputite se prema uvali Batalaža.

Plaža Mostir

Plaža Mostir jedna je od najpopularnijih na otoku Ugljanu, a smještena je u centru grada Ugljana. Ova prekrasna pješčana plaža opremljena je ležaljkama, tušem, WC-om, kabinom za presvlačenje i rampom za osobe s invaliditetom.

Ovdje se ljubitelji aktivnog odmora mogu zabaviti uz odbojku na pijesku, a mališani će uživati u brčkanju u plićaku i u igri u pijesku.

Uvala Pavlešina

Ovu mirnu uvalu pronaći ćete na južnoj strani otoka, a krasi ju predivan pogled na susjedne otoke kao što su Iž, Rava, Sestrunj i Dugi otok. Tijekom sunčanja uživat ćete u pogledu na malene brodice, a poseban doživljaj je odande promatrati zalaska sunca.

Idealna je za sve ljubitelje mirnog odmora bez previše gužve.

Plaža Centar, Ugljan

Plaža u samom centru mjesta jedna je od najpopularnijih na otoku. Opremljena je ležaljkama, tušem i kabinom za presvlačenje. Prikladna je za obiteljski odmor s djecom.

Ondje su moguće gužve pa ako želite osigurati svoje mjesto za ručnik budite spremni krenuti ranije.

Autor naslovne fotografije: Ivan Ćorić
Izvor svih fotografija: Turistička zajednica mjesta Ugljan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.