U Vrbovcu smo navek znali kaj su jeli naši stari!

Posljednjeg vikenda ovoga kolovoza u Vrbovcu će se održati jedinstvena turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari” u svom 41. izdanju.

Kao i svake godine, posjetiteljima će biti pruženo neprocjenjivo iskustvo okusa kulinarskih poslastica iz vremena naših baka, brižljivo pripremljenih prema receptima koji su dio nematerijalne kulturne baštine vrbovečkog kraja.

Bogati stolovi u tradicionalno uređenim kućicama gdje će vrbovečke čuvarice baštine i tradicije posluživati jela koja svojim nazivima povezuju vrbovečku povijest i gastronomiju dočekivat će posjetitelje kroz sve dane održavanja manifestacije. “Rani ruček” – tradicionalni vrbovečki doručak – pripremaju udruge žena, dok će ugostitelji Vrbovca i okolice sva tri dana spremati pomno birane jelovnike pod nazivom “Obed z bakinog lonca”.

Svratite li u Vrbovec, moći ćete kušati jela poput “Zagorkine kaše”, “Markizovih širokih rezanaca”, “Zelja grofa Petra” ili “Pankretićeve kotlovine”. Sami nazivi pobuđuju radoznalost i tek, zar ne?

Ovogodišnja namirnica manifestacije “Kaj su jeli naši stari” koja svojim okusom vraća u prošlost je tikvanja, od koje će vrijedne članice trinaest udruga žena pripremati jela za ocjenjivanje, a nagrade za najbolja jela dodijelit će poznati kulinarski chefovi Tomislav Špićek i Marko Lučić.

Video: Kaj su jeli naši stari

Osim bogate ponude glavnih jela, posjetitelji će moći uživati i u starinskim slasticama, od suhih kolača, gibanica, štrukli do nezaobilazne vrbovečke pere, omiljenog jela manifestacije koje nosi oblik zaštite Zajamčeno tradicionalni specijalitet.

Tradicionalnom načinu pripreme kulinarskih poslastica iz davnih vremena naših baka bit će pridruženi okusi dalekoga istoka, a svoje kulinarsko umijeće predstavit će i lokalne udruge, lovci, ribiči i vatrogasci.

Uz raznovrsnu gastronomsku ponudu jela i domaće kapljice, posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program – izložbe, dječje predstave, interpretacijske šetnje, povijesne ture, radionice i sportska natjecanja, a za dobru zabavu pobrinut će mnogi glazbeni izvođači, među njima i Let 3, Halid Bešlić te Slavonske Lole.

Svečanost otvaranja zakazana je za petak, 26. kolovoza u 19 sati, a detaljan program manifestacije moguće je pronaći OVDJE. Manifestaciju organizira Turistička zajednica Grada Vrbovca.

Posjetite Vrbovec, mjesto gdje se raznolikost i bogatstvo tradicije prenosi s koljena na koljeno kroz okuse, narječja i običaje.

Izvor, foto: TZG Vrbovca

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.