Veličanstvene vjetroorgulje: znate li gdje se nalaze?

Tim Majestic Croatia bio je na brdu Trovro iznad Rogotina u veličanstvenoj Dolini Neretve.

Zadar se proslavio Morskim orguljama koje prenose pjev mora, a ove rogotinske će pronositi pjev vjetra, kojega ne nedostaje u dolini Neretve. Vjetroorgulje su jedinstvena atrakcija domaćim Neretvanima, ali i posjetiteljima kojima je Neretva potpuno novo otkriće, bilo da surfaju pličinama neretvanskog ušća ili pak uživaju u netaknutim močvarama i domaćoj gastronomiji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na brdu Trovro izgrađene su troje vjetroorgulje koje, koristeći snagu bure, maestrala i juga, proizvode zvuk. Dužina svake orgulje je 15,5 metara, ulazni profil širine 1,2 metara, a širina orgulja 2,25 metara.

Projekt podrazumijeva zatvorena svirala i kombinaciju tonova sa sedam svirala, kako bi se dobila ugodna harmonija. Svake orgulje imaju ugrađene regulatore, koji omogućuju njihovo zatvaranje po želji.

Financiranje projekta, riješila je Dubrovačko-neretvanska županija koja je vjetroorgulje u Rogotinu uvrstila u širi projekt “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, za koji je dobila sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. 

Osim kamenih orgulja, popločana je i  staza kamenim pločama, postavljene su  kamene i drvene klupice u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanja je infokarta i promatračnica s panoramskim dvogledom.

Makadamski put koji vodi od budućeg biblijskog vrta do vrha Trovra, na kojem je još 2000. godine na nadmorskoj visini postavljen veliki križ, dug je 900 metara, a uz njega su postavljene postaje križnog puta. U uskrsno vrijeme ovdje se održavaju noćne i dnevne procesije.

A svatko tko se popne na Trovro bit će nagrađen veličanstvenim pogledom na ušće rijeke Neretve i zaštićeni rezervat Parile.

Rogotin.hr donosi kratki video koji je izradio Marin Veraja u kojem možete vidjeti kako izgledaju ove uistinu posebne orgulje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Fotografije za blog autor:  Ivana Granić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije