U Puli i Dubrovniku možete posjetiti dva zadivljujuća akvarija s certifikatom “Prijatelj mora”

Dva prekrasna hrvatska akvarija odnedavno se mogu pohvaliti posebnim certifikatima o održivosti organizacije „Prijatelji mora“, koji su im dodijeljeni za izuzetne napore u očuvanju mora. Friend of the Sea je međunarodna organizacija sa sjedištem u Italiji čiji je cilj širenje održivosti za zaštitu planeta i ugroženih vrsta. Posebno surađuju s poduzećima da bi ih potaknuli na usvajanje ekološki odgovorne prakse.

Aquarium Pula, najveći akvarij u Hrvatskoj, već godinama promovira održivo gospodarenje u cilju smanjenja negativnog učinka na okoliš. Ovaj je akvarij započeo kao privatni obiteljski pothvat biologinje dr. Milene Mičić 2000. godine, i od tada je izrastao u najveći akvarij u Hrvatskoj. Može se pohvaliti jednim od najraznovrsnijih prikaza mediteranskog života u Europi, kao i brojnim tropskim eksponatima prikazanim na površini većoj od 3000 kvadratnih metara.

Pulski je akvarij mjesto gdje se susreću bogatstvo Jadrana i stogodišnja vojna povijest Pule. Smješten je u utvrdi Verudela, u 130 godina staroj austrougarskoj zgradi s prekrasnim pogledom na povijesnu pulsku luku. Nekadašnja tvrđava danas obiluje svijetom koji se pretežno nalazi u Jadranskom moru, hrvatskim jezerima i rijekama, ali i u morima diljem svijeta.

Aquarium Pula i ranije je dobivao veliku pozitivnu medijsku pozornost zbog svog uključivanja u brojne tekuće programe očuvanja. Najznačajniji su Centar za spašavanje morskih kornjača – kroz koji su stručnjaci Aquariuma su od 2001. godine spasili, sanirali i vratili u more više od 180 morskih kornjača – te Utočište plemenitih oklopa. Za taj su program pohvaljeni zajedno s hrvatskom Vladom i drugim partnerima – nacionalnim parkovima, sveučilištima, javnim tijelima i nevladinim organizacijama – za očuvanje plemenite periske, školjke koja je kritično ugrožena.

Certifikat „Prijatelj mora” jučer je dodijeljen i Dubrovačkom akvariju, čiji je osnivač Institut za more i priobaljee Sveučilišta u Dubrovniku.

Dubrovački akvarij, slikovito smješten unutar zidina tvrđave sv. Ivana iz 16. stoljeća, sadrži raznoliku morsku floru i faunu koja obitava u Jadranskom moru. U njihova 24 sofisticirana akvarija borave brojni primjerci – od uobičajenih vrsta blistavih riba kao što su brancin, deverika i cipli, pa do rjeđih i zagonetnijih murina i riba okidača.

Dubrovnik, dragulj mora poznat po svojim pješčanim plažama i mirnom plavom moru, savršeno uokviruje veličanstvenu prirodnu ljepotu primorskog raja. Sa svojom inherentnom vezom s oceanom, grad se nastavlja obvezati na svoju odgovornost za očuvanje okolnih vodenih krajolika.

Foto: Goran Rihelj, WSO Group

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.