2020. – najgora godina za globalni turizam

Već i vrapci na grani znaju kako je protekla 2020. godina bila najteža za turizam i turistički sektor. No Svjetska turistička organizacija, odnosno UNWTO, izašla je s konkretnim podacima koliko je prošla godina bila loša. Međunarodni dolasci pali su za čak 74%. Zbog dosada nezabilježenog pada potražnje, ali i ograničenja putovanja u odredišta širom svijeta zabilježeno je milijardu međunarodnih dolazaka manje u odnosu na 2019. Tijekom globalne krize 2009. godine, usporedbe radi, također je ostvaren pad, ali on je iznosio 4%.

Ekonomski gledano, procijenjeni gubitak od izvoznih prihoda, uzrokovan kolapsom međunarodnih putovanja, iznosi oko 1,3 bilijuna američkih dolara. Uspoređujući ponovno s ekonomskom krizom 2009., gubitak za turizam u 2020. je veći čak 11 puta. No osim financijskih gubitaka kriza je u opasnost dovela i veliki broj radnih mjesta. Prema procjeni izravno je ugroženo između 100 i 120 milijuna poslova u turizmu, većinom u malim i srednjim poduzećima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kriza još uvijek nije gotova, jer mnoge zemlje ponovno uvode stroža ograničenja putovanja. To uključuje obavezno testiranje, karantenu i u nekim slučajevima potpuno zatvaranje granica, otežavajući nastavak međunarodnih putovanja. S druge pak strane očekuje se kako će postupno uvođenje cjepiva pomoći vratiti povjerenje potrošača, pridonijeti ublažavanju ograničenja putovanja i polako normalizirati putovanja tijekom ove godine.

Najveći pad dolazaka, 84%, zabilježen je u regiji Azija-Tihi ocean, slijedi Bliski Istok i Afrika sa 75, a Europa je na trećem mjestu sa 70% manje međunarodnih putovanja. No regija je to koja je zabilježila najveći apsolutni pad, odnosno Europa je imala čak 500 milijuna međunarodnih dolazaka manje u odnosu na 2019.

Najave oporavka i dalje su oprezne

Najnovije istraživanje UNWTO-ovog odbora stručnjaka pokazuje različite izglede za 2021. Gotovo polovica ispitanika, njih 45%, predviđa bolje izglede za 2021. godinu u odnosu na prošlu, 25% očekuje slične rezultate, a 30% predviđa pogoršanje rezultata u 2021. godini.

Čini se kako su se sveukupni izgledi za povratak u 2021. pogoršale. 50% ispitanika sada očekuje da će se oporavak dogoditi tek sljedeće godine. U listopadu prošle godine isto je očekivao samo 21% ispitanika. Preostala polovica ispitanika još uvijek vidi potencijalni oporavak 2021. godini. Kako i kada se turizam ponovno pokrene, UNWTO-ov stručni odbor predviđa rastuću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, a domaći turizam i iskustva sa “sporim putovanjima” dobivaju sve veći interes.

Nadalje gledajući, većina stručnjaka ne vidi povratak na pretpandemijske razine prije 2023. Zapravo, 43% ispitanika ukazuje na 2023, dok 41% očekuje da će se povratak na razinu iz 2019. dogoditi tek 2024. ili kasnije. Prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje od 2021. do 2024. godine ukazuju kako bi povratak međunarodnog turizma na razinu iz 2019. mogao potrajati dvije i pol do četiri godine.

Izvor: UNWTO

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.