Večerašnjim koncertom “Glazba i misli” počinje Zadar Organ Festival

spot_img

Zadar Organ Festival ove godine doživljava svoje drugo izdanje i započinje večerašnjim koncertom Glazba i misli u 20 sati na Youtube kanalu Festivala, a traje sve do petka 18. prosinca. Zadar je obogatilo prvo izdanje Zadar Organ Festivala unikatnog interdisciplinarnog orguljaškog festivala, jedinstvenog u ovom dijelu Europe, ali i šire. Njegova je osnivačica i organizatorica Zadranka Tea Kulaš, orguljašica s adresom u Grazu gdje završava postdiplomski studij iz orgulja u razredu renomiranog Gunthera Rosta.

Ambicija i volja ove mlade, svestrane Zadranke ovoga su ljeta rezultirale i drugom zanimljivom višednevnom Kreativnom radionicom za djecu i mlade koja je izazvala veliki interes. Radilo se na spoju glazbe, likovnog stvaralaštva i filmske umjetnosti, a radionice su vodili diplomirani umjetnici.

Prisiljena pronaći odgovarajući format drugom izdanju Zadar Organ Festivala kako bi ozvučila orgulje zadarske Katedrale te crkve sv. Mihovila i ove izazovne godine, organizatorica je koncipirala tri virtualna koncerta koji će se emitirati na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala iduća četiri dana.

„Glazba i misli“ naslov je prvog koncerta koji će se na YouTube kanalu emitirati danas, 14. prosinca u 20 sati. Glazbeni aspekt ostvarit će Aleksej Vilegžanin, nagrađivani ruski orguljaš i skladatelj čiji umjetnički interes obuhvaća klasični, suvremeni i jazz izričaj. Osim glazbe velikih skladatelja Franza Liszta i njegova učenika Juliusa Reupkea, koncert će biti posvećen i djelu njemačkog književnika Thomasa Manna, čije će odabrane ulomke uprizoriti hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Enes Vejzović

Drugo izdanje Festivala jedan je koncert u potpunosti posvetilo djelima baroknih majstora. Tako će u srijedu, 16. prosinca u 20 sati, nagrađivanu hrvatsku flautisticu Anu Batinicu, na orguljama crkve sv. Mihovila pratiti organizatorica Festivala Tea Kulaš. Na programu su djela G. F. Händela, J. M. Hotteterrea, J. S. Bacha te njegova sina, C. P. E. Bacha.

OVOGODIŠNJI ZADAR ORGAN FESTIVAL ZAVRŠAVA U PETAK 18. PROSINCA

Za kraj ovogodišnjem youtube izdanja Zadar Organ Festivala predstavit će se u petak 18 prosinca u 20 sati Ante Knešaurek, sjajni orguljaš, skladatelj i improvizator, autor dispozicije katedralnih orgulja u Zadru, koje su svojom gradnjom jedne od najvećih i najkvalitetnijih orgulja ne samo u Hrvatskoj, već cijeloj jugoistočnoj Europi. Koncert je posvećen romanu „1202.“zadarskog književnika Frane Herende, a osmišljen je kao svojevrsno glazbeno ozvučenje odabranim, čitanim ulomcima tog povijesnog romana koji se bavi jednim od najznačajnijih događaja u povijesti našega grada. Tako će naraciju Vinka Radovčića pratiti nagrađivana i međunarodno priznata improvizacija, bez zadrške, najboljeg hrvatskog improvizatora na orguljama. Podsjećamo zbog epidemiološke situacije drugo izdanje Zadar Organ Festivala bit će upriličeno na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.