TZGZ i platforma Equinox u proširenoj stvarnosti donose ugođaj Adventa Zagreb širom grada Zagreba i Hrvatske

Pomoću besplatne aplikacije Equinox XR na Android i iPhone telefonima moguće je u proširenoj stvarnosti doživjeti jedinstvene sadržaje Adventa Zagreb na više od 20 lokacija u Zagrebu, te u Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli.

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startupom koji razvija platformu Equinox za laku objavu sadržaja proširene stvarnosti, omogućila je građanima Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Pule uživanje u posebno kreiranim sadržajima Adventa Zagreb.

Riječ je o autorskim ilustracijama Zorana Đukića s motivima zagrebačkih adventskih starogradskih prozora predstavljenih kroz izložbu na otvorenom pod nazivom “Virtualni božićni prozori”. Equinox ih je pretvorio u animirane i interaktivne trodimenzionalne AR (Augmented Reality) objekte koji se korisnicima iscrtavaju u proširenoj stvarnosti na ekranu njihovog pametnog telefona. Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti trodimenzionalne ilustracije prozora i interaktirati s njima na samoj lokaciji. Tako ih korisnici mogu vidjeti pomoću kamere mobitela na: riječkom Korzu, splitskim Prokurativama i Trgu Gaje Bulata, osječkoj Tvrđi i pulskim Zlatnim vratima, a u Zagrebu na dvadesetak lokacije poput Trga bana Jelačića, Trga kralja Tomislava, jezera Jarun i Bundek, parka Maksimir i drugih.

Karta svih lokacija je dostupna na POVEZNICI. Dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni adventski sadržaji. Svoj osobni doživljaj izložbe i interakcije s postavljenim AR objektima, korisnici aplikacije mogu podijeliti na društvenim mrežama.

Na ovaj su način višestruko nagrađivani Advent Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba postali tehnološki lider koji je prepoznao AR, odnosno proširenu stvarnost, te platformu Equinox kao tehnologiju koja može ponuditi dodatnu vrijednost i interaktivnost postojećem turističkom proizvodu.

S obzirom da trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava veću realizaciju turističkog prometa te se Advent Zagreb održava u drugačijem obliku nego prijašnjih godina, s Virtualnim božićnim prozorima donosimo dašak našeg adventskog ugođaja u kojem svi možemo odgovorno uživati. Kako ljudi više borave u svojim kvartovima, tako se ovogodišnji motivi Adventa mogu pronaći na širem području Zagreba. Osim toga, prisutni smo i u četiri hrvatska grada jer želimo barem djelić Adventa prezentirati svima onima koji ne mogu putovati. Turističku ponudu moramo prilagoditi novonastalim uvjetima, a ovakve inovacije omogućuju nam stvaranje dodatne vrijednosti, atraktivnosti, ali i pojavnosti našeg najpoznatijeg turističkog proizvoda, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Snaga platforme Equinox leži u lakom i brzom objavljivanju najrazličitijih animiranih i interaktivnih AR sadržaja – fotografija, video-zapisa, 3D likova – koje je moguće pregledavati na smartfonima, najraširenijim uređajima koje svatko ima u džepu. Za razliku od jednokratnih AR aplikacija koje se dugotrajno i mukotrpno razvijaju za svaki AR projekt zasebno od nule, platforma Equinox omogućuje svakodnevno objavljivanje AR sadržaja na način blizak onome društvenih mreža, izjavio je Ivan Voras, suosnivač tvrtke Equinox Vision.

O EQUINOX VISIONU

Tvrtka Equinox Vision hrvatski je startup koji razvija platformu za lako objavljivanje sadržaja proširene stvarnosti (AR – augmented reality) na način blizak onome društvenih mreža. Equinox je fokusiran na AR na pametnim telefonima kao uređaje koje svatko ima u džepu, te danas predstavljaju najveći potencijal za objavu kako informativno-edukativnih, tako i komercijalnih sadržaja. Tvrtka komercijalnim korisnicima omogućuje pristup platformi Equinox za samostalno objavljivanje sadržaja, ali i nudi kompletno savjetovanje oko strategije, razvoja i kreiranja interaktivnih AR sadržaja za platformu.

Equinox Vision je alumni prve generacije investicijskog fonda Fil Rouge Capital. Kako biste saznali više o tvrtki Equinox Vision i platformi Equinox, posjetite web www.equinox.vision.

O ADVENTU ZAGREB

Pod sloganom “Osjetite svjetlost”, ovogodišnji Advent u Zagrebu održat će se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ali u nastojanju da se očuva duh najboljeg božićnog sajma u Europi.

Advent Zagreb ove godine donosi kulturna događanja koja će na najljepši mogući način uvode u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, s obzirom na danu situaciju. Pored 9 različitih prigodnih glazbenih programa, tu su i izložba Adventa u Zagrebu putem proširene stvarnosti, prigodno ukrašeni prozori na Gornjem gradu i još mnogo toga.

Kkao biste saznali više o ovogodišnjem Adventu Zagreb, posjetite web: https://www.adventzagreb.hr/.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.