55. Vinkovačke jeseni od 17. do 20. rujna uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera

Ovogodišnje 55. izdanje najznačajnije manifestacije izvornog hrvatskog folklora Vinkovačkih jeseni održat će se u malo drugačijem izdanju. Planirani događaji bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji, najavili su medijima danas organizatori: gradonačelnik Ivan Bosančić, direktorica Novosti Marija Gerovac i tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković.

“Nikada nije bilo da nije bilo Jeseni, održane su čak i u Domovinskom ratu, pa smo našli načina kako ih u sigurnim uvjetima održati i ove godine. Neće ove godine našim ulicama proći preko 10.000 sudionika, niti će našim ulicama tijekom 10 dana manifestacije proći kao lani 120.000 posjetitelj. Upravo zbog veličine manifestacije i velikog interesa koju budi nažalost neće moći biti i održane na način na koji smo naviknuti. U ovim okolnostima morali smo se svi zajedno prilagoditi te učiniti sve da se 55. Vinkovačke jeseni održe, ali u okolnostima gdje ćemo uspjeti ispoštovati sve mjere te za sve sudionike i posjetitelje učiniti jednu sigurnu situaciju kako ne bi došlo do neželjenih posljedica” najavio je predsjednik Organizacijskog odbora i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

COVID-19 ne dopušta da se u Vinkovcima kao svake godine okupi preko 10.000 sudionika, ljubitelja folklora, hrvatske kulture i baštine, no Vinkovačke jeseni ove će godine biti snimane u cijeloj Hrvatskoj, a sve kako bi se najbolji izvorni hrvatski folklor i ove godine ipak zabilježio i predstavio u najboljem svijetlu.

Program 55. Vinkovačkih jeseni tijekom kojeg će se materijali za ovo sasvim drugačije izdanje manifestacije snimati u cijeloj Lijepoj našoj najbolji hrvatski folklor dovest će osim Vinkovaca i u Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Otočac, Rijeku, Pazin, Karlovac, Zagreb, Gornju Stubicu, Krapinu, Varaždin, Čakovec, Koprivnicu, Sisak, Požegu, Slavonski brod i Đakovo. Prvo snimanje najavljeno je već za četvrtak 27. kolovoza i to na jugu Lijepe naše, u Dubrovniku.

U Vinkovcima će ove godine ipak biti upriličen četverodnevni program od 17. do 20. rujna. Program Svečanog otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni najavljen je za petak 18. rujna na glavnoj velikoj pozornici u centru grada, na otvorenom uz poštivanje svih mjera. Bit će organiziran i Slavonski sokak s ponudom autohtonih proizvoda uz zvuke tamburice kao i Svečani nedjeljni mimohod u kojem će ove godine biti samo folklorna društva Vukovarsko srijemske županije, a Folklorne večeri, tradicionalna smotra folklora Vukovarsko srijemske županije također će biti snimana na trgovima u mjestima diljem najistočnije županije.

“S obzirom kako je nemoguće održati sva ona događanja kako je to do sada bilo, puno će toga izostati te vas molim da budemo odgovorni, tijekom četiri dana održavanja vrijedit će posebne mjere u središtu grada, morat ćemo ograničavati broj gledatelje, a svi mi koji sudjelujemo u ovoj manifestaciji moramo biti odgovorni jer zdravlje i sudionika i posjetitelja mora biti na prvom mjestu”, zaključio je prvi čovjek grada na Bosutu Bosančić predstavivši medijima autobus oslikan logom i motivima Vinkovačkih jeseni koji će diljem Hrvatske promovirati Vinkovce i Vinkovačke jeseni.

Tako će ove godine, iako drugačije i uz poštivanje svih mjera, Vinkovačke jeseni ipak pretvoriti cijelu Lijepu našu u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora jer folklor će, makar za potrebe snimanja materijala, ipak zaživjeti i zabljesnuti diljem Lijepe naše i na taj način ostvariti cilj ove manifestacija, a to je čuvanje od zaborava izvornog hrvatskog folklora i običaja koji u Vinkovcima neprekinuto traje već 55 godina.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.