Wine day – festival vinske kulture u Istri

Više od dvadeset godina posljednja svibanjska nedjelja u Istri tradicionalno je bila rezervirana za Wine day – Dan otvorenih vinskih podruma. Bilo je tako sve do pojave pandemije koja je onemogućila organizaciju velikih i malih manifestacija svugdje u svijetu. No, omiljeni istarski eno-event ove se godine vraća na radost svih ljubitelja dobre vinske kapljice, ali i zaljubljenika šetnji prirodnim i kulturno-povijesnim krajolicima.

Ovogodišnje, 21. izdanje Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja na području cijele Istre. Svi željni putovanja vinskim cestama i degustacija najboljih vina po šarmantnim mjestima diljem Istre su i više su nego dobrodošli.

U Wine Day priču uključeno 57 vinarija

Svoja će vrata posjetiteljima širom otvoriti 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra, nedvojbeno za svakog po nešto. Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja. Goste će dočekati ljubazni domaćini, uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnosti kupnje vrhunskih butelja. Ove godine četiri će vinarija pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje. Dva proizvođača isključivo će nuditi jaka alkoholna pića.

Također, među 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, sedam vinskih podruma naplaćivat će degustaciju, po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja.

Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima je ograničen, a maske su obavezne. Kako bi osigurali pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, prema preporuci Stožera civilne zaštite Istarske županije, organizatori su uvjetovali da se posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjete. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ih ima pravo odbiti.

Wine Day u Istri od 1999.

Projekt Dana vina je 1993. godine prvi put predstavljen u Italiji. Inicijativa je pokrenuta jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Od 1998. godine u projekt se uključuju također i Sonoma Valley u Kaliforniji, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi, Stellenbosch (JAR), Conarwarra (Australija), Mendoza (Argentina) te regije u Chileu i Urugvaju, poprimivši tako obilježja pravog globalnog pokreta.

1999. godine u projekt Wine Day-a po prvi put se uključuju Goriška brda i Istra, a nakon vrlo uspješnog prvog izdanja u kojem je sudjelovalo 37 vinskih podruma i oko 800 posjetitelja, event je tijekom proteklih dvadeset godina postao nezaobilazan događaj te prepoznatljiv zaštitni znak Istre.

Organizatori eventa su Udruga vinara i vinogradara Istre “Vinistra”, Turistička zajednica Istarske županije te Istarska županija. Wine day je i svojevrsna uvertira u veliki vinski događaj Vinistru koji će se ove godine održati od 18. do 20. lipnja. Za razliku od prethodnih izdanja, program će se upriličiti na otvorenom u porečkoj uvali Peškera.

Izvor: istra.hr
Naslovna fotografija: Julien Duval

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.