Velebit ‘bit il ne bit’: Premužićeva staza 2023. slavi 90. rođendan, poklonimo joj obnovu!

Tko bude u budućnosti ovim lijepim i komodnim putem prolazio, jedva će si moći da predstavi trud i napore, koje su morali da podnesu prvi pioniri, koji su se kretali ovim teško prohodnim terenom bez ikakvih staza…

DR. IVAN KRAJAČ, “HRVATSKI PLANINAR”

I jeste tako. Kada hodate ovim remek djelom uistinu se pitate koliki je trud trebao da ova staza danas bude pod vašim nogama. Kažu kako ju je Ličanin osmislio i pronašao sredstva za potrebna za realizaciju zahtjevnog projekta, a Slavonac je Velebit ispeglao i ideju pretvorio u djelo. Potiho će planinari na Velebitu reći kako je ovo Krajač-Premužićeva staza i kako je nepravedno izostavljeno ime idejnog tvorca staze uz Antu Premužića koji je ideju proveo u djelo i doslovce “ispeglao” Velebit. Naime ova staza iako prolazi teškim velebitskim terenom nije zahtjevna i nema velikih uspona što omogućava brojnim ljubiteljima Velebita da ju prehodaju i ako niste vješti u planinarenju na visokim planinskim terenima.

Ideje o turističkom otvaranju Velebita spominju se u tekstovima planinara u časopisu “Hrvatski planinar” još dvadesetih godina prošloga stoljeća. Zahvaljujući u prvom redu predanosti dr. Ivana Krajača, tadašnjeg ministra trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije, osigurana su sredstva za njihovu realizaciju. Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.

Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Financirali su je zajednički Direkcija šuma na Sušaku (Rijeka), Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja staze zastala je jednu čitavu sezonu, a dovršena je u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 kilometra od Čepuraša do Gromovače, navode u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Nužna cjelovita obnova staze

Hodajući ju ne možete ne primijetiti kako bi Premužićevoj dobro došla i temeljita obnova. Cilj je ovo veličanstveno ljudskih ruku djelo sačuvati i za buduće naraštaje. Nužno je redovito održavanje staza, što čine planinarska društva, no potrebno je i obaviti temeljito čišćenje odronulog kamenja, obrezivanje granja izdivljalog uz stazu, ali i urušene dijelove podzidati kako bi se spriječilo daljnje osipanje kamena. Srećom ljubitelji Velebita, oni pravi istinski planinari, redovito ju i održavaju, koliko je u njihovoj moći.

Činjenicu kako se radi o naprosto nevjerojatno lijepoj stazi, koja pruža vidike koje svatko želi iskusiti, dovodi na ovu stazu sve više hodača pa je promet na Premužićevoj sve veći i veći, a ona je i turistički adut ovoga kraja. To sve donosi i one malo manje lijepe stvari od ozljeda neopreznih i nepripremljenih hodača bez puno planinarskog iskustva, ali i sve više tragova u prirodi koje dovoljno nesavjesni prolaznici za sobom ostave.

Treba poštovati ovaj prostor i sjetiti se da iza sebe na planini možeš ostaviti samo stope, a sa sobom ponijeti samo lijepe uspomene. A uspomene i lijepa sjećanja sigurno su najvrijednije što ćete ponijeti sa sobom s njegovog veličanstva Velebita.

Velebit je moćan, surov i divan, Velebit je “Bit il ne bit”, kako je i napisao dobri duh Velebita legendarni Vladimir Prpić – Prpa u čijem planinarskom domu ćete i završiti Premužićevu. Svakako ne propustite priliku ondje pročitati njegovu knjigu i upoznati ga kroz slike i priču sina i snahe koji su ga naslijedili i brižno čuvaju njegovu ostavštinu.

Tu su i Prpini prijatelji koji će vam rado ispričati priču o legendi Velebita koji je i život na njemu skončao uz zadnju poruku “Ne tražite me” jer mu je želja bila i skončati u Velebitu i trajno ostati njegov dio. Velebitski Robinzon do kraja je živio u duhu svoje snažne poruke “Velebit il’ ne bit’!

Velebit nisam dostojna opisivati, niti slike ove staze ne mogu ga dovoljno dočarati. Velebit se mora doživjeti, Velebit je planina koju ćete odmah zavoljeti. The Velebit – bit il ne bit‘. Da biste razumjeli morate ga upoznati, a on će vam trajno ostati usječen u srce i dušu.

///Istražili smo najljepše planinarske i pješačke staze u Hrvatskoj

Ovoj stazi uvijek ću se vraćati i pomalo zavidim Prpi i onima koji su imali priliku makar dio svog života provesti upravo u Velebitu. I ne ide se na Velebit ide se u Velebit reći će vam svaki planinar koji živi Velebit. Neka vam ta misao bude u srcu kada krenete put Premužićeve.

Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da vas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je otprilike 57 kilometara. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje.

S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge. Kroz sam Nacionalni park “Sjeverni Velebit” prolazi 16 kilometara staze, a na otprilike dva sata hoda od Zavižana nalazi se planinarsko sklonište Rossijeva koliba.

Na Premužićevoj smo odsjeli, nakon Zavižana koji je početna točka staze, u planinarskoj kući Alan gdje ćete uz smještaj dobiti i mogućnost toplog obroka. Zatim smo sklonište za prenoćiti dobili u Planinarskom skloništu Skorpovac te na kraju u Prpinom planinarskom domu gdje je završila naša Velebitska avantura uz želju da ju čim prije ponovimo.

Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Nadam se kako će sukladno tom značaju dočekati i svoju obnovu barem na stogodišnjicu od izgradnje koja će bit obilježena 2033 godine.

Iduće godine 2023. ova ljepotica slavi svoj 90. rođendan, a ja joj povodom rođendana od srca želim obnovu i odgovorne posjetitelje. I obećanje stoji: Vidimo se uskoro!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.