Pečuh – grad mediteranskog ugođaja i dom hrvatskog kazališta

Na tek 40-ak kilometara od hrvatske granice smjestio se Pečuh, u kojem se nalazi jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske. Ova kulturna ustanova smještena u Pečuhu nastala je vizijom Antuna Vidakovića o “dva jezika, dvije kulture u jednom kazalištu”. Hrvatsko kazalište u Pečuhu osnovano je 1992. godine i cjelokupan repertoar izvodi na hrvatskom jeziku.

No kazalište nije jedini razlog zbog kojeg bi se mogli odlučiti na izlet u Pečuh. Iako je od mora udaljen stotinama kilometara i bez ijedne rijeke stanovnici ga nazivaju gradom mediteranskog ugođaja. Dovoljna je samo jedna šetnja središnjim ulicama da se otkrije razlog – terase kafića i restorana pune su ljudi koji uživaju u dobrom vinu i izvrsnoj hrani.

Središte grada riznica je priča iz povijesti. Jedna od njih vezana je uz jedan od simbola Pečuha smještenog na trgu Szechenyi, Gazi Kasim-pašina džamija. Za vrijeme osmanlijske vlasti, Gazi Kasim-paša srušio je crkvu Svetog Bartolomeja i od njenog kamena sagradio džamiju, a Mađari su, nakon oslobođenja grada, preuredili džamiju u crkvu, promijenili joj kupolu i dogradili oltar. Tako danas na glavnom trgu stoji džamija bez minareta, s kupolom na kojoj se nalaze i polumjesec i križ, a u unutrašnjosti s kršćanskim freskama i oltarom na jednoj i stihovima iz Kurana na drugoj strani.

U blizini je i katedrala svetog Petra i Pavla kao i najznačajniji kompleks, Cella Septichora, ranokršćanska nekropola izgrađena krajem 4. stoljeća, i ranokršćanski mauzolej. Sastoji se od sedam podzemnih prostorija i čuva ostatke ranokršćanskih grobnica, a zidovi grobnice Petra i Pavla iz 4. stoljeća oslikani su freskama ovih apostola, Adama i Eve, Noe… Obje građevine se od 2000. godine nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Kulturna četvrt Zsolnay proslavila je Pečuh u cijelom svijetu. U tvornici koja se nekada tu nalazila, proizvodio se skupocjeni porculan posebne eozin boje, “boje svjetlosti” (proces proizvodnje i danas je tajna), kao i pirogranit keramika, otporna na vanjske uvjete, koja krasi preko 1.000 objekata širom svijeta, među ostalima i crkvu svetog Marka u Zagrebu.

U blizini Pečuha nalazi se banja Harkany, čuvena po ljekovitoj vodi sa sumpornim spojevima, koja ima ljekovito djelovanje na obnavljanje hrskavice zglobova, kronične ginekološke upale, neplodnost, psorijazu… Nedaleko je i zamak Siklos iz 13. stoljeća, vjerojatno jedini zamak koji u svom vinskom muzeju ima stalno zaposlenog somelijera. U njemu se redovito održavaju viteške predstave na konjima i razna druga događanja, a djeca mogu uživati u zatvorenom tematskom igralištu.

I ljubitelji vina doći će na svoje. Pečuh je poznat po svojim premium pivima i cvjetnim bijelim vinima, osobito po cirflandlu, sorti grožđa koje rađa samo ovdje, a okolni Villány je najpoznatije mađarsko vinogorje kad je riječ o crnim i roze vinima. Najpoznatije crne sorte su portugizac, frankovka, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, zwigelt i kadarka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.