Umjetnička instalacija: Sve je krenulo od Kožarićeva Prizemljenog sunca

O Sunčevom sustavu možete učiti na puno načina, a stanovnici i posjetitelji Zagreba imaju i jedan više, originalan i zanimljiv.

Posjetitelji središta Zagreba nerijetko zastaju u Bogovićevoj ulici gdje ih, uz omiljene kavane, očekuje i zanimljiva brončana skulptura Prizemljeno sunce umjetnika Ivana Kožarića koja je na to mjesto postavljena 1994. godine. U zemlji i inozemstvu cijenjen kipar i akademik Ivan Kožarić umro je sredinom studenoga 2020. u 100. godini života, a njegova se djela nalaze u mnogim svjetskim muzejima i privatnim zbirkama.

Deset godina kasnije umjetnik Davor Preis izradio je ambijentalnu instalaciju Devet pogleda koja, zajedno s Kožarićevim Prizemljenim suncem, čini ambijentalnu umjetničku instalaciju Prizemljeni Sunčev sustav. Svaka od devet kugli Davora Preisa napravljena je u istom mjerilu kao Kožarićevo Sunce.

Zanimljiva turistička šetnja Zagrebom koju vam preporučamo je potraga za prizemljenim planetima. Ovo je iskustvo koje ćete zasigurno pamtiti.

Preisovi su planeti kugle od nehrđajućeg čelika čiji su promjeri određeni uvažavajući promjer Kožarićeve skulpture. Osim toga, čelične skulpture planeta postavljene su na razmjernim udaljenostima od Sunca kao polazišne točke tako da svaka od njih zorno odražava stvarne udaljenosti pojedinih planeta od Sunca kao njihove središnje zvijezde.

Tako ćete skulpturu Merkura naći u Margaretskoj ulici, udaljenu 88 metara od Sunca, Venera se nalazi na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića, Zemlju ćete pronaći udaljenu 211 metara u Varšavskoj ulici i tako pronađite planete u našoj metropoli. Najudaljeniji je Pluton, kojem je međunarodna astronomska zajednica u međuvremenu oduzela status planeta te ga smjestila u kategoriju patuljastih planeta, a u Prizemljenom Sunčevom sustavu od Sunca je udaljen 8800 metara.

Izvor: infozagreb.hr

Naslovna fotografija: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.