VukovART: Od 15.5.-15.6. u Vukovar će uploviti umjetnici, glazbenici i glumci

Vukovar se uvrstio među svjetski poznate galerije na otvorenom, a ove godine, u svom petom izdanju ugostit će deset novih umjetnika. Vukovar će zato imati respektabilnu brojku od 33 street art djela i to vrhunskih svjetskih street art umjetnika koji su uplovili u ovaj grad na Dunavu.

/// Što je zajedničko Vukovaru, Berlinu i Londonu

Članak se nastavlja ispod oglasa

Djela nastaju u okviru street art festivala VukovART koji predstavlja novi koncept u kulturi Vukovara te ga promovira kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike i stvaratelje novih vrijednosti. Koncept je to kojim se mijenja vizualni identitet grada i čini ga se ljepšim mjestom za život. Dodanu vrijednost prepoznaju i sve brojniji turisti u gradu pa oslikana područja rado obilaze. VukovART ima i edukacijsku ulogu za sve generacije koje se mogu upoznati s različitim stilovima, tehnikama i temama vrhunskih umjetnika.

Priča o VukovART-u počela je 2016. godine kada je jedini hrvatski 3D street art umjetnik, Filip Mrvelj, napravio prvu 3D sliku u  Vukovaru na malom mostu preko Vuke, kojeg i danas nazivaju 3D mostom. Slika je to koja gotovo da nije nastala. Naime, kiša je neprestano padala, a Filipa su čekali drugi projekti u Njemačkoj. U cijelu priču sam bio uključen kako bih napravio kampanju o prvoj 3D slici u Vukovaru. Međutim, nakon prvog dana, počela je padati kiša koja nije stajala. Kad smo već htjeli donijeti odluku da se odustaje od slike, kiša je prestala. Ostalo je malo vremena i u posljednji tren je Filip završio sliku, uz malu umjetničku pomoć koja se svela na bojanje većih površina 😊 

Vukovar posjećuju najveća imena 3D Street Arta

Slika je izazvala medijski „boom“ koji nas je motivirao da nastavimo graditi priču o Vukovaru kao luci umjetnosti i galeriji na otvorenom. Ideju VukovART-a predstavili smo u Gradu Vukovaru gdje su prihvatili sve prijedloge pa je priča mogla početi upravo onako kako smo zamišljali. Zbog unaprijed postavljenog pravila izvrsnosti, festival nema klasičnog otvorenog poziva za umjetnike, nego se umjetnici biraju prema određenim kriterijima.

Prve godine, Vukovar su posjetila najveća imena 3D Street Arta i Vukovar je dobio novih šest 3D djela. Na red su došli i murali u Borovu Naselju kojim smo željeli uključiti i taj dio grada u Galeriju, a ta praksa se nastavila i dalje.

Inače nam svima Vukovar predstavlja nešto emotivno i posebno, predstavlja simbol ponosa i otpora. Zato nam  velika čast raditi jednu veliku priču baš u Vukovaru, ali i velika odgovornost. Prvenstveno nas samih prema cijelom projektu. Od samog početka je s nama i Beco (Berislav Petrović) koji je prvenstveno zadužen za snimanja, ali uskače po potrebi u svaki organizacijski dio.

Uz Grad Vukovar, koji je od početka stao uz ovaj projekt, moramo spomenuti i generalnog sponzora, poduzeće PPD, koji je prepoznao projekt kao veliku stvar i koji financira gotovo cijeli popratni sadržaj već nekoliko godina.

VukovART je, nakon četiri godine, postao prepoznatljiv umjetnički i kulturni, ali i turistički proizvod. Znamo da Vukovar već ima vrhunsku kulturnu ponudu koja uključuje prvenstveno prekrasni Muzej Vučedolske Kulture i odlični Muzej Eltz. Ovim proizvodom samo nadopunjujemo postojeću ponudu, a posebno nas veseli kontinuirano javljanje ljudi koji obilaze sva djela u gradu, pogotovo putem društvenih mreža.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ono što nam govori da idemo u dobrom smjeru su i reakcije umjetnika koji su nam postali i najveći promotori u svijetu, gdje preporučuju VukovART kao festival koji moraju posjetiti. Zato bilježimo i sve veći broj umjetnika koji se sami javljaju sa željom za sudjelovanjem.

VukovART sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda

Ove godine obilježavamo petu godinu festivala najvećim brojem umjetnika i programom do sada. Ove godine je projekt i sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, ali i iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Od 15.5.-15.6. u Vukovar će uploviti deset umjetnika, ali i poznati hrvatski glazbenici, glumci, umjetnici. Od glazbenog dijela vidjet ćemo Vatru, Miu Dimšić, Akvarel i vukovarske bendove. Posebna poslastica bit će druženja s Ribafishom, Robertom Knjazom i Dušanom Bućanom. Uz to, posebna čast nam je održati međunarodnu panel diskusiju s temom „Street Art u Europi“ s najavljenim gostima iz Lodza, Temišvara i Maribora. Zato vas sve pozivamo da posjetite Vukovar i uživate u cijeloj ponudi koju ovaj grad nudi, a pogotovo u galeriji na otvorenom koja je Vukovar pretvorila u Luku Umjetnosti!

Vidimo se u Vukovaru! 😊

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.