Upoznajte i istražite Gorski kotar uz Lynx and Fox – epizoda prva

FOX ili Jelena Holenko je lokalna lisica – licencirana turistička vodičica ili vaša nova najbolja prijateljica u snalaženju po Gorskom kotaru. Bilo da ste turistička agencija, grupa ili individualci, ako planirate lutanje po Zelenom srcu Hrvatske – trebate nju u ekipi. Upoznajte Gorski kotar uz Lynx and Fox.

Gorski kotar – Delnice

Na samom obronku zaštićene Park šume Japlenški Vrh pored Delnica, nalazi se jedina skijaška skakonica u Hrvatskoj. – “Dobrodošli u moj grad! Zahvaljujem vam na dolasku i ukazanom povjerenju!” – glasno uz osmjeh uvijek pozdravljam svoje izletnike na otvorenim turističkim turama koje organiziram već nekoliko godina zaredom. Okupljam ljude u jutarnjim satima na vidikovcu tik do terase našeg najstarijeg restorana “Lovački dom” te im osim standardih riječi dobrodošlice uvijek pomalo otvorim dušu. “Nisam uvijek bila tako sretna u Delnicama, ipak su ruralno mjesto, ali danas jesam! Klima je oštra, sunačnih dana je malo, snijega nedostatno za turizam. No, Delnice su divan grad, po mjeri moje male obitelji i moj posla turističkog vodiča i dizajnera doživaljaja.” Dozvolite mi da vam ih ukratko opišem.

Delnički trolist

Grad Delnice je inače najviši grad u Hrvatskoj. Nalaze se na 724 metra nadmorske visine i okružene su šumovitim brdima i raznolikim livadama. Zrak je svjež, a temperatura ugodna. Što god to nekom značilo. Ja volim činjenicu da se cijele godine moramo pokrivati istim debelim pokrivačem. Samo područje grada je vrlo raznoliko i proteže se od Vrha Risnjaka na 1528 m sve do Kupske doline na 220 m. Ukoliko netko ne zna gdje u Gorskom kotaru potražiti smještaj, uvijek preporučim područje Delnica kao centralnu poziciju za istraživanje svih okolnih ljepota. Delničani su kao i svi ostali Gorani, radišan narod kojeg surova planinska klima i kršovite šume kroz prošlost nisu mazile.

Šumarstvo je ozbiljan i težak posao, a tek u zadnjih dvadeset godina kraju se nameće bavljenje turizmom zato nemojte zamjeriti što se neki Gorani u tome nisu još u potpunosti snašli. Cijeli kraj Gorskog kotara stari su Rimljani zvali Hortus diabolicus – Vražji vrt. Željelo se reći kako bi u ovom području samo vrag mogao živjeti. No ipak malobrojno stanovništo ovdje ipak nalazi svoju sreću. No, krenimo u istraživanje! Počnimo sa onim što mnogima prvo upadne u oko na nekom području, Nacionalni park!

Vrh Risnjaka – Nacionalni park Risnjak

“Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.” rekao je davno dr. Ivo Horvat, poznati Hrvatski botaničar svjetskog ugleda. Upravo je njegova zasluga što su osebujne i veličanstvene šume Risnjaka pošteđene prekomjernog iskorištavanja i proglašene Nacionalnim parkom. Ljubiteljima hodanja u miru i tišini, toplo preporučam planinarenje stazama sve do Vrha Risnjaka 1528m ili Snježnika 1506 m.

Obiteljima s manjom djecom će se nauživati prirode i znanja na 5 kilometara dugoj Poučnoj stazi Leska, a svakome jednom u životu mora oduzeti dah nestvarna plava boja Izvora Kupe. Još uvijek neriješena zagonetka krša – hidrološki i pejsažni fenomen. U posljednih nekoliko godina područje oko Izvora Kupe je obogaćeno sa dva posjetiteljska centra – Goranska kuća znanja i Rodna kuća rijeke Kupe u kojima ćete saznati mnoštvo zanimljivih informacija iz povjesti, svakodnevice kao i o flori te fauni kraja. Nesmijemo se zaboraviti pohvaliti kako je baš NP Risnjak, kao i cijelo područje Gorskog kotara stanište tri velike Europske zvijeri – vuka, risa i medvjeda.

Kupska dolina – Gorski tok rijeke Kupe

Kada ste se već spustili do Kupe i oduševio vas je njen izvor, pratite je dalje i uživajte u toj čudesnoj dolini leptira. Zanimljivo je istaknuti da se niska, duboko usječena dolina Kupe kao topli klin zabija u inače temperaturno hladni Gorski kotar, što je dalo mogućnost razvoja raznolike domaće poljoprivrede. Ono čime se ovdašnji ljudi diče su stari voćnjaci, naročito stare sorte jabuka čime će Vas domaćini s ponosom poslužiti. Sama Kupa i njeni pritoci, posebno Kupica, su eldorado za sportski ribolov. Zato se nemojte začuditi mnoštvu stranaca koji baš ovdje godinama dolaze uživati u nadmudrivanju sa potočnom pastrvom, lipljanom ili klenom.

Ne preskačite posjetiti Brod na Kupi, naselje sa izuzetnim kulturno-povijesnim naslijeđem. Trenutno u rekonstrukciji, ali uskoro ćete ponovno moći posjetiti impresivan stari kaštel Zrinski. Zdanje dominira središtem mjesta, a u njemu je smješten Stalni izložbeni postav lovstva, šumarstva i ribolova. Zašto se ne bi okušali u kanuing, rafting ili plivanju, a možete i uživati u prirodnoj hidromasaži malih brzaka Kupe na plaži Pritiske, nedaleko Gustog Laza ili pak kupiti ribolovnu dozvolu i predati se čarima mušičarenja.

Petehovac – značajni krajobraz

Sve ove promjene nadmorske visine najbolje ćete izbalansirati ako završite na onoj srednjoj – od 1000 metara posjetom legendarnom Planinskom centru Petehovac. “Tamo kod starog Petehovca, tiho se rađa zlaćan trak, prestaju snovi hladnog jutra, polako nestaje mrak…” – pjevao je danas davnih šezdesetih Ivo Robić, najveći bard hrvatske zabavne glazbe, veličajući Delnice kroz stihove. Ovo mjesto doduše ima vrtoglavu, kao iz sapunice zamršenu prošlost u svojih osamdest godina postojanja. Od izgradnje planinarskog doma do njegovog tragičnog kraja u požaru, pa ponovne rekonstrukcije. Skijanja, koje je također svoje uspone i padove mjerilo od ugošćavanja najvećeg međunarodnog natjecanja u nordijskom skijanju Kup Kurikala ’60tih do propasti novijih dana promjenom klime i nedostatkom snijega.

Sve detalje ove zanimljive priče ćete naravno saznati od svoj vodiča, a dokle se se zasluženo odmorite na terasi današnjeg Planinarskog doma. Mogu li preporučiti menu? Krenite sa jednim aperitivnom – goranski jeger – spravljen od 57 vrsta trava iz Gorskog kotara, a potom se okrijepite gustom krem juhom od mješanih gljiva. Morate probati klasik gulaš od divljači sa domaćim njokima uz jedno Velebitsko pivo (dok ne napravimo Risnjačko), a potom se zasladite štrudlom od šumskog voća i likerom od borovnice.

Dobar tek i čujemo se ponovno uskoro za nastavak našeg istraživanja Gorskog kotara!

Više o Lynx and Fox

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.