Od četvrtka Žičara Sljeme otvorena za građane: Objavljene cijene karata

Uživajte u ljepotama Medvednice i njenog vrha Sljeme uz vožnju sljemenskom žičarom. Zagrepčani i njegovi turisti mogu uživati u prekrasnoj prirodi, voziti se u 84 gondola kapaciteta deset putnika. Vožnja traje petnaestak minuta, a visinska razlika je oko 750 metara nadmorske visine. Brzina vožnje zagrebačkom žičarom je oko 20 kilometara na sat.

Žičara može prevesti oko 1500 ljudi na sat a duljina trase je oko 5000 metara. Nosivost jedne gondole je 800 kilograma. Opremljene su nosačima za skije i bicikle, a imaju i ugrađeni Wi-Fi.

Cijene karata podijeljene u tri kategorije

Otvorenje dugo očekivane žičare najavljeno je za četvrtak 24. veljače. Cijena karte dijeli će se u tri kategorije. Prva kategorija će biti za građane koji imaju ZET pokaz, pošto je žičara dio javnog prijevoza i pod upravljanjem ZET-a. Cijena će u promotivnom razdoblju, kasnije će poskupjeti, iznosit će 30 kuna za jedan smjer, a 50 kuna u oba smjera tj. povratnu kartu. 

Druga kategorija vrijedit će za sve Zagrepčane. U jednom smjeru za odrasle iznosit će 40 kuna, a povratna karta 70 kuna. Za mlade i starije u jednom smjeru karta će iznosit 25 kuna tj. 40 kuna za povratnu, dok će karta za djecu i osobe s invaliditetom karta biti besplatna. 

Treća kategorija koja će vrijediti za sve građane koji nisu iz Zagreba. Tako će cijena karte za odrasle u jednom smjeru iznositi 75 kuna, a oba smjera 125 kuna, za mlade i starije 50 kuna tj. 75 kuna za povratnu kartu, a djeca i osobe s invaliditetom 20 kuna za jedan smjer i 30 kuna za povratnu kartu, prenosi portal HrTurizam.hr.  Plaćanje će biti moguće gotovinom i karticama, a biti će moguće i online kupovina karte.

Na samom vrhu čekaju Vas restorani i drugi sadržaji. Obiteljska zabava, rekreativna šetnja ili skijanje u zimskim mjesecima. Volite dobar roštilj, kobasice i kuhano vino? Sigurni smo da će te naći sljemensku kućicu za vas. U žičaru možete ponijeti skije ili sanjke.

Povijest zagrebačke Žičare

Ljubitelji najpoznatije zagrebačke gore od 2007. godine čekaju novu sljemensku žičaru nakon što je stara prestala sa radom. Razlog prestanka rada bio je kvar na motoru nakon kojeg se procijenilo da je bolje krenuti u izgradnju nove nego popraviti staru žičaru.

Žičara je krenula s radom daleke 1963. godine s ciljem prijevoza sportaša, rekreativaca i planinara. Stara žičara imala je za kilometar kraću trasu od svega 4 kilometra. Navedena dužina trase bila je jedna od najdužih u Europi, a zanimljivo je napomenuti kako je vožnja trajala dvadesetak minuta.

Parking Žičara Sljeme nalazi se odmah do polazne postaje u Dolju. Do žičare možete stići i javnim prijevozom. Polazna postaja Dolje nalazi se na 267, Kutna postaja na 308, međupostaja Brestovac na 877, dok je Gornja postaja smještena na 1030 metara nadmorske visine.

Izvor i fotografije: Žičara Sljeme

Izvor: HrTurizam.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.