Vino i pršut – idealan eno-gastro spoj u Poreču

Planirate li za vikend posjetiti Poreč, nećete pogriješiti. Od danas do nedjelje, po prvi puta na otvorenom u uvali Peškera, održava se vinska izložba s najduljom tradicijom u Hrvatskoj, 27. Vinistra. Ako vam to nije dovoljno recimo kako u isto vrijeme započinju i Dani hrvatskog pršuta na kojima ćemo doznati tko ove godine ima najbolji pršut u Hrvatskoj.

Vinistra – omiljena vinska manifestacija

Nakon godinu dana pauze u Poreč se napokon vraća Vinistra. Njezino 27. izdanje održat će se od 18. do 20. lipnja, prvi puta na otvorenom. Atraktivna porečka uvala Peškera tri dana postaje središte vinskog svijeta. Ljetni ugođaj, prekrasan Poreč i vrhunska vina najbolja su pozivnica na omiljenu vinsku manifestaciju. Vinari jedva čekaju susret s ljubiteljima vina, poslovnim partnerima i gostima. Kažu kako je prošla vinogradarska godina bila izvrsna pa najavljuju vrhunska vina.

Jednodnevna ulaznica stoji 150 kuna, a svaki posjetitelj dobit će na dar ekskluzivnu kristalnu čašu i vaučer od 30 kuna za Pop-up vinoteku Vinistre. Oni koji se odluče na Vinistri provesti sva tri dana, za ulaznicu će izdvojiti 380 kuna. Uz kristalnu čašu dobit će čak tri vaučera po 30 kuna koja će iskoristiti u Pop-up vinoteci.

Sedmi Dani hrvatskog pršuta

Ako ste ljubitelj ove delicije, ali i prekrasne Istre rezervirajte datum 18. i 19. lipnja jer je ove godine Poreč domaćin najveće manifestacije posvećene zaštićenim hrvatskim pršutima. Ukupno ih je četiri s EU zaštitom – krčki, drniški i dalmatinski sa zaštićenim geografskim porijeklom, a istarski sa zaštićenim izvornim porijeklom. Jedan od njih ponijet će šampionsku titulu na sedmim Danima hrvatskog pršuta.

A najbolji pršut Istrijani i njihovi gosti moći će kušati drugog dana manifestacije, 19, lipnja, na porečkoj rivi. Tamo će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati sva četiri zaštićena pršuta. Njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre.

Dani hrvatskog pršuta već sedam godina promoviraju jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, dok više od 400 tisuća komada uvezemo.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.