Najljepše plaže u Dubrovniku: Izaberite između mirnih uvala za odmor i elitnih lokacija za provod

Dubrovnik je pravi hrvatski biser – na brojnim je svjetskim popisima trendovskih odredišta, prošle godine je izabran za najbolju kongresnu destinaciju, a lokacije snimanja popularne serije Igre prijestolja svake godine privlače brojne turiste. Također, Stari grad Dubrovnik nalazi se od 1979. godine na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Dubrovnik, foto: Pixabay

Sve navedeno samo je dio posebnosti ovog grada na krajnjem jugu Hrvatske, stoga planirate li ga ovog ljeta posjetiti, osim njegove prebogate kulturne baštine obiđite i prekrasne plaže u gradu i njegovoj okolici.

Najpoznatija plaža u gradu i elitno mjesto za provod

Plaža Banje je najpoznatija i najpopularnija plaža u Dubrovniku. To je glavna gradska plaža, a smještena je na Pločama, s istočne strane gradskih zidina, tek par minuta hoda od povijesne jezgre grada. Riječ je o šljunčanoj plaži koja je podijeljena u dva dijela – kako se Dubrovčani vole našaliti plaža ima “dio za bogate i dio za siromašne”.

Naime, jedan dio plaže je besplatan i tu nema ležaljki i suncobrana, dok je pristup drugom dijelu plaže dozvoljen samo uz najam ležaljki. Osim sunca i mora na ovoj dubrovačkoj plaži moguće je uživati u vodenim sportovima kao što su skuteri na vodi, paragliding, watertube, banana i slične zanimljivosti.

Plaža Banje, Dubrovnik, foto: Falco Ermert, Flickr

Kako se plaža nalazi jako blizu Starog grada, između dubrovačkog hotela Excelsior i Lazareta, s nje imate prekrasan pogled u svakom pravcu. Direktno s plaže možete gledati stare gradske zidine ili pak odmoriti uz pogled na otvoreno more. U noćnim se satima ova plaža pretvara u elitno mjesto za dobar provod.

Unikatna Copacabana – plaža s umjetničkim instalacijama

Plaža Copacabana jedna je od najpopularnijih dubrovačkih plaža. Smještena je tek nekih pet kilometara od Starog grada, podno auto kampa Solitudo na predjelu Babin kuk, a nudi bogat sadržaj, koji je dobrim dijelom unikatan i posebno osmišljen baš za goste ove plaže. Šljunčana je i smještena nasuprot ušća Omble u Jadransko more, pa je zbog toga temperatura mora u vrućim ljetnim mjesecima uvijek ugodno osvježavajuća.

Copacabana je dobro opremljena urbana plaža idealna za obitelji i mlade, a nudi mnogobrojne sadržaje. More je uglavnom plitko, a osobama s invaliditetom pristup je omogućen putem posebnog ulaza i pomagala za ulazak u more. Copacabana je prva hrvatska plaža s umjetničkim skulpturama i instalacijama u hortikulturalno uređenom ambijentu, a s plaže se pruža predivan pogled na otok Daksu i Elafite, dok će vas s druge strane očarati pogled na dubrovački most koji je jedinstven u svijetu.

Očaravajuća priroda i mir čekaju vas na Lopudu

Plaža Šunj na južnoj strani romantičnog otoka Lopuda, smještenome nedaleko od Dubrovnika je pješčana plaža dužine jednog kilometra. Ova plaža je iznimno plitka i da biste zaplivali hodat ćete toplim morem više od 100 metara te je zato iznimno popularna za obitelji s mlađom djecom. 

Na Lopudu nema automobila i ovo ugodno i mirno mjesto će vas oduševiti. Uz plažu Šunj nalazi se park šuma koju možete obići pješačkim stazama i uživati u prirodi koja je očaravajuća. Do plaže možete doći brodom iz Dubrovnika.

”Insta worthy” kulisa – sloboda i tirkizno more

Ako vas privlači sloboda, čistoća prirode i tirkizno more u miru u koji ćete osjetiti čim stignete ondje i udahnete miris borove šume – Lokrum je otočić za vas. Ova uvala na Lokrumu izgleda kao prava postavljena kulisa za ”Insta worthy” fotografije.

Naime, ova ”kulisa” je zapravo maleno slano jezero koje se naziva Mrtvo more i s vanjskim morem je povezano kanalom koji prolazi duboko kroz stijene.

Što pridonosi ovakvom specifičnom izgledu ovog, sad već popularnog kupališta? Naime, riječ je o špilji kojoj se davno urušio strop. Pogodna je i za kupanje djece, stoga ako na odmor idete s vašim mališanima – nemate brige, ondje će se i oni dobro zabaviti i okupati bez brige.

Otok je samo oko 600 metara udaljen od dubrovačke obale, a osim bajkovitih mjesta za kupanje ondje vas čeka i botanički vrt sa zanimljivom zbirkom eukaliptusa i kaktusa, a uočit ćete i zanimljive i rijetke životinjske vrste – samo se prepustite, isključite brige i misli, a uključite osjetila i doživite sve blagodati koje ova zelena oaza pruža.

Ipak, pripazite: Naime, od lokalnog stanovništva ćete najčešće čuti da se s otoka ne uzima ništa jer sve što se uzme novom će vlasniku donijeti nesreću…

Čak 100 nudističkih plaža i kupališta diljem svijeta ocjenjeno je u istraživanju koje je prošle godine proveo portal My Dating Adviser, a u kojem se na prvom mjestu našao otok Lokrum. Ocjenjivali su se kvaliteta plaže, sigurnost, vrijeme i cijena hotela, a Lokrum je najbolje ocjene dobio za sigurnost i kvalitetu plaže.

Na popisu 100 najboljih plaža lokrumska se nalazi ispred plaže Spiaggia della Lecciona iz talijanske provincije Lucca, te australske plaže Maslin Beach.

Dubrovnik i Lokrum, foto: Filip Filipovic/ Pixabay

U opisu plaže My Dating Adviser navodi kako je, ako provodite vrijeme u Dubrovniku, otok Lokrum odlično mjesto za posjetiti, udaljeno samo 10 minuta vožnje trajektom i kako se radi o malom, nenaseljenom otoku, koji pruža utočište za nudiste.

Govoreći o plažama za naturiste, izdvojit ćemo još jednu. Cava je Dubrovačka plaža namijenjena naturistima. Nalazi se na poluotoku Lapad, između plaža Copacabana i President podno hotelsko-turističkog kompleksa Babin Kuk. Plaža nosi oznaku FKK, te je većim dijelom namijenjena nudistima. Na prvom dijelu plaže uglavnom nisu naturisti, ali u smjeru Copacabane se nalazi uglavnom kameniti dio plaže na koji dolaze naturisti uživati u kristalno čistom moru. Nedavno je u potpunosti obnovljena za ugodno i udobno uživanje u sunčanju i kupanju, a uz vrhunska dizajnerska rješenja i zanimljivo uređenje, nudi i biranu ugostiteljsku ponudu.

Izvor: Turistička zajednica grada Dubrovnika

Plaža Tri brata – mjesto gdje vam je zagarantiran mir

Plaža Tri brata nalazi se podno istoimene stijene pokraj Dubrovnika. Jako je atraktivna, no slabo posjećena. Plaža se nalazi oko 10 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika, između naselja Vrbica i Štikovica.

Posebna je jer se do nje može doći samo s mora, što znači da su vam ovdje gotovo sigurno zagarantirani mir i tišina. Ako imate svoj brodić, manju jahtu ili neko drugo plovilo, dođite usidrite se i uživajte u samoći, na čistom šljunku i prelijepom morskom plavetnilu.

Plaža zbog koje vrijedi proći duge i strmoglave stepenice

Plaža Pasjača nalazi se u malom mjestu Popovići u Konavlima. Pomalo je nedostupna i skrivena od pogleda – do nje možete doći samo spuštajući se niz duge i vrlo strme stepenice usječene u stijenu koja je na 250 metara nadmorske visine. Dakle, dolazak do plaže je prava svojevrsna avantura, a kad stignete i osjetite ljepote koje pruža, nećete požaliti strmoglavi spust i zahtjevan uspon natrag.

Plaža Pasjača je 2019. godine proglašena za najljepšu plažu u Europi po izboru portala European Best Deastinations, a nerijetko se naziva i jednom od najromantičnijih plaža. Ondje gotovo nikad nema gužve, a mala je vjerojatnost i da ćete uhvatiti signal – stoga, ovo je idealno mjesto na kojem brige idu na off, a mir na on.

Uz Pasjaču se veže i zanimljiva priča o njezinu nastanku, a otkrijte ju U ČLANKU.

P.S. S obzirom da ćete ondje teško pronaći hlad, nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom kremu za sunčanje i pokrivalo za glavu, a osigurajte se i hranom i vodom.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Dubrovnika

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.