Kamo? Na Sljeme! Ovo je planinarski raj za sve generacije

Medvednica nije alpski masiv, ali ni pitomi brežuljak. Zagrepčanima je planina s vrhom Sljeme visine 1033 metra baš po mjeri. Odlazak na Sljeme mnogim je lokalcima nezaobilazan ritual. Iako se do vrha i raznih drugih točaka može i automobilom, biciklom, javnim prijevozom, a uskoro ponovno i žičarom, najveći broj izletnika izabrat će pješačenje.

Od zapadnog do istočnog kraja, od zagrebačke do zagorske strane, gora duga oko 40 i široka oko 6 kilometara obiluje uređenim planinarskim i poučnim stazama. Doista svatko može pronaći put po mjeri, prilagođen vlastitim mogućnostima i interesima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato Medvednica je, pogotovo vikendom, puna šetača, trkača i planinara svih profila – od obitelji s djecom i psima, skupina umirovljenika, učenika na terenskoj nastavi, pa do ozbiljnih rekreativaca i profesionalnih sportaša. Označeno je oko 70 staza, a neke od popularnijih su poučne staze Bliznec i Miroslavec, Leustekova i Bikčevićeva staza, Šumarev put ili Horvatove stube.

Baš svatko može naći idealnu kombinaciju za sebe, a izbor često ovisi o nekoj od atrakcija uz put ili najbližem planinarskom domu. Iscrpljenim planinarima najdraža nagrada na cilju tradicionalna je domaća hrana i druženje u dobroj atmosferi. A tko nije čuo za poznati grah na sljemenu ili štrudlu sa sirom ili onu s jabukom?

SKIJALIŠTE NA POLA SATA OD CENTRA GRADA

Na Sljemenu se nalazi i skijaška staza koja je lokacija za utrke svjetskog skijaškog kupa popularnu Snježnu kraljicu, a od siječnja 2005. godine ovdje se održavaju utrke za Ženski svjetski skijaški kup. I ove godine na Sljemenu se održava utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa “Snow Queen Trophy” 2021.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, utrke će se ove godine održati bez gledatelja uz najstrože protokole zaštite zdravlja i sigurnosti svih sudionika događanja. Ženski slalom prema rasporedu održat će se u nedjelju, 3. siječnja, dok će se muška slalomska utrka održati u srijedu, 6. siječnja.

Koja se još metropola može pohvaliti skijalištem koje se nalazi na pola sata od centra grada?

Staze kreću sa Sljemena i spuštaju se na istok Bijelom livadom, ali i strmo na sjever Crvenim spustom. Uz crvenu stazu na sjeveru na raspolaganju je i Plavi, Zeleni i Bijeli spust, a ukupna duljina skijaških staza je 4.000 metara. Tri skijaške žičare, 2 vučnice (na Bijelom i Zelenom spustu) i trosjedna žičara (na Crvenom spustu), ukupnog su kapaciteta oko 3.300 skijaša na sat. Crveni spust, Bijela livada, te Zeleni spust i dio Plavog spusta opremljeni su i sustavom za umjetno zasnježivanje koje ovih dana brižljivo priprema stazu za skijaške utrke.

Sustav rasvjete skijališta omogućava i noćno skijanje na Crvenom spustu i Bijeloj livadi, no zbog mjera Stožera civilne zaštite, Skijalište Sljeme je zatvoreno do daljnjeg za rekreativno skijanje. Iz skijališta Sljeme upozoravaju građane da ne skijaju po stazama u vlastitom aranžmanu. Za sanjkanje se svima koji uživaju u zimskim radostima preporuča dno Činovničke livade. Nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u skorijoj budućnosti i otvaranju skijališta za građanstvo, a do tada sa Sljemena poručuju kako mole za strpljenje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Around Zagreb
Naslovna fotografija: Facebook Skijalište Sljeme

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.