TZ Novalji dodijeljena sredstva za projekt “Eko akcija Novalja 2021.”

Čisto more i lijepe plaže nešto je po čemu je Novalja dobro poznata i van naših granica. Plaže u Novalji prepoznate su po svojim ljepotama, uređenosti i čistoći, a neke od njih već dugi niz godinu imaju Plavu zastavu, koja je sve većem broju turista orijentir prilikom odabira destinacije.

No ono što je manje poznato je kako do ovakvih rezultata u Novalji dolaze velikom odgovornošću domaćeg stanovništva, ali i ekološkim i edukativnim akcijama, koje se provode redovito svake godine. Turistička zajednica grada Novalje već je više od deset godina unazad aktivno uključena u eko akciju čišćenja podmorja i obalnog ruba Novalje, a čiji je idejni začetnik Ronilački klub Dupin. Ekološka i edukativna akcija privlači veliki broj volontera, udruga i općenito ljubitelja prirode s otoka Paga, ali i iz cijele Hrvatske.

Projekt je odobrio Upravni odbor Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Tramuntana koji je prije pet godina osnovan na CLLD pristupu. Radi se o pristupu temeljenom na osobitostima područja, na području koje obuhvaća pet jedinica lokalne samouprave: gradove Novalju, Rab i Senj te općine Karlobag i Lopar. Ovaj projekt je prijavljen  na 3. FLAG natječaj za Mjeru “2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja”. Kranji rezultat prihvatljivih aktivnosti unutar ove mjere je promoviranje održivog korištenja resursa prilikom gospodarskog razvoja ribarstvenog područja. Sredstva su namijenjena za sufinanciranje planiranja, organiziranja i provedbe različitih aktivnosti povezanih s promocijom održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja, poput ekoloških akcija (čišćenja podmorja), edukacija, sajmova, koncerata i drugih javnih događanja.

Eko akcija za razvoj eko turizma

Osim prekrasnih plaža i čistog mora, Novalja, ali i cijeli otok Pag mogu ponuditi još puno toga. Prošla godina, koju je obilježila koronakriza, pokazala je kako je budućnost održivi, odnosno smisleni turizam. Odgovorno putovanje, netaknuta ili relativno netaknuta priroda, kulturna baština, zaštita okoliša koja pozitivno utječe na lokalno stanovništvo, ali uključuje i turiste, vjerojatno su najvažnije stavke koje objašnjavaju što je ekološki turizam. I upravo je ekološki turizam nešto čemu streme u Turističkoj zajednici grada Novalje. No koliko god on privlačan bio, razvoj eko-turizma zahtjeva planiranje i ulaganje.

Opći cilj projekta “Eko akcija Novalja 2021.” je promocija tradicionalno ribarskog kraja te poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora. Akcijom čišćenja Novalje želi se ukazati na značaj ribarstvene i pomorske baštine te istovremeno promicati održivi razvoj, jačati svijest i poduprijeti prilagodbu klimatskim i drugim okolišnim promjenama putem organiziranih edukativnih radionica za građane svih dobnih skupina te turističke djelatnike. U sklopu eko akcije čišćenja novaljskog akvatorija održat će se edukativne radionice za odrasle i djecu, te zabavni programi, a sve s ciljem edukacije svih dionika projekta i šire javnosti.

No osim prikupljanja otpada i čišćenja podmorja u Novalji poseban naglasak stavljaju na edukativni dio akcije. Čisto more i obala nešto je što će ostaviti budućim generacijama zbog čega je edukacija ključna. Želja je djeci kroz radionice ukazati na važnost čistog okoliša, kao i na kulturnu baštinu otoka Paga. Predavači će biti brojni stručnjaci, među kojima će se naći arheolozi i ronioci.

Organizatore akcije posebno veseli činjenica kako su vidljivi rezultati prijašnjih akcija. Naime, svake godine otpada je sve manje. Prikuplja se raznovrsni otpad, a akcija se provodi na obali, gdje otpad sakuplja jedan dio volontera, a podmorje, odnosno morsko dno čiste ronioci, koje prate čamci.

Recimo kako su uz projekt Turističke zajednice grada Novalje odobreni i projekti akcije čišćenja podmorja i priobalja “Neka školji budu bolji” Turističke zajednice općine Lopar, te Udruge za promicanje kulture življenja “Komin” Barbat-Rab “(P)održimo rapske ribare i očuvajmo naše more”.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.