Zagorski štrukli i bagremov med novi su proizvodi zaštićenog naziva u EU

Zagorski bagremov med dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Zagorski štrukli/ Zagorski štruklji europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registre te zaštićena na području cijele Europske unije. Ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, a uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini Europske unije.

Postupak zaštite naziva “Zagorski bagremov med” započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. Zemljopisno područje proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Elementi specifičnosti Zagorskog bagremovog meda temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.

///Štrukli, purica s mlincima i vrhunska vina te lokalni OPG-ovi mame na vikend u Zagorje

“Zagorski bagremov med” je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. Karakteristike ovoga meda su svijetle boje koje se kreću od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute, izražene bistrine, pri čemu ostaje dugo u tekućem stanju i rijetko kristalizira. Nema intenzivan miris, a miriši po bagremovu cvijetu i svježem vosku. Okus je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.

štrukli med eu

Postupak zaštite naziva “Zagorski štrukli”/ “Zagorski štruklji” započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda “Tradicija Zagorja” Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskih štrukli/ Zagorskih štruklji obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.

///Zagorski štrukli predstavljaju Hrvatsku na svjetskoj gastronomskoj sceni

“Zagorski štrukli”/ “Zagorski štruklji” proizvode se po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih štrukli. Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. “Zagorski štrukli”/ “Zagorski štruklji” imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Izvor i fotografije: Ministarstvo poljoprivrede

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.