100 godina golfa u Hrvatskoj, sve je počelo na Brijunima

Ove godine slavimo 100 godina golfa na Brijunima, a time i 100 godina golfa u Hrvatskoj. Brijunsko golf igralište bilo je dovršeno već krajem 1922., a prvi turnir održan je 21. ožujka 1923. godine. Prvo golf igralište u Hrvatskoj tridesetih je godina prošlog stoljeća slovilo kao jedno od najvećih u Europi, a po nekima je i jedan od prvih golf resorta na svijetu.

Tadašnji teren svakako je bio specifičan, osim klimatski i pozicijski (mediteranska destinacija u “Mitteleuropi”), tako i po renomeu. Na teren su, osim vrhunskih golfera, rado dolazili i pripadnici europske aristokracije, najcjenjeniji industrijalci i umjetnici. Tada se na brijunskom igralištu odigravalo i do pedesetak turnira godišnje, a sve bi završavalo novogodišnjim balom i svečanom večerom uz podjele pokala za najbolje igrače.

Prva faza rekonstrukcije starog igrališta ostvarila se 1991. godine, kada je obnovljeno devet rupa starog igrališta. Time je golf vraćen na otok nakon gotovo 50 godina. Od tada pa sve do danas, brijunsko igralište privlači sve veći broj zaljubljenika u taj sport. Godišnje se organizira i do desetak turnira. Kako se iz godine i godinu registrira sve veći broj stranih i domaćih golfera, 2007. godine rekonstruiralo se svih 18 rupa zajedno sa golf kućicom.

Danas je golf na Brijunima jedna od turističkih atrakcija, a svojim klimatskim i specifičnim obilježjima, koji se razlikuju od standardnih golf terena, privlači golfere iz cijelog svijeta.

Obilježavanje Dana hrvatskog golfa

Nacionalni park Brijuni i Hrvatski golf savez obilježili su na Brijunima Dan hrvatskog golfa. Cilj događanja bio je promocija golfa kao sporta te promocija Istre kao turističke destinacije s potencijalima razvoja golf turizma.

Obzirom da je u vrijeme pandemije Covid-19 došlo do pojačanog interesa za golf u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, potreba za novim golf igralištima veća je nego ikad. Sama priroda golfa, kao društvenog sporta koji se igra na otvorenom i u malim grupama, omogućuje druženje izvan zatvorenih prostora, te time i manji rizik za zdravlje. U Hrvatskoj bilježimo veliki porast broja novih golfera. Golf akademije su pune, a svega nekoliko terena koje imamo su nedovoljni za igru ovog sve popularnijeg sporta.

Također, kako Hrvatska postaje sve jača turistička destinacija, dolazi do gužvi na terenima, nemogućnosti rezervacija i prodaja termina za igru te time i gubitaka potencijalne zarade u sektoru turizma. Stoga je neophodno donijeti planove i realizirati izgradnju novih golf terena.

Povodom 100. obljetnice brijunskog golfa, posjetitelji će uz svoje redovne ulaznice dobiti gratis školu golfa. Najmlađi će pak moći uživati u tematskim radionicama i aktivnostima vođenim profesionalnim animatorima.

Fotografije: Nataša Sundara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.