Uskrs u Beču – uskrsna jaja i zečevi ponovno će zavladati ulicama i trgovima austrijske metropole

Iako je Božićni sajam u Beču, sa svojom tradicijom dugom gotovo pola stoljeća, mnogo poznatiji, Uskrs u Beču ipak ne biste trebali propustiti. Uskrsni sajam također je tradicionalan u austrijskoj metropoli koja, u vrijeme uskrsnih blagdana, nudi poseban doživljaj i zabavu.

uskrs u beču
Foto: Susanne, izvor: Pixabay

Bečani uskrsne blagdane najčešće provode u Alpama, pa njihovo mjesto na ulicama Beča preuzimaju brojni turisti. Razasuti po cijelom gradu sajmovi umjetnina, rukotvorina, ali i gastronomskih specijaliteta, nešto je što ne smijete i ne možete zaobići.

Mjesta su to gdje se mogu pronaći jedinstveni suveniri i pokloni. Najpopularniji sajmovi su: Schönbrunn, ispred habsburške ljetne palače, Am Hof vrlo blizu centra grada i Freyung sajam s ponudom organskih proizvoda.

Uskrsni sajam u Schönbrunnu

Kao i svake godine, Uskrsni sajam ponudit će najbolje programe za posjetitelje, a održat će se od 16. ožujka do 2. travnja u prekrasnom baroknom ambijentu dvorca Schönbrunn s najboljim programom sezone. Sajam će biti u potpunosti ukrašen uskrsnim jajima, svijećama i cvijećem, a sve će to predstavljati jedinstvenu atmosferu ovog posebnog festivala.

uskrs u beču
Schönbrunn, foto: Frank P./ Pixabay

Na sajmu su različiti primamljivi štandovi puni tradicionalnih uskrsnih jela, uključujući šunku i jaja u svim varijantama te svježe pripremljene austrijske zalogaje. Osim ukusnih austrijskih jela, u ponudi su i razne rukotvorine poput keramike, stakla i drvenih igračaka za djecu. Uskrsni sajam također je dom nekoliko jazz koncerata i raznih programa za djecu i odrasle.

Uskrsni sajmovi Freyung i Hof.

Dva uskrsna sajma blizu su jedan drugom, a na istim mjestima se održavaju i božićni sajmovi. Unatoč tome kako se uskrsni sajmovi ne doimaju tako veličanstveno i impresivno kao božićni, ipak ih vrijedi posjetiti.

Uskrs u Beču
Foto: Pixabay

Uskrs u Beču najčešće se svodi na samo dvije riječi, jaja i zečevi. Osterhase, odnosno uskrsni zeko i bojanje jaja na prvom su mjestu u vrijeme uskrsnih blagdana u Austriji. Veliki broj košara s jajima vidjet ćete ako posjetite Uskrsni sajam Altwiener na Freyungu.

Sajam organskih proizvoda najbolje je mjesto u gradu za veliki izbor ukrašenih jaja. Ovo bi moglo biti najbliže autentičnom uskrsnom sajmu. Treba napomenuti da Freyung nije veliki trg poput Hofa, kao ni prostor ispred Schönbrunna. Ipak, to je prekrasno područje za posjetiti.

uskrsna jaja
Foto: Ada K, izvor: Pixabay

Sajamskim štandovima, ali i stolovima dominira obilje čokolade i bombona na temu zečeva i jaja. Osim slatkiša, tu su Osterpinze, mekano slatko pecivo od tijesta s kvascem i Osterschinken, uskrsna šunka, koja se najčešće od obične šunke razlikuje samo u riječi uskrsna.

P.S.: Kada ste već u Beču nemojte propustiti prošetati se ili provozati pet kilometara dugom ulicom Ringstrasse u kojoj se nalaze neke od najvelebnijih i najznačajnijih građevina Austrije

parlament u beču
Zgrada parlamenta u Beču, foto: Piotr Janeczek, izvor: Pixabay

Iako nam je kalendarski proljeće sve bliže, meteorološki to možda i nije tako. Ožujak i travanj u Beču prilično su promjenjivi, pa vas na odredištu može očekivati proljetno sunce, ali i kiša pa čak i snijeg. Za Uskrs ove godine najavljuje se lijepo vrijeme, no prije nego što spakirate kofere provjerite najnoviju prognozu.

Naslovna fotografija: Schönbrunn, foto: Meine Männerwelt, izvor: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.