VELIKO OTKRIĆE – Pronađeno oruđe neandertalaca u Gornjoj Baraćevoj špilji

Iznimno značajne ostatke materijalne kulture neandertalaca pronašao je u Baraćevim špiljama vanjski suradnik ustanove, speleolog Hrvoje Cvitanović u prisustvu arheologinje Jane Frdelje. Oboje su članovi speleološkog kluba Ursus spelaeus iz Karlovca.

Prilikom uređenja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje, odnosno prilikom postavljanja zaštitne ograde oko postojeće sonde s izloženim artefaktima, pronašao sam kamenu alatku koja mi je na prvu djelovala vrlo zanimljivo prvenstveno jer se artefakt nalazio pored falange i zuba špiljskog medvjeda, a drugo što do tada takvu obradu rožnjaka nisam nikada vidio u živo, osim u stručnoj literaturi. Riječ je o slučajnom nalazu, jer da smo odlučili stupove postaviti svega nekoliko centimetara dalje ova bi alatka ostala bi zakopana u slojevima zemlje. Osjećao sam se iznimno zadovoljno jer govorimo o rijetkom pronalasku koji predstavlja potencijal za daljnja istraživanja čiji ishodi poprimaju ne samo nacionalni, već i međunarodni značaj, ističe Hrvoje Cvitanović.

Ovo veliko otkriće – koje lokalitet Baraćevih špilja stavljaju na kartu važnih arheoloških nalazišta – bit će službeno predstavljeno danas kada će Javna ustanova Baraćeve špilje u suradnji s vanjskim suradnicima otkriti ukupne rezultate recentnih istraživanja u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje koja su se provodila tijekom 2020. i 2021. godine s ciljem zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih prirodnih vrijednosti na području općine Rakovica.

Istraživanje je izvršeno tijekom provođenja zahvata uređenja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje, a ovi neočekivani rezultati oduševili su sve prisutne.

Radi se o tipu oruđa koje se naziva strugalo te je napravljeno na odbojku – artefaktu koji je odlomljen udaranjem po većem komadu sirovine. Materijal od kojeg je napravljeno ovo oruđe je rožnjak, silicijska stijena koja ima dobra svojstva loma i zbog toga su je često koristili neandertalci, kao i hominini koji su im prethodili, te oni nakon njih. Oruđa slična ovome pronađena su i u špilji Vinici i Velikoj pećini u Kličevici, gdje je starost arheološkog konteksta u kojem su oruđa pronađena određena radiometrijskim datiranjem i ona nedvojbeno ukazuje na musterijensku starost. Zbog sličnosti morfologije i načina izrade artefakta iz Baraćeve špilje s onima iz Vinice i Velike pećine u Kličevici, s velikom vjerojatnošću može se reći da se radi o neandertalskom oruđu. Alatka je nađena uz prvu falangu i zub špiljskog medvjeda i predstavlja zasad jedini nalaz iz razdoblja musterijena u Gornjoj Baraćevoj špilji.

Potaknuti ovim zaista velikim pronalaskom, iz Ustanove planiraju nastaviti istraživanja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje u suradnji Ministarstvom kulture, speleološkim klubom Ursus spealeus , odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Sveučilištem u Wyomingu iz SAD-a.

-Ovaj izvanredni nalaz smatramo potencijalom za daljnji socio-ekonomski razvoj turizma na našem području. Naš cilj je istraživanjem Gornje Baraćeve špilje postići prepoznatljivu nacionalnu važnost, koju treba unaprijediti promocijom na svjetskom turističkom tržištu te sudjelovanjem na međunarodnim znanstvenim događanjima. Ovakvi rezultati su nam velika motivacija za nastavak istraživanja, jer zaista, gdje god zagrebemo, nešto i pronađemo! Ipak, špilje su posljednja neistražena područja na Zemlji. Nećemo ovdje stati, izjavila je ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Specifični cilj je provesti istraživanje slojeva artefakata neandertalaca kojim bi potvrdili aktivnost neandertalaca i otkriti u kojoj su mjeri bili prisutni u Gornjoj Baraćevoj špilji.

Dr. sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasio je kako ovaj nalaz treba shvatiti kao poticaj za daljnja istraživanja, jer ovo otkriće daje veliku vrijednost samom nalazištu i dokazuje prisutnost čovjeka u razdoblju koje je vrlo atraktivno ne samo za nacionalnu, nego i za međunarodnu znanost.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.