U subotu u Novalji tradicionalna Eko akcija čišćenja podmorja

Čisto more i lijepe plaže nešto je po čemu je Novalja dobro poznata i van naših granica. Plaže u Novalji prepoznate su po svojim ljepotama, uređenosti i čistoći, a neke od njih već dugi niz godinu imaju Plavu zastavu, koja je sve većem broju turista orijentir prilikom odabira destinacije.

No ono što je manje poznato je kako do ovakvih rezultata u Novalji dolaze velikom odgovornošću domaćeg stanovništva, ali i ekološkim i edukativnim akcijama, koje se provode redovito svake godine. Turistička zajednica grada Novalje već je više od deset godina unazad aktivno uključena u eko akciju čišćenja podmorja i obalnog ruba Novalje, a čiji je idejni začetnik Ronilački klub Dupin. Ekološka i edukativna akcija privlači veliki broj volontera, udruga i općenito ljubitelja prirode s otoka Paga, ali i iz cijele Hrvatske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ronilački klub “Dupin” iz Novalje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novalje i SRD “LUC” u subotu 16. listopada organizira ovogodišnju akciju čišćenja podmorja novaljskog akvatorija. U eko akciji sudjeluje preko 30 ronilačkih klubova iz Hrvatske, a program je obogaćen i edukativnim radionicama za mlađe uzraste te sudionike akcije.

Podsjetimo sredstva za održavanje Eko akcije Novalja 2021 u iznosu od 125.000.00kn dodijeljena su u okviru FLAG Natječaja Ulaganje kroz mjeru ulaganja u održivi razvoj ribarstvenog područja “FLAG-a Tramuntana i u okviru mjere Provedba strategije lokalnog razvoja-operacije koje podupiru FLAG-ovi za programsko razdoblje 2014.-2020.

Čisto more za buduće generacije

Opći cilj projekta “Eko akcija Novalja 2021.” je promocija tradicionalno ribarskog kraja te poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora. Akcijom čišćenja Novalje želi se ukazati na značaj ribarstvene i pomorske baštine te istovremeno promicati održivi razvoj, jačati svijest i poduprijeti prilagodbu klimatskim i drugim okolišnim promjenama putem organiziranih edukativnih radionica za građane svih dobnih skupina te turističke djelatnike. U sklopu eko akcije čišćenja novaljskog akvatorija održat će se edukativne radionice za odrasle i djecu, te zabavni programi, a sve s ciljem edukacije svih dionika projekta i šire javnosti.

No osim prikupljanja otpada i čišćenja podmorja u Novalji poseban naglasak stavljaju na edukativni dio akcije. Čisto more i obala nešto je što će ostaviti budućim generacijama zbog čega je edukacija ključna. Želja je djeci kroz radionice ukazati na važnost čistog okoliša, kao i na kulturnu baštinu otoka Paga.

Organizatore akcije posebno veseli činjenica kako su vidljivi rezultati prijašnjih akcija. Naime, svake godine otpada je sve manje. Prikuplja se raznovrsni otpad, a akcija se provodi na obali, gdje otpad sakuplja jedan dio volontera, a podmorje, odnosno morsko dno čiste ronioci, koje prate čamci.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije