Znate li što je špaleta? Vodnjanska špaleta i vina Koper idealan spoj prirode i tradicije

spot_img

Špaleta je istarska gastronomska delicija koja je predstavljena uz ekološka vina u Vodnjanu. Ova polusuha prednja svinjska lopatica nije ni pršut ni kuhana šunka, već specijalitet negdje između; obložen koricom papra i domaćih trava (češnjak, lovor i ružmarin i dr.) i sušen tri mjeseca na hladnoj istarskoj buri.

Foto: Jaka Ivančić

Upravo vodnjanske špalete pršutarne Buršić izvrsno su sljubljene s ekološkim vinom Eko Refošk iz linije Capris.

Vino Eko Refošk nastaje kao rezultat partnerstva, suradnje i odgovornosti Vinakoper u podupiranju ekološki prihvatljive prakse u svome opskrbnom lancu.  Radi se o vinu koje ima karakterističnu rubin boju, arome bobičastog voća, višnje te note crnog duda i tamne čokolade. Vino je svježe i voćno na prvu, te kasnije odaje bogat okus.

Uz prezentaciju ekoloških vina u restoranu Kogo, pršutarna Buršić predstavila je domaći, istarski specijalitet: špaletu. Riječ je o tradicionalnom jelu, u kojem će se moći uživati na manifestaciji „Vodnjanska špaleta“.

Špaleta obitelji Buršić proizvodi se na prirodan, tradicionalan način, oplemenjena domaćim začinima i biljem te servirana na tradicionalan način „a la giravolta”. Ljubiteljima vina i dobre hrane špaletu s palentom te tradicionalnu fritaju s šparugama pripremao je kuhar pršutarne Buršić, Kruno Oreški.

Foto: Jaka Ivančić

“Vodnjanska špaleta” održati će se na uskršnji ponedjeljak, 01.04. na stanciji Buršić u Vodnjanu s početkom od 11 sati. Posjetitelji će i ove godine moći uživati u bogatom meniju koji se sastoji od špalete giravolta pripremljene na domaćem maslinovom ulju, nezaobilazne pince, fritaje s šparogama, palente s travama, domaće pašte sa špaletom a pripremat će se i maneštra te kapuz sa špaletom i pršutom, sve to po promotivnoj cijeni od 10 eura.

Tijekom dana za dobru će se zabavu pobrinuti Alfa time bend. Djeca će moći birati između radionica i jahanja, dok će ljubitelji trčanja moći sudjelovati u utrci Špaleta run. Vodnjanskoj špaleti i ove se godine pridružuju lokalni proizvođači koji će na štandovima prodavati svoje proizvode i Istra buggy koji će organizirati posebne ture za ovu prigodu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.