Znate li gdje se proizvodi najskuplje vino na svijetu

Ne, najskuplje vino na svijetu ne proizvodi se u Francuskoj ili Italiji, kako bi mogli pomisliti. Za bocu vina koju možete kupiti za oko 260.000 kuna ne morate ići daleko. Ona se nalazi u susjednoj Mađarskoj, točnije u regiji Tokaj, prvoj zatvorenoj vinskoj regiji u svijetu. Regija je registrirana još davne 1737. godine, a od 2019. godine može se pohvaliti kako je dom vjerojatno najskupljeg vina na svijetu Royal Tokaji Essencia.

Zašto je ovo najskuplje vino na svijetu?

Prije svega, potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima Petra Velikog i Luja XIV, te zadovoljavala zahtjevan ukus velikog Beethovena. Zatim, 2008. godina, iz koje je grožđe od kojega se proizvodi ovo vino, bila je posebno pogodna za vinarstvo. Dugo suho ljeto, praćeno “miholjskim” tijekom rujna i listopada pogodovalo je da inače kvalitetno Aszu grožđe postane još bolje.

Inače, Tokajac ili tokajsko vino Aszú, Luj XV nazvao je Vinom kraljeva, kraljem vina. Fermentacija Royal Tokaji Essencia-e traje između šest i osam godina. Svako zrno od dvjesto kilograma grožđa, koliko je potrebno za bocu ovoga vina, ubrano je ručno. Na kraju, kompleksnost procesa čini samo pola cijene, a druga polovina je činjenica kako na cijelom svetu postoji nešto manje od 3.000 boca ovog vina.

I oni “plićeg džepa” mogu si priuštiti ovo vino. Za “samo” oko 900 kuna, moguće je kupiti jednu žlicu ovoga napitka. Ako baš želite iskusiti kraljevski užitak u kraljevskom ambijentu krenite u Four Seasons Gresham Palace hotel u Budimpešti. U njegovom se novootvorenom baru Múzsa nalazi najdragocenija a la carte kolekcija Aszu Tokajca na svijetu. Bocu ovog vina možete naručiti za nevjerojatnih 80.000 eura.

Vinski podrumi kao hobitske kućice

Zbog svog značaja, UNESCO je 2002. proglasio cijelu vinsku regiju Tokaj za svjetsku kulturnu baštinu. Ovaj kraj i dalje nosi jedinstvena obilježja kulturne tradicije i svjedoči o vjekovima vinogradarstva koje se tu razvijalo i pružalo čovječanstvu uzbudljiva bijela vina.

Jedna od najupečatljivijih svjedočanstava su i takozvane “hobitske kućice”. Nalaze se u selu Hercegkút, a kriju jedinstveni sustav vinskih podruma. Nijemci iz Swabije, koji su se ovdje naselili u 18. stoljeću, podigli su na brdu Gomboš vinske podrume. Podrumi su ukopani u zemlju, a iz brda vire samo trokutasti kameni ulazi, neodoljivo podsjećajući na Tolkienov Okrug u kojem žive hobiti.

Možda ni u jednu od tih kućica ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali u njima se događa najljepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kojem nema ničeg ravnog na svijetu. Naime, u tim podrumima, kao i prije 250 godina, stoje burenca u kojima se čeka da vino dovoljno fermentira kako bi postiglo pravi okus.

Foto: Mađarska turistička agencija

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.