10 neobičnih destinacija: Koji otok nema drveća? Gdje plivaju svinje? Površina kojeg kontinenta se sastoji i od urina?

Svijet je pun zanimljivih mjesta i neobičnih priča, a ljubitelje putovanja oduvijek su zanimale neobične priče. Ovih deset činjenica spadaju u neobične destinacije za putovanja, neke i nepristupačne.

Ruta 66, cesta

Koja zemlja ima najviše jezera?

Jeste li znali da Kanada ima najviše jezera na svijetu? Naime Kanada ima više od 3 milijuna jezera što zapravo znači da je 9% zemlje je čista voda. Kanada ima više jezera nego sve ostale zemlje na našem planetu zajedno i sadržava oko 62% od 1,42 milijuna svjetskih jezera. Ne iznenađuje to jer je Kanada i druga najveća država na svijetu.

Image by Herman Vyverman from Pixabay

Tropski raj ili obmana? Ovaj karipski otok više nema drveća!

Nažalost podaci govore kako su šume na Haitiju toliko iskrčene da praktički gotovo nema drveća. To se najjasnije vidi kada Haiti usporedite sa susjednom Dominikanskom Republikom. Priroda Karipskog mora je posebna, ali unatoč tome otok Haiti nedaleko od Kube jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Turisti zapravo zaobilaze Haiti – život je ovdje težak i Europljani se ovdje ne osjećaju sigurno hodati ulicama.

Image by gamble34 from Pixabay

Koja država je gotovo cijela prekrivena prašumom?

Republika Surinam je gotovo cijela prekrivena prašumama, a većina ljudi ovdje stoga živi uz obalu. Surinam je najmanja nezavisna država u Južnoj Americi. Graniči s Francuskom Gvajanom na istoku, Gvajanom na zapadu i Brazilom na jugu, dok je na sjeveru Atlantski ocean. Na sjevernom, niskom, obalnom području živi većina stanovništva, dok južni dio pokriva prašuma i ona čini 80% teritorija Surinama.

99% zemlje čini pustinja!

Libija, pustinja
Libija, pustinja

99% Libije čine pustinje, što Libiju čini jednom od najsušnijih destinacija na svijetu. Oko 90 posto stanovništva živi na manje od 10 posto površine zemlje, većinom uz obalu Sredozemlja. Beduini u Libiji zalažu se da svoj pustinjski način života sačuvaju od zaborava.

Pukotina između dva kontinenta privlači ronioce iz cijelog svijeta!

U Thingvelliru na Islandu možete vidjeti dvije tektonske ploče (sjevernoameričku i euroazijsku) koje se susreću iznad površine zemlje. Nacionalni park Thingvellir najpopularnije je mjesto za ronjenje na svijetu zbog pukotine Silfra koja se nalazi između dviju tektonskih ploča. Tektonske ploče između dva kontinenta Amerike i Europe godišnje se udalje jedna od druge čak 2 centimetra.

Island
Image by Gustaf Ragnarsson from Pixabay

Pukotina je jedinstvena i zbog činjenice kako je vidljivost u vodi na Silfri preko 100 metara, što je vrlo rijetko. Voda je hladna tijekom cijele godine i kreće se od 2 do 4 stupnja Celzijevih što je i očekivano budući se radi o ledenjačkoj vodi iz obližnjeg ledenjaka Langjökull.

Koje mjesto na zemlji ima 350 ovaca po stanovniku?

Falklandski otoci u Velikoj Britaniji broje 350 ovaca po stanovniku. Ovdje živi tek oko 3000 ljudi, a vuna im je, naravno, glavni izvozni proizvod. Inače su ovo otoci ovaca, ali ovdje ćete pronaći i kolonije pingvina s kojima možete uživati na plaži.

Falklandski otoci (FalklandFalklandiMalvini ili Malvinski otoci) su otočje u južnom Atlantiku. Samoupravni su prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva, ali ih također kao nacionalni teritorij svojata i Argentina. U raznim vremenima, otoci su imali francuska, britanska, španjolska i argentinska naselja. Gotovo svi Falklanderi žele ostati prekomorski teritorij Velike Britanije, no njegov status suvereniteta dio je tekućeg spora između Argentine i Velike Britanije.

Gdje se nalazi plaža svinja?

Otok Exumas na Bahamima dom je svinja koje plivaju. Nesvakidašnji prizori svinja koje uživaju u kristalno čistom tirkiznom moru Bahama na plažama od bijelog pijeska mamac je i za turiste. Kupanje sa svinjama na Bahamima je prava nesvakidašnja turistička atrakcija kao i plaža Pig Beach na kojoj svinje obitavaju. Još uvijek je misterij kako su svinje završile na Bahamima, no danas tamo uživaju – u skladu s poštapalicom “Uživam kao prasac”!

Urin u ledu?

Pogled na bijelo nepregledno prostranstvo Antarktike koje povremeno obasja južna polarna svjetlosti uistinu oduzima dah, ali Antarktika je sve samo ne gostoljubivo područje, a epitet koji najbolje opisuje ovo područje je “ekstremno”. 

Na najsurovijem kontinentu planete vladaju ekstremni vremenski uvjeti koje je teško i opisati. Antarktika u potpunosti prekrivena ledom – znanstvenici drže kako je 98% površine kontinenta pod ledom, što bi značilo kako je 90% ukupnog leda na našoj planeti smješteno upravo ovdje.

Antartika - morsko područje Rossovog mora
Foto: Danielle Barnes / Unsplash

Antarktika sadržava 60 – 90 % zaliha slatke vode što ju čini i najvećim izvorom pitke vode na našoj planeti. Zanimljivo je kako se gotovo 3% leda na Antarktici sastoji od urina pingvina.

Gdje se govori najviše jezika?

Stanovnici Papa Nove Gvineje govore preko 820 jezika, najviše u bilo kojoj naciji. Zajedno čine 12% ukupnih svjetskih jezika. Ime ove države dolazi od dvaju imena za jedan otok Papua i Nova Gvineja. Ime Papua odnosi se na zapadni indonezijski dio otoka, a na indonezijskom jeziku i na cijeli otok koji se na drugim jezicima naziva Nova Gvineja. 

Besplatno vino za sve?

Abruzzo Italy

Gradić Caldari di Ortona u Italiji krije vinsku fontanu koja nudi lokalno proizvedeno vino. Vino teče 24 sata na dan i besplatno je za sve! Ljubiteljima vina itekako je poznata talijanska regija Abruzzo koja obiluje vinima i vinogradima.

Stanovnici napominju kako njihova fontana crnog vina nije namijenjena opijanju, već se radi o ljubaznoj gesti prema posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu. Fontana je brzo postala pravi simbol ove vinske regije, a zanimljivo ovdje prolazi i poznata hodočasnička ruta Cammino di San Tommaso, koja povezuje Rim s Ortonom, mjestom gdje počivaju posmrtni ostaci svetog Tome. 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.