67. Pula film festival traje do 04. rujna

Do gotovo posljednjeg ispunjenog dostupnog mjesta, u pulskoj Areni proteklog vikenda svečano je otvoren 67. Pulski filmski festival. Za svečanog otvorenja dodijeljena je nagrada Marijan Rotar, koja nosi ime osnivača Pulskog filmskog festivala pa je sukladno tome ova nagrada namijenjena zaslužnicima koji uspješno spajaju film i Pulu. U ime Radio Pule, ovogodišnju nagradu preuzeo je Bruno Krajcar, urednik HRT – Radio Pule.  

Festival je službeno otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je istaknuo kvalitetu nad kvantitetom filmova i iskazao značaj Festivala za Hrvatsku kulturu u cjelini. “Pula je uvijek zrcalila društvenu zbilju. Da je to tako, svjedoči i brojka od šest filmova u Glavnom programu od kojih se tri bave feminističkom problematikom koja je danas vrlo aktualna”, poručio je izaslanik Predsjednika.

Nakon svečanosti otvorenja prikazana je hrvatska premijera filma Mare redateljice Andree Štake. Kompletan raspored Festivala koji traje do 4. rujna potražite na stranicama festivala.

Publici će se u natjecateljskom programu predstaviti ukupno 16 filmova. Nakon filma Mare i ostalih večeri Festivala u Areni će biti predstavljana recentna nacionalna produkcija s filmovima  Tereza37 (r. D. Šerbedžija), Glas (r. O. Sviličić), Mater (r. J. Pavlović), Ideš? Idem! (r. Lj. Zdjelarević) i Ribanje i ribarsko prigovaranje (M. Trenc) te Otac (r. S. Golubović) iz Manjinskih koprodukcija. U Istarskom narodnom kazalištu publici će se predstaviti drugi filmovi manjinske hrvatske koprodukcije: Bosonogi car (P.  Brosens), Ne zaboravi disati (r. M. Turk), Sin (r. I. Tanović), Korporacija (r. M. Nahtigala), Grudi (r. M. Perović), Svi protiv svih (r. A. Košak), Pijavice (r. D. Marinković), Ja sam Frenk (r. M. Pevec) i Agina kuća (r. L. Zeqiraj).

Osim filmova u konkurenciji, u Areni će biti prikazana i dva igrana filma kratkog metra: Slijedi… (r. K. Lulić) i Njemački inat (r. S. Ćapin) te četiri cjelovečernja dokumentarna filma, Stepinac – Kardinal i njegova savjest (r. V. Starešina) te tri premijerna naslova: film Galeb (r. I. Ž. Živković) i dva filma usko vezana za Pulu – Vergarola (r. A. Oremović) i Berge Istra (r. D.Majić).

Ulaznice su dostupne putem mrežne stranice, moguće ih je kupiti i na info punktu na Giardinima, odnosno ispred Arene prije početka projekcije. Zbog epidemiološke situacije građanima je na raspolaganju pet ulaza već od 19:00 sati. Sjedala su složena u parovima i udaljena su od sljedećih 1,5 m te je njihov broj ograničen na ukupno 1500.

Radi nesmetanog ulaza i čim manjeg grupiranja, ljubazno se mole posjetitelji da poštuju upute o obaveznom razmaku, dezinficiraju ruke te da na ulazu u Arenu ostave audio zapis s osobnim podacima. Prilikom ulaska i izlaska obavezno je nošenje zaštitne maske, a tijekom gledanja programa dozvoljeno ju je ukloniti.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.