Upoznajte “putujući muzej” naše tradicije, baštine i običaja

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine. Zadaće i ciljevi su istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija. Tu su i stotine vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. U svima njima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor. U isto vrijeme 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote. Zbog toga je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

LADO također posjeduje fundus s više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina. Narodne nošnje su ujedno kostimi u kojima LADO predstavlja zadivljujuću različitost plesova, pjesama na tako malom prostoru kao što je Hrvatska i to zahvaljujući jadranskim, alpskim, panonskim i dinarskim utjecajima.

Više od šest desetljeća djelovanja na pozornicma diljem svijeta

U preko 60 godina postojanja LADO je održao preko 5000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta, te izdao tridesetak izdanih nosača zvuka a repertoar čini od oko 100 koreografija.

LADO je “putujući muzej”, čuvar naše tradicije, baštine i običaja te svojim djelovanjem brine da oni ne nestanu u zaboravu.

Upoznajte LADO

LADO Electro / Spoj tradicije i modernog

Singl Ljeljo objavljen početkom veljače 2018.godine, najavio je dvostruki nosač zvuka LADO Electro 2.0. Memorabilium u kojem su savršeno ukomponirane elektronička i tradicijska glazba.

– Gotovo je nevjerojatno da hrvatski tradicijski instrumenti, koji su zvali na ples ili tugovali zbog života unazad više stotina godina, mogu i danas na isti način funkcionirati u elektroničkom okružju suvremene klupske glazbe ne gubeći pri tom na uvjerljivosti i emociji, napisao je glazbeni kritičar Dubravko Jagatić.

Zvuči fenomenalno, zar ne?

Naslovna fotografija: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.