Vinski Bor maraton 2023. – 18. izdanje ultimativne vinske fešte u Zmajevcu

Zmajevački Vinski/ Bor maraton – najveća i najluđa pučka vinska fešta u Panoniji ove godine slavi svoju punoljetnost. 18. izdanje vinskog maratona donosi i neke hvalevrijedne novitete poput gostovanja vinara iz Mađarske i Srbije.

vinski bor maraton
Foto: Mario Jukić

Na terasi iznad gatora Kusić u zmajevačkom katoličkom surduku održana je press konferencija kojom je najavljeno 18. izdanje manifestacije Vinski Bor maraton 2023. koji se održava 22. i 23. rujna. Ovaj event u organizaciji udruge za njegovanje običaja Mađara – Surduk predstavili su saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, Kristian Horvat iz udruge Surduk, te Ana Martinov kao predstavnica baranjskih vinara.

– Pripreme za maraton idu tijekom cijele godine. Jako je velik interes posjetitelja iz cijele regije, iz cijele države, kao i van granica. Već tamo od veljače nas maratonci intenzivno zovu, informiraju se i prilagođavaju svoje godišnje odmore i slobodne dane ovoj manifestaciji.

Možemo se pohvaliti da je Vinski maraton jedna od rijetkih manifestacija u Baranji koja se neprestance održava eto već 18 godina, bez da smo ijedne godine imali pauzu. Čak i u godinama korone smo uspijevali održavati kontinuitet. Također smo ponosni na to što imamo konstantan rast kako u broju posjetilaca, tako i u kvaliteti sadržaja.

vinski bor maraton
Foto: Mario Jukić

Prijave smo otvorili prije desetak dana i one su opet rekordne. Značajna promjena u odnosu na prijašnje godine jest da je do sada većina posjetitelja dolazila u subotu, odnosno na jedan dan. Ove godine preko 80% rezervacija odnose se na oba festivalska dana; i petak i subotu. To ujedno predstavlja i bolju priliku da se svi ti posjetitelji upoznaju sa našom domicilnom kulturom, gastronomijom i slično.

Online prijave su i nadalje otvorene; na našoj facebook stranici postoji poveznica za prijavu, a preko tog obrasca može se rezervirati i prijevoz do Zmajevca. Imamo tri termina polaska za Zmajevac iz Osijeka, kao i tri termina odlaska. Kao i prijašnjih godina petak je rezerviran za premium dan. Tada će biti otvorena samo katolička vinska cesta. Na njoj će 11-12 vinara predstavljati isključivo vrhunska vina.

Ove godine imamo i goste – vinare  iz mađarskog Vilanja, a osim njih na vinskom maratonu će se predstaviti i restoran Tenkes csarda. Pored vinara iz Mađarske svoja vina će predstaviti i vinari iz Sombora. Ondašnja vinska scena se probudila i u velikom je usponu, baš kao i Baranja prije 10-15 godina.

Vinski bor maraton
Foto: Vinski bor maraton

U petak ćemo proslaviti naš rođendan. Program će početi u popodnevnim satima; oko 15 sati imat ćemo folklornu povorku i jedan kraći kulturno – umjetnički program, nakon toga svečano otvaranje i potom umjetnički, glazbeni i zabavni program. Prvo će se predstaviti virtuozi na gitari, kvartet iz Szeksarda, potom nastupa vrhunska umjetnica Zejna Murkić, a headliner glazbenog programa u petak je Haris Džinović.

U subotu nam prvi autobusi stižu u 11 sati, a već imamo napunjenih preko deset autobusa. Osim iz Osijeka autobusi dolaze iz Srbije, Mađarske, Koprivnice, Slavonskog Broda, itd. Za razliku od petka u subotu su sve tri vinske ceste u funkciji prihvata maratonaca. Ove godine u subotu imamo tri bine. Headliner subotnjeg programa jest jedan vrhunski mladi izvođač Adi Šoše, istaknuo je Kristian Horvat.

vinski maraton zmajevac
Fotografije: Nenad Milić i Dubravko Franjin

Ana Martinov pozdravila je sve prisutne u ime baranjskih vinara uz napomenu kako svi nisu mogli biti prisutni jer je berba grožđa u punom jeku.

Vinski maraton je na neki način postao sinonim za vinski maraton. Vjerujem da više ljudi zna za maraton nego za Zmajevac, Suzu ili Karanac, a Robert Jankovics je istaknuo da sve što u današnjem svijetu traje 18 godina mora imati svoju neupitnu vrijednost, zahvalivši se članovima udruge Surduk na ideji i realizaciji Vinskom maraton.

Na konferenciji za medije Gabriela Kovačević Tripković predstavila je svoju vinariju Vrt sa vinogradima u Riđici i sjedištem u Somboru koja će nastupiti kao jedna od gostujućih vinarija na ovogodišnjem vinskom maratonu. Prošle godine na natjecanju Wine vision by open Balkan njihov pinot sivi nazvan Pesak sivi osvojio je trofej za najbolje bijelo vino Balkana.

vinski bor maraton
Foto: Mario Jukić

Još 15 noći spavamo, a onda se vidimo na nikad sadržajnijem, punoljetnom Vinskom maratonu u Vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.