Znate li što je Liburnijski doručak?

Slobodno se može reći da je Opatija jedna od najrazvijenijih gastronomskih destinacija Hrvatske. Odlikuje je raznolika ponuda vrhunskih jela pripremljenih od lokalnih namirnica, a opatijski su restorani iznimno cijenjeni kod gastro znalaca. U svako doba godine Opatija Vam može ponuditi delicije svoga kraja – regionalna jela ili slastice.

S ciljem i željom ostvarivanja suradnje s lokalnim proizvođačima i OPG-ovima, Liburnija Hotels & Villas predstavlja Liburnijski doručak kao jedan od načina kako gostima približiti namirnice i jela koja su se konzumirala u ovim krajevima kroz povijest, te i na taj način promovirati enogastronomsku kulturu i tradiciju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Liburnijski doručak složen je od zdravih namirnica, neupitne svježine, koje će zagolicati maštu i oduševiti nepce:

Palenta krumpirica stari je tradicijski prilog u Gorskom kotaru i primorju; nekada se palenta kuhala svaki dan, osim nedjeljom. Bila je toliko cijenjena da je jedno vrijeme bila i platežno sredstvo. Kukuruz je u opatijskom kraju dosta teško uspijevao zbog suše, ali je pristizao u vrećama iz drugih krajeva ili brodom i redovito se mljeo u mlinovima na rijeci Rječini. Krumpirica jelima daje puni, neagresivan i gotovo slatkasti okus, s kojim se sljubljuje gotovo sve: i povrće, i meso, i riba, i razni sirevi, no mnogima je najukusnija uz slanina ili svježi sir.

Skuta je svježi sir izrazito mekane strukture, koji se tradicionalno priprema bez sirišta, odnosno pravi se od sirutke, koja je ostala nakon izrade osnovnog sira i u svom sastavu ima 70-80% vode, i manje od 3% masti. Skuta se puno i često koristi na otocima, ali i u gorskim dijelovima ovoga kraja, a kravlja skuta odlično djeluje na zdravlje. Redovno se konzumirala u domaćinstvima koja su se bavila stočarstvom. Zastupljena je i u kuhinjama zemalja centralne i istočne Europe, ali se može pronaći u svim dijelovima svijeta, pod raznim nazivima – urda, furda, hurda, bjelava ili cvarog.

Smokvu, jedan od simbola Primorja, ne treba posebno predstavljati. Njezino je stablo karakteristično za Mediteran, a smatra se da je i jedna od prvih biljaka koje je čovjek uzgojio. Smokva ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost, te jeje izuzetno zdrava namirnica vrlo bogata mineralima. Radi svojih prirodnih šećera, smokve su često upotrebljavane i kao sladilo. Odavno je poznata kao vrijedna namirnica koja se upotrebljavala i svježa i suha za tradicionalne slastice na našoj obali, a jedan od tih primjera je i smokvenjak, koji se odlično slaže sa sirevima ili škampima.

Ljuštura mediteranske dagnje ima oblik izdužena trokuta. Izvana je crna ili tamnoplava, glatka, često obrasla morskim raslinjem, a unutrašnjost joj je srebrnoplava. Dagnje rastu u grozdovima pa ih nije teško sakupiti.Kao i ostale školjke, dagnja se hrani planktonom, filtrirajući morsku vodu – u jednom satu profiltrira čak 7 litara vode.

Srdela je prošla put od sirotinjskih stolova do vrhunske i prilično skupe delicije. Usoljena sitna plava riba mogla bi se smatrati svojevrsnom varijantom morskog pršuta i u Primorju nema ribljeg menija – bilo da se radi o običnoj konobici ili ekskluzivnom restoranu – na kojemu se ne nude za predjelo.

Zarebrnik, odnosno sušeni svinjski kare izvorni je istarski proizvod, u narodu poznat i pod imenom “žlomprt“. Specijalitet je svakog autohtonog istarskog domaćinstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Panceta se pak nakon tretmana salamurenja sa solju, paprom i sušenim mediteranskim začinima, tek kratko ili uopće ne izlaže dimu, te se potom suši na morskom zraku ili buri, a to su glavni čimbenici za nastanak kvalitetne pancete primorja i Istre.

Repa je biljka iz roda krstašica koja svoje podrijetlo pronalazi na Mediteranskom području Europe. Repa i njezine podvrste poznate su i po ljekovitim svojstvima, velikom udjelu vitamina C, a imaju i antikancerogeno, antiviralno i protubakterijalno djelovanje.

Sve gore pobrojane delicije oplemenit će i dva pića koja su svoje mjesto pronašla na meniju Liburnijskog doručka.

Prirodni sok od jabuke pun je vitamina, minerala i prirodnog šećera koji je odličan za nadomještanje elektrolita nakon pretjerane fizičke aktivnosti. Jabuka je jedna najzdravijih voćki na svijetu, te uspijeva i raste u gotovo svim krajevima i podnebljima.

Ruta, rutvica ili rutica spada u ljekovito bilje izuzetno bogato eteričnim uljem. Raste na izrazito suhim i kamenitim vapnenačkim livadama i često je samonikla na Kvarneru, a raste duž cijele jadranske obale. Dodavanjem rakije – najčešće loze – ovoj ljekovitoj travi dobiva se rakija posebnog, intezivnog okusa. Rakija ruta ima svojstva antibakterika, a kao univerzalni lijek je poznata u svim primorskim obiteljima i koristi se za mnoge tegobe – od vrtoglavice, živčanih bolesti, teškog disanja, želučanih tegoba, pa do reume, gihta i kožnih bolesti.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.