Uskrs u Beču – Ako epidemiološke prilike dopuste

Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines obnovila je početkom ovog mjeseca liniju prema Beču. Kako specijalizirani portal Croatian Aviations navodi linija prometuje samo jednom tjedno, srijedom, no to nije razlog da ne posjetite austrijsku prijestolnicu u vrijeme uskrsnih blagdana. Tome u prilog ide i odluka austrijske vlade koja je najavila popuštanje mjera od 27. ožujka. Beč je, posebno u vrijeme blagdana, izvrsno mjesto za posjetiti, a prijevozno sredstvo, sukladno epidemiološkim mjerama, izaberite sami.

Bečani uskrsne blagdane najčešće provode u Alpama, pa njihovo mjesto na ulicama Beča preuzimaju brojni turisti. Tako bi moglo biti i ove godine, jer već sada najavljuje se kako će se u vrijeme Uskrsa održati tradicionalni uskrsni sajmovi. Razasuti po cijelom gradu sajmovi umjetnina, rukotvorina, ali i gastronomskih specijaliteta, nešto je što ne smijete i ne možete zaobići.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mjesta su to gdje se mogu pronaći jedinstveni suveniri i pokloni, a najpopularnija su: Schönbrunn, ispred habsburške ljetne palače, Am Hof vrlo blizu centra grada, Freyung sajam s ponudom organskih proizvoda, te Uskrsna tržnica u Palais Niederösterreich, koja je prilično posebna, ali radi samo dva dana.

Od uskrsnih kulturnih događanja u Beču treba izdvojiti Vienna Blues Spring, čiji je početak najavljen za 20. ožujka, a trebao bi trajati do 30. travnja. Dio programa održat će se online, no organizatori ne odustaju od izvedbi uživo, ako i koliko epidemiološke mjere to dozvole. Tu je i čuveni Konzerthaus za sve ljubitelje klasične glazbe, kao i niz muzeja kojima Beč obiluje. Na primjer, razmotrite divnu izložbu Azteka u Weltmuseum Wien. Za malo boje u sumornoj godini isprobajte izložbu Sheila Hicks u MAK-u, a retrospektiva Daniela Spoerrija započinje 24. ožujka 2021. u bečkom Kunstforumu.

No Uskrs u Beču najčešće se svodi na samo dvije riječi, jaja i zečevi. Osterhase, odnosno uskrsni zeko i bojanje jaja na prvom su mjestu u vrijeme uskrsnih blagdana u Austriji. Veliki broj košara s jajima vidjet ćete ako posjetite Uskrsni sajam Altwiener na Freyungu. Sajam organskih proizvoda najbolje je mjesto u gradu za ukrašena jaja.

Sajamskim štandovima, ali i stolovima dominira obilje čokolade i bombona na temu zečeva i jaja. Osim slatkiša, tu su Osterpinze, mekano slatko pecivo od tijesta s kvascem i Osterschinken, uskrsna šunka, koja se najčešće od obične šunke razlikuje samo u riječi uskrsna.

Iako nam je kalendarski proljeće sve bliže, meteorološki to možda i nije tako. Ožujak i travanj u Beču prilično su promjenjivi, pa vas na odredištu može očekivati proljetno sunce, ali i kiša pa čak i snijeg. Za Uskrs ove godine najavljuje se lijepo vrijeme, no prije nego što spakirate kofere provjerite najnoviju prognozu.

Naravno, ono na što trebate obratiti posebnu pozornost je epidemiološka situacija. Iako je za Uskrs u Beču najavljen veliki broj manjih i većih događanja, sva su objavljena s napomenom “ako i koliko epidemiološka situacija to dozvoli”.

Naslovna fotografija: Julius Silver/ Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.