Što je zajedničko Vukovaru, Berlinu i Londonu?

Što je zajedničko Vukovaru, Berlinu i recimo Londonu? Onako na prvu, prosječan putnik ili poznavatelj geografije mogao bi pomisliti na velike rijeke. I to nije pogrešan odgovor! No, ljubitelji urbane scene i moderne umjetnosti odmah će reći da su sva tri grada središta street arta i da su u njima svoj pečat ostavili umjetnici svjetskog glasa.

Ako to niste znali, možda je vrijeme da ponovo posjetite Vukovar? Čitav je grad veliko platno poznatim streetartovcima koji se svake godine okupljaju na VukovArt festivalu. Murali, 3D anamorfne slike i grafiti po šetnicama, pročeljima i ulicama… Vukovar je oživio, pomladio se, postao je veseliji, suvremeniji, ljepši. Pretvorio se u veliku galeriju na otvorenom u kojoj uživaju i oni koji do sada nisu bili poklonici ove umjetnosti.

Moglo bi se i ovako reći: ono što je povijesno barokno središte Vukovara za ljubitelje kulturnog turizma, to je njegov street art za urbane putnike. I što je najvažnije, jedno ne isključuje drugo, naprotiv, savršeno se nadopunjuje

Lu i Lola za urbane putnike

Što kažete na vatreni burger, domaću dimljenu kobasicu na kremi od bijelog graha s ljubičastim kupusom i parisien krumpirićima, glazirana svinjska rebarca, pileći filet u hrusti od badema ili filet smuđa? Fine dining u slavonskom stilu! Super zvuči, ali je još boljeg okusa. Ovako izgleda jelovnik modernog vinkovačkog restorana Lu, profinjenog interijera i pozitivne slavonske atmosfere.

I Vukovar ima novo mjesto za urbane putnike. Omiljena kavica u opuštenoj atmosferi  kafića i moderna interpretacija tradicijske kuhinje u središtu barokne jezgre! Domestic House Lola u palači Paunović s kraja 19. stoljeća, vratit će vas u zlatno doba Vukovara. Građanski štih, suptilno je oživljen prozračnim interijerom i decentnim relaksirajućim bojama. Na katovima su sobe, njih pet, minimalistički uređene s elementima industrijskog dizajna.

Nova dva mjesta svidjet će se ljubiteljima modernih interijera i gurmanima koji cijene kvalitetne lokalne namirnice, ali i majstorske ruke slavonskih chefova.

Trebate još neki razlog da biste krenuli putevima najistočnije županije?

Priroda je svuda oko nas, ali je ponekad ne cijenimo dovoljno. No u Srijemu se to rijetko događa, jer je priroda posebno lijepa, a ljudi još uvijek žive povezani s njom. Ovdje će, onaj tko voli vikend ili odmor provesti u prirodi, pronaći pravo obilje mogućnosti za dobar provod i istinsko opuštanje. Pogledajte omiljene aktivnosti za ljubitelje prirode Srijemu na linku ovdje.

Čuli ste kako se upravo u Slavoniji i srijemu najbolje jede?

Za početak sitni zalogajčići, finger food na slavonski način, još ukusniji ako su od crne slavonske svinje fajferice. Čvarci, kulen, kulenova seka, švargl, kobasica, slanina, podlijevani sir, ajvar…, potom krepka juha, tek skinuta s vatre, još se puši, nakon toga sarma ili pečenje, pa ukusni kolačići svih boja i veličina. Prije svega rakija, a uz svako jelo birano vino Srijemskog vinogorja… Jedan sasvim običan dan u Srijemu i Slavoniji izgledat će vam kao prava gozba, pa ako ste gurman svakako svratite. Pozivnica vrijedi neograničeno. Kakvog je okusa sreća pročitajte na linku ovdje.

Izvor: Slavonia Travel, Turistička zajednica Vukovarsko srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.