U sklopu projekta VirtuOS francuska kulinarska akademija “Le Cordon Bleu” gostovala u Osijeku

Francuska kulinarska akademija “Le Cordon Bleu”, jedna od kultnih institucija te najpoznatije svjetske gastronomije u ponedjeljak je 10. listopada u osječkoj Ugostiteljsko–turističkoj školi predstavila francusku gastronomiju i svoje obrazovne programe. Osječka Ugostiteljsko–turistička škola prva je škola u Hrvatskoj koja je ugostila čuvenu parišku akademiju.

Tijekom dviju radionica koje su se održavale s početkom u 11 i 15 sati chef akademije Phillip Clergue pripremao je filete smuđa u mlinarskom umaku s “kavijarom od patlidžana” i tart u smokvama u kremi od badema i pistacija pritom koristeći domaće namirnice i francusku recepturu i tehniku.

Osječka ugostiteljsko–turistička škola ujedno je i regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu i služi kao referentno mjesto razmjene informacija za mlade koji žele proširiti svoja znanja, a njihova suradnja sa akademijom “Le Cordon Bleu” traje već nekoliko godina. Nju je inicirala želja i potreba da se unaprijedi znanje strukovnih profesora i mentora osječke škole, pa je dio njih već pohađao prvu i drugu razinu pariške akademije, a sljedeće godine idu i na treću razinu edukacije. Time će se dodatno proširiti spektar znanja mentora, posljedično i učenika, a ovoga puta akademija je došla k njima.

Phillipe Rocheron, voditelj Odjela zapošljavanja i razvoja akademije “Le Cordon Bleu” naglasio je da je to institucija sa tradicijom od 130 godina i ujedno najstarija škola gastronomije i turističkog menadžmenta, te da je njihova misija prenijeti mlađim naraštajima bazična znanja i tradiciju, odnosno nematerijalnu kulturnu baštinu koja se konstantno unaprjeđuju novim trendovima.

Ravnatelj osječke škole Andrej Kristek naglasio je da su tehnike koje se uče i prakticiraju u Francuskoj znatno drugačije od naših, a to uključuje kako izbor namirnica, tako i pripremu i serviranje hrane, što se najbolje vidi na drugoj razini edukacije francuske akademije.

Ovo gostovanje jedna je od aktivnosti u sklopu EU projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva čiji je osječka Ugostiteljsko–turistička škola nositelj. Cilj projekta je unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva uspostavom mjesta izvrsnosti, jačanjem kompetencija odgojno–obrazovnih radnika, te provedbom novih i moderniziranih obrazovnih programa.

Izvor fotografija: Mario Jukić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.