Vinkovačka trilogija potvrđuje kako su Vinkovci sportski grad

Grad umjetnika, glazbenika, urbane, a ujedno i tradicijske kulture, sve su to Vinkovci. Smješten na istoku Hrvatske, u pitomom Srijemu, grad je to koji je kroz dugu povijest bio sjecište brojnih kultura. Vinkovci su najstariji grad u Europi, odnosno na ovom području ljudi žive duže kontinuirano već 8.000 godina.

No osim bogate povijesti iz koje možemo izdvojiti prezimena poput Kozarca, Reljkovića ili Runjanina, grad na Bosutu može se pohvaliti i popularnim imenima javne scene. Vinkovci su grad popularnih Majki, Colonije, Shortija, Septice pa i najpopularnijeg hrvatskog strip autora Dubravka Matakovića.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni manifestacije koje iz godine u godinu privlače nemali broj posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Najpoznatije i najposjećenije zasigurno su Vinkovačke jeseni, koje već gotovo 60 godina privlače veliki broj sudionika, ali i turista. Manifestacija Rimski dani svjedoče o slavnim vremenima grada Cibalae, u kojem su rođena dva rimska cara. U Vinkovcima postoji i neovisna scena, a od brojnih manjih i većih događanja s predznakom urbano možemo izdvojiti odličan Rockabilly festival.

No turistička prepoznatljivost kontinentalne destinacije ne počiva samo na povijesti, tradiciji i kulturi. Vinkovci su tako već dugi niz godina poznati i kao sportski grad, a upravo u tom segmentu leži veliki turistički potencijal. Poveznica sporta i grada na Bosutu za većinu je Cibalia, nogometni klub koji je obilježio noviju sportsku povijest grada. No u Vinkovcima se ne igra samo nogomet.

Vinkovačka trilogija 2022.

Što je zajedničko Orient Express-u, Orionu – najstarijem indoeuropskom kalendaru i rimskim carevima? Zajednički su im Vinkovci!, najava je to drugog izdanja Vinkovačke trilogije koja se sastoji od tri utrke.

Sportska udruga građana FCT Vinkovci trilogiju je prvi puta organizirala prošle godine. Unatoč pandemijskim mjerama, već prva utrka privukla je veliki broj natjecatelja. Broj sudionika bio je ograničen uz covid mjere i covid redare, no ova utrka pokazala je kako zainteresiranih ne nedostaje. Uz Grad Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju, veliku potporu sportskoj udruzi pružila je i Turistička zajednica grada Vinkovaca, što je bio jedan od razloga uspješne promocije događanja.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, priča se nastavlja i ove godine, nadamo se uz manje mjera i ograničenja. Prva utrka “Orion” na rasporedu je 26. ožujka. Bit će to svojevrsno zagrijavanje, jer se radi o utrci dužine pet kilometara, koja podsjeća kako je najstariji indoeuropski kalendar pronađen upravo u Vinkovcima. 23. travnja slijedi “Orient Express” utrka na 10 kilometara, koja podsjeća kako Orient Express prolazio baš kroz Vinkovce.

Trilogija završava utrkom s preprekama “Valens Victorius” 7. svibnja. Jedinstvena je to i veličanstvena utrka u srcu Slavonije puna izazova i zabave, nakon koje slijedi zbrajanje ukupnih rezultata i dodjela pehara pobjednicima trilogije u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prema riječima predsjednika udruge FCT Hrvoja Klarića, plan je treću utrku održati na Pikovom stanu, koji je sam po sebi izvrsna turistička priča Vinkovaca.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Planiramo zadnju utrku održati na Pikovom stanu, gdje ćemo proglasiti ukupne pobjednike ovogodišnjeg izdanja Trilogije. Pobjednicima u muškoj i ženskoj kategoriji dodijelit ćemo pehari, a ostalima će nakon utrka ostati lijepa uspomena. Naime, oni koji budu trčali sve tri utrke dobit će posebne medalje, koje stvaraju nesvakidašnji trkački kolaž iz Slavonije.

Na kraju recimo kako je ukupan broj natjecatelja za svaku od utrka ograničen je na 150. Za utrku “Orion” do 1. veljače traju Early bird prijave po cijeni od 100 kuna, nakon čega kreću redovne prijave.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.