Istražili smo 9 najboljih plaža Novalje

Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Krenuli iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Plaže su vrlo prostrane, pješčane i šljunčane, s čistim morem te odličnim pristupom i ulazom u more, pa su stoga osobito pogodne za obitelji s djecom.

Udaljene su od Novalje od jednog do tri kilometra tvoreći oko nje svojevrsni prsten. Do svih se plaža može doći automobilom i sve imaju uređena parkirališta.

/// Osam stvari koje trebate znati o Novalji i Pagu

Plaža Babe

Plaža leži u plitkoj uvali zapadno od Novalje. Ovo je najplića i najtoplija među novaljskim plažama, s finim pijeskom te uskim obalnim pojasom. Posljednjih godina plaža je obogaćena ugostiteljskim i rekreacijskim sadržajima. Jedan dio plaže predviđen je za kućne ljubimce!

///Penjanje na stijenu Stogaj na Pagu nezaboravna je vrhunska adrenalinska atrakcija

Plaža Ručica

Plaža je udaljena od Metajne jedan kilometar i do nje se može doći čamcem ili automobilom. Plaža je kombinacija šljunka i pijeska, bez prirodne je hladovine i ima nešto ugostiteljskih sadržaja. Do plaže se pješice dolazi slikovitim predjelom zvanim Kanjon.

Plaža Braničevica

Nalazi se odmah do plaže Straško, i ova je plaža vrlo dugačka, a u njezinu se zaleđu smjestilo naselje Gajac. Ima dobru ugostiteljsku ponudu i ponešto rekreacijskih sadržaja. Svi ostali sadržaji nalaze se nekoliko desetaka metara od plaže u sklopu naselja. Jedan dio plaže predviđen je za kućne ljubimce!

///Prijedlog za vikend: Life on Mars najljepša trail staza u Hrvatskoj

///Uvala Vlaška Mala na 30 metara dubine krije amfore iz prvog stoljeća prije Krista

Plaža Caska

Nalazi se istočno od Novalje, na mjestu nekadašnjeg rimskog grada koji je, prema legendi, stradao i potonuo u potresu u 4. stoljeću, a čiji se ostaci mogu naći u neposrednoj blizini plaže te na morskom dnu. Pristup moru je mahom pješčan. Morsko se dno vrlo strmo spušta, što plažu čini izrazito dubokom. Na plaži postoji ugostiteljska ponuda te nešto rekreacijskih sadržaja.

///POVIJESNI FENOMEN KRAJ NOVALJE – Uvala Caska skriva potopljeni grad

///Skriveni Pag: Ljekovito blato i čak 3 ornitološka rezervata

Plaža Jadra

Plaža je smještena u blizini Stare Novalje i na nekim je mjestima prekrivena finim kamenčićima te je ulaz u more postupan, dok je na nekim mjestima stjenovita, tako da se ulazi direktno u duboko more. Jedan dio plaže predviđen je za kućne ljubimce!

///Pag Outdoor postaje jedna od najuzbudljivijih hrvatskih outdoor platformi

Plaža Lokunje

To je novaljska gradska plaža, smještena uz južni rub novaljske uvale. Šljunčana je, plitka i topla, sa zelenim pojasom koji je čini ugodnom za odmor i osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Plaža Planjka (Trinćel)

Plaža se nalazi sjeverno od Novalje, uz jugoistočnu obalu uvale Stare Novalje. Prekrivena je finim pijeskom, topla je, plitka i odlično uređena. Raspolaže s ugostiteljskom ponudom te raznim rekreacijskim sadržajima. Zbog odlične uređenosti i uvjeta koje ima, plaža od ljeta 2004. nosi Plavu zastavu. U akcijama Hrvatske turističke zajednice te Hrvatske gospodarske komore i medija „Plavi cvijet“ i „Turistički cvijet“, plaža je bila dobitnica dvaju priznanja – za najljepšu te za najuređeniju plažu na Jadranu. Plažu posebno preporučujemo obiteljima s djecom.

Plaža Straško

Plaža Straško, s istoimenim kampom, nalazi se južno od Novalje, u širokoj uvali otvorenoj prema pučini. Duga je oko 1,5 km, a nakon kratkog kamenitog ulaza u more, dolazi se na pjeskovito dno. Uz plažu se nalazi jedan od najvećih i prirodno najljepših kampova na Jadranu s tekstilnim dijelom, ugostiteljskom, zabavnom i sportsko-rekreacijskom ponudom, raznim radionicama, dječjim igralištima itd. Čitavo je područje pokriveno šumom, bor, hrast crnika, što lokalitetu daje posebnu draž. Od ljeta 2004. godine plaža ima Plavu zastavu.

Plaža Zrće

Plaža Zrće nalazi se jugoistočno od Novalje i posebna je priča. Ona je najljepša i najatraktivnija novaljska plaža. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača. Ulaz u more je šljunčan, a zbog strmog spuštanja morskog dna plaža je izrazito duboka. Na plaži se mogu koristiti razni sportsko-rekreacijski i zabavni sadržaji te kvalitetna ugostiteljska ponuda, a nekoliko atraktivno uređenih klubova pruža mogućnost zabave tijekom cijele noći.

U jednoj od akcija Hrvatske turističke zajednice i medija, „Plavi cvijet“, plaža Zrće proglašena je najljepšom i najuređenijom plažom na Jadranu. Svojim izuzetnim prirodnim osobinama, opremljenošću i sadržajima, plaža Zrće udovoljava strogim kriterijima europske Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš pa od ljeta 2003. godine ima Plavu zastavu. Plaža je od Novalje udaljena oko 2 km, raspolaže s velikim uređenim parkiralištem, a tijekom turističke sezone s Novaljom je povezana javnim gradskim prijevozom.

///Otok Pag uvršten među najbolja europska odredišta za ljubitelje sira

A plaže do kojima smo došli kajakom u sklopu Pag Outdoor aktivnosti i cijeli doživljaj pogledajte u live videu koji smo objavili na našim društvenim mrežama

/// Otok Pag je slana soba na otvorenom

Foto: Visit Novalja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.