Znate gdje je najveći tumul u Europi, fosilni vulkan i najstarije toplice?

Varaždinska županija kraj je očuvane prirode i bogate kulturne baštine koji će svakog posjetitelja oduševiti raznolikošću i ponuditi mu nezaboravan doživljaj. Jedna od površinom najmanjih hrvatskih županija doista je jedinstvena jer skriva brojne zanimljivosti koje se mogu pronaći jedino ovdje.

Jedini fosilni vulkan u Hrvatskoj

Dolaskom u Lepoglavu možete vidjeti jedini sačuvani fosilni vulkan nastao prije oko 22 milijuna godina, ujedno i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj. Naučite nešto više o geološkom postanku zemlje i upoznajte se s vrijednim mineraloškim blagom ovog područja.

Najveći tumul u Europi

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tumul Gomila u Jalžabetu sa svojih je 75 metara širine i 8 metara visine jedna je od najvećih prapovijesnih grobnica u srednjoj Europi. Potječe iz starijeg željeznog doba (6. ili 7. stoljeće prije Krista), a arheolozi vjeruju da je u toj grobnici bio pokopan bogati knez.

Najstarije termalne toplice u Hrvatskoj

Varaždinske Toplice najstarije su termalno lječilište u Hrvatskoj s tisućljetnom tradicijom korištenja ljekovite termo-mineralne vode. Još su Jasi, staropanonsko pleme koristili blagodati ovog pitomog i bogatog kraja, a Rimljani su oko izvora sagradili lječilište i grad oko njega nazvali Aquae Iasae. 

Fosilni ostaci vunastog nosoroga

Nedaleko Ludbrega, 1982. godine pronađeni su fosilni ostaci izumrle vrste nosoroga – ledenodobnog vunastog nosoroga, procijenjene starosti oko 20.000 godina. To je najbolje očuvan i jedini takav in situ nalaz pronađen na području Hrvatske čiju je izložbu moguće pogledati do kraja ove godine u palači Herzer u Varaždinu.

Najduža sarma

Posvećena zelju, autohtonom proizvodu vidovečkog kraja koje se od davnina uzgaja u tom kraju, svake se godine u rujnu u Vidovcu održava tradicionalna manifestacija  – Zeljarijada. Osim smotre folklora, zabavnih i kulturnih sadržaja, Zeljarijada je nezamisliva bez sarme. A radi se zapravo o najdužoj sarmi na svijetu koja svake godine obori vlastiti Guinessov rekord. Posljednja sarma bila je dugačka čak 1480 metara.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije