Zadar Organ Festival – morskim orguljama pridružit će se električne orgulje

Koncertni dio trećeg izdanja Zadar Organ Festivala započet će u srijedu 1. rujna u 20 sati. Riječ je o interdisciplinarnom orguljaškom festivalu, jedinstvenom u Zadru i okolici koji podržava suradnju različitih umjetnosti, iznova smišlja najneobičnije koncerte i performanse, te ruši stereotipe o orguljama i općenito “visokoj” umjetnosti.

Već prvi koncert Zadar Organ Festivala svojevrsni je odmak od ustaljenih predodžbi koje se vežu za orgulje. Riječ je o koncertu na otvorenom, točnije na zadarskom Pozdravu suncu, gdje će se pjesmi Morskih orgulja i šumu valova pridružiti zvuci pokretnih električnih orgulja nizozemske radionice Mixtuur. Tromanualne orgulje, na kojima će svirati umjetnici Zadar Organ Festivala, dio su serije Intrada s vanjskim zvučnim sustavom. Zvuk je, u osnovi, preuzet od pravih koncertnih orgulja, u ovom slučaju Kuhn orgulja iz 2004. godine koje se nalaze u Filharmonijskoj dvorani u njemačkom Essenu.

No, to nije sve. Osim izmještanja orgulja izvan crkvenog konteksta, prvi će koncert 3. ZOF-a orguljama pridružiti i ples. Tako će koncert organizatorice festivala, Tee Kulaš, orguljašice, muzikologinje i dugogodišnje plesačice suvremenog plesa, pratiti performans plesačica Zadarskog plesnog ansambla – Patricie Gospić, Marte Huber, Nataše Kusture, Korine Oltran i Maje Petani – u koreografiji umjetnice Matee Bilosnić koja djeluje pod pseudonimom Meteo.

Na programu inspiriranom temama mora, sirena i mjeseca čeka nas barok uz J.S. Bacha i Händela, čak dvije Mjesečine – ona Claudea Debussyja, i ona Louisa Viernea – zatim Debussyjeva Djevojka lanene kose, te dva djela suvremenih skladatelja za orgulje – Najija Hakimai njegovog starijeg belgijskog kolege, Flora Peetersa.

Ulaz na koncert je besplatan, no primat će se dobrovoljne donacije. Snimka koncerta emitirat će se na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.