Advent u Krku – prigoda za prepuštanje pravom blagdanskom raspoloženju

Polukupola kod Velog parka i obližnja Galerija Decumanus, od 27. studenog pa sve do 24. prosinca 2022. godine, bit će lokacije odvijanja čitavog niza adventskim duhom inspiriranih sadržaja, posvećenih publici različitih generacija, interesa i afiniteta! Kako bi blagdanski doživljaj bio potpun, bogati kulturno-zabavni program Adventa u Krku pratit će i odlična gastronomska ponuda.

Drugo izdanje ove manifestacije, koja će predblagdansko vrijeme u Krku učiniti još ljepšim, veselijim i ugodnijim, zajednički donose Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle.

Blagdansko ruho grada Krka

Grad Krk ove će godine krasiti pet metara visoka adventska kuglica, s čak 10.000 svjetlucavih lampica, koja će zasigurno biti jedan od glavnih motiva na fotografijama brojnih posjetitelja! Uz kuglicu, tu su i unikatna pepeljugina kočija, svjetleći borovi i pokloni, a posebnu pažnju zasigurno će privući bajkoviti Veli park u kojemu će adventsku priču uljepšati čak tri kilometara blagdanskih lampica ledene boje te ambijentalna rasvjeta u prostoru parka.

Kako bi se šetnje gradom Krkom pretvorile u savršenu blagdansku uspomenu, posjetiteljima će bit dostupna čak tri adventska photo pointa – plaža Ježevac te šetališta Dražica i Portapisane!

Sadržaji za najmlađe: predstave, pričaonice, izložba i dolazak sv. Nikole

Dio manifestacije Advent u Krku, za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka, namijenjen je najmlađim Krčanima, a njime su obuhvaćene predstave i pričaonice za djecu, prigodna izložba te program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika – sv. Nikole.

Galeriju Decumanus tako će obuzeti prava zimska atmosfera, kreirajući scenografiju za izložbu Čarobna Svarogova šuma, jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, ilustratora i autora, Zdenka Bašića. Mističan šareni svijet uhvaćen u njegovim raskošnim ilustracijama motiviran je danas gotovo zaboravljenim elementima hrvatske narodne predaje. A osim što će galeriju ispuniti svojim kreacijama, Zdenko će ondje održati i dvije uzbudljive pričaonice, prvu o Svarožiću i stvaranju svijeta, i drugu o Stvorenjima zaboravljenih zimskih noći.

Mališani će sigurno s veseljem dočekati i tri dječje predstave. Prva od njih, Tajna božićne noći, koju donosi vesela družina Teatra Mjesec, ispričat će priču o životinjama iz štalice koje zajedničkim snagama žele prirediti što ljepši doček božićnog jutra. Preostala dva kazališna uprizorenja, Noć prije Božića i Božićna bajkovnica, nastala su u produkciji Teatra Naranča, s time da prvo prenosi pravu božićnu zavrzlamu koja se odvija u Badnjoj noći, dok u drugom glavni junaci, dvoje nestrpljivih prijatelja, kako bi se zabavili dok iščekuju Djeda Božićnjaka, odluče uprizoriti neke od najljepših priča, koristeći se stvarima iz dječje sobe i svojoj maštom.

Poseban dio manifestacije odnosi se na program u povodu blagdana sv. Nikole koji započinje otvaranjem Pošte sv. Nikole na ulazu Galerije Decumanus te iščekivanjem dolaska milosrdnog sveca, a nastavlja se predstavom Avanture sv. Nikole u izvedbi Kazališta Šareni svijet i organiziranim druženjima, uz neizostavnu podjelu poklon-paketa.

Bogata glazbena priča za generacijski šaroliku publiku

Turistička zajednica Grada Krka osigurala je veselo raspoloženje nizom žanrovski različitih koncerata, koji će zabaviti i rasplesati generacijski šaroliku publiku.

Glazbena priča, uz svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica, započinje 2. prosinca 2022., nastupom DJ-a Alexa Sabattinija, za kojim će, narednih dana, uslijediti koncert Dražena Turine Šajete, kao jednog od najdugovječnijih predstavnika takozvanog čakavskog vala.

Svojim će nastupima publiku sigurno osvojiti i tri otočna glazbena sastava: Ženska klapa Vejanke te grupe Insula i Ego3pizze. Vejanke, koje danas broje sedam članica, predstavit će se tradicionalnim klapskim numerama, ali i ženskom višeglasju prilagođenim obradama popularnih pjesama različitih žanrova. Insula će publiku rasplesati domaćim i stranim hitovima, dok će Ego3pizze s tri ženska vokala praćena gitarom priskrbiti akustične obrade svevremenskih pjesama u troglasnim aranžmanima, poštujući tradicije proizašlih iz rocka, folka, bluesa i soula.

U programu ovogodišnjeg Adventa u Krku svoje su mjesto pronašla i renomirana imena domaće glazbe poput karizmatičnog Marka Kutlića, jednog od sudionika kultne emisije A strana, koji je publiku i struku osvojio snažnim vokalom i hitovima poput Budi moja noć, Suviše sam njen, Uz nju, Budiš me ili Samo nek’ ona sretna je. Svoju će glazbenu istančanost demonstrirati i duo kojeg čine mlada vokalistica Antonela Doko i pijanistički veteran Vladimir Babin, nagrađivani glazbenici koji će se uz autorske pjesme prepustiti izvođenju domaćih i stranih uspješnica, a potom i popularna splitska Klapa Iskon koja se u svojoj dugogodišnjoj karijeri može pohvaliti mnogim zapaženim uspjesima i kvalitetnim suradnjama.

Iskon danas broji pet članova s iskustvom u najrazličitijim glazbenim pravcima, od klasike i jazza, preko popa, pa sve do rocka. Ovaj je klapski kolektiv široj javnosti prepoznatljiv po igranju žanrovima, no s čvrstim uporištem u dalmatinskoj tradicijskoj glazbi. Dan uoči Badnjaka rezerviran je za koncert Krčanke Stefany Žužić, koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice, a dosad je objavila i nekoliko pjesama u maniri suvremenog pop izričaja.

Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost predstave javnosti dobit će i Mići Boduli – najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, te polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti zboraši Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Gradska glazba Krk, u čak dvije koncertne sesije.

Uz odličan zabavni program, posjetitelji Adventa u Krku moći će uživati i u prigodnoj gastronomskoj ponudi! Na pet adventskih kućica nas tako očekuju dobro poznata adventska jela poput kobasica, kupusa, kuhanog bunceka, kuhane šunke te raznih vrsta hamburgera, cheeseburgera i hot dog-a, ali i tradicionalna jela otoka poput kiselice sa suhim mesom i kobasicom, janjećeg drobčića ili sendviča s domaćim sirom i namazom od skute.

Advent će zasladiti fritule, pita od skute, presnac i topli čokoladni muffini sa šlagom, a uz ukusna jela, dostupna će biti i široka ponuda pića, uključujući crno i bijelo kuhano vino, kuhani gin, kuhani rum punč, zimske koktele te toplu čokoladu i čajeve!

Fotografije: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.