Varaždinska dvorišta otkrivaju svoje tajne

Festival varaždinskih dvorišta osmišljen je kako bi dodatno oplemenio bogatu kulturnu i turističku ponudu grada Varaždina, a posebno njegove obnovljene povijesne jezgre. Šesto izdanje festivala koje će održati 3. srpnja ove godine posjetiteljima nudi prigodu da virnu u 14 dvorišta i haustora i tako otkriju skrivene zakutke grada. Centar Varaždina živo je tkivo, koje iza raznobojnih i velikih „haustorskih“ vrata skriva lijepe, intimne i često potpuno privatne prostore koje Festival varaždinskih dvorišta širom otvara i ispunjava raznovrsnim sadržajima i programima.

U ukupno 14 dvorišta i haustora prve će srpanjske subote u Varaždinu biti glazbe, predstava, umjetnosti, kreativnih radionica, povijesti, gastronomskih delicija, predavanja, mode, dizajna i brojnih drugih zanimljivih, urbanih sadržaja osmišljenih i pripremljenih da posjetitelje zabave, zaintrigiraju i potaknu na istraživanje svega što veliki i bogati duh Varaždina čini toliko posebnim.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Po prvi će se puta posjetiteljima otvoriti dvorište crkve i samostana svete Uršule, jedan od najskrovitijih, ali i najveselijih kutaka u gradu. Posebnost ovoga prostora su predivne ilustracije na zidovima, koje će zadiviti i velike i male posjetitelje. Za male posjetitelje planiran je poseban program, dok će veliki moći razgledati, isprobati i kao suvenir odabrati neki od prirodnih proizvoda zadruge Eko Serviam, a koji su izrađeni od bilja koje sestre Uršulinke uzgajaju u samostanskom vrtu.

Legendarno Julijanovo dvorište šarmantni je, intimni retro prostor u središtu grada. Ovo dobro poznato mjesto druženja i otmjenog hedonizma na ovogodišnjem će Festivalu ugostiti Silvestra Dragoju – Šomija, polovicu kultnog pop dua Neki to vole vruće. Šomi će posjetiteljima kroz izložbu predstaviti svoja likovna djela, ali ih i uputiti u tajnu Izrade instant hitova.

Dvorište Muzeja anđela – središnjega mjesta legende o Varaždinu kao mjestu gdje ta čarobna bića spavaju – posjetiteljima će na uvid ponuditi umjetničku instalaciju na temu anđela, kušanje čarobnog Ajngelekova napitka, te priliku da na posebnoj radionici dizajniraju svoju majicu. A oni koji se pitaju zašto su anđeli odabrali baš Varaždin, možda upravo ondje pronađu odgovor na to pitanje.

Dvorište Vugrinec ponudit će posebno zanimljiv program najmlađim posjetiteljima željnima znanja i otkrivanja. Na repertoaru Dvorišta malih znanstvenika bit će Hokus-pokus fantazija koja je posvećena praktičnoj kemiji, te radionica Dinosauri u hodu koja otkriva kako su se kretali ovi drevni divovi. Fiziku će klincima na zabavan način približiti radionica Tko bi gore, sad je dolje, a Hvatamo snove će se pozabaviti paucima i umjetnošću.

Turistička zajednica Grada Varaždina odlučna je ovu 2021. godinu učiniti posebnom, te nam pomoći da nadoknadimo iskustva i doživljaje koje smo u protekloj godini silom prilika morali propustiti. Želite li doznati gdje i kada će se događati razne degustacije, radionice i putopisna predavanja, u kojem su dvorištu bučino ulje i proizvodi od buče, prirodna kozmetika, licitari, lavanda ili čipka, gdje možete naučiti napraviti cvjetni vjenčići, koju će ljetnu ambijentalnu predstavu izvesti HNK u Varaždinu i gdje se nalazi Pivski vrt, sve informacije doznajte na stranicama Turističke zajednice.

Naslovna fotografija: Sebastijan Kodba

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije